Экскурсии по улицам Кишинёва: Вероника Микле
Пройдёмся по одной из самых романтичных улиц Кишинева. Несмотря и на разрушения, и на вполне прогрессивные вмешательства цивилизации, в переулке между Армянской и Пушкина все еще сохранились воспоминания об обаянии тихого города.
Например, №4-А (памятник архитектуры национального значения). Доподлинно известно, что в 1866 году им владела вдова статского советника Мария Жаданова, а в 1896 он был приобретен и перестроен врачом Николаем Гобжилой, с 1914-го сдавался в аренду под городскую школу №1.
Дом под черепичной крышей (№5) построен позже, в 30-е годы ХХ, но он тоже стоял под сенью башни (и тоже является памятником национального значения), тогда в нём был доходный дом.
Расположенный на ней театр «Лучафэрул», образованный в 60-е годы ХХ века, взят под охрану государства как национальное достояние, хотя теперешний вид здание приобрело только в 80-е гг. После этой реконструкции (архитектор Малахов) у него появилась широкая мраморная лестница. Но первое документальное упоминание о двух стоящих на его месте зданиях относится к 1838 году. В единое сооружение они были объединены, когда оборудовались под театр, до тех же пор не раз меняли и хозяев, и предназначение – от жилого дома до синагоги.
Переулок Вероники Микле так и просится, чтобы его сделали пешеходным, что не раз предлагалось и специалистами, и рядовыми горожанами, пекущимися о сохранении самобытности Кишинёва. Почти каждое здание на нём – памятник либо национального, либо локального значения. Прогуливаясь здесь, можно изучать историю архитектуры, да и историю города.
Дом 2-А, построенный в XIX веке и перестроенный в 1914 – в эклектическом стиле с заимствованиями из неоренессанса. № 4 (30 гг. ХХ века) – образец румынского модернизма с влияниями конструктивизма. № 4А – эклектика с неоклассическими мотивами.
Номера 8 (в стиле модерн) и 10 (неоклассика) – городские усадьбы начала XX века.
В доме под №9 до 40-х годов располагалась редакция газеты «Basarabia».
Здание с адресом ул. Влайку Пыркэлаб, 45, почти квартал тянущееся по пер. В. Микле, построенное по проекту Михаила Чекеруль-Куша (автора здания банка, где сегодня Органный зал), – бывшая больница общины медсестер Хырбовецкого монастыря Российского общества Красного креста. Она была построена (1907-1910 гг.) и существовала за счет взносов членов и благотворительных пожертвований, собираемых светскими дамами Кишинёва.
В обустройстве больницы участвовал Тома Чорбэ, известный кишиневский врач, основоположник эпидемиологии и санитарной службы в Бессарабии. Больница принимала малоимущих граждан, а оборудована была по последнему слову медицинской науки. Имелось там и электричество, только-только проведённое в Кишинёве, и ванные, и рентген, и кислородные баллоны.
Напротив, на другом углу улицы В. Пэркэлаб уже многие годы располагается Управление железных дорог Молдовы.
Здание, возведенное в 80-х гг. XIX века было одним из первых в нашем городе, построенных специально для административных целей – как здание окружного суда. Мемориальная табличка на нём свидетельствует, что здесь в 1907 году судили, приговорив к 12 годам каторжных работ Григория Котовского.
Архитектор, проектировавший здание и вдохновлявшийся образцами французского классицизма, нам неизвестен.
по материалам Free-Time.md и statulmoldovenesc.blogspot.com
фотографии: Сергей Лобуренко
Să facem o plimbare pe una dintre cele mai romantice străzi ale Chișinăului. În ciuda distrugerilor și intervențiilor avansate ale civilizației, pe aleea între strada Armeneasca și Pușkin s-au păstrat înca amintiri ale farmecului liniștit a orașului.
Lungimea străzii este 585 metri. Ea a fost edificată în anii 1830 ca una din benzile centrului orașului. Tot atunci, au și apărut primele case de locuit. Din 1834 pînă 1924 şi apoi între anii 1944 – 1990, strada Veronica Micle a fost numită culoarul Fontannâi. Inițial, strada a fost concepută de către redactorii de la Planul Urbanistic General de Dezvoltare (1834) ca fiind una dintre cele două benzi intermediare care se află în imediata apropiere a Metropoliei și care a fost centrul natural al acestui complex (banda a doua a fost Kolodezny). Denumirea sa a obținut-o de la fîntîna artiziană amenajată sub forma unui havuz la intersecția cu strada Vasile Alecsandri de astăzi. Acest turn, proiectat de arhitectul Bernardazzi a fost o copie exactă a celui care a supravieţuit pînă în ziua de azi – cel ce se înalță nu departe de Universitatea de Stat pe strada Mateevici.Turnul putea fi văzut din orice punct al acestei străzi, dar care la începutul anilor 60 a fost demolat. Mulţi îşi amintesc încă cercul amenajat cu flori în mijlocul carosabilului care arata locaţia turnului, care acum nu mai există. Dar au supravieţuit clădirile de aceeasi varsta cu turnul.
De exemplu, № 4-A. (Un monument de arhitectură de importanţă naţională) Este cunoscut faptul că în 1866 a aparținut unei văduve a conselierului de stat – Maria Zhadanova. În 1896 a fost achiziţionat şi reconstruit de către medicul Nicolae Gobzhiloy, din 1914 închiriat pentru Școala nr 1.
Casa cu acoperişul de teracotă (№ 5) a fost construită mai târziu, în anii ’30 ai secolului XX, dar, de asemenea a stat în umbra turnului (şi, de asemenea, este un monument de importanţă naţională), întrucât a fost o casa de locuinţă.
În 1924, culoarul pentru prima dată în istoria sa, a primit statutul de stradă și a fost numit în onoarea marelui poet român Mihai Eminescu (1850-1889).
În timpul retragerii trupelor sovietice de la Chişinău în luna iulie 1941, cladirea mitropoliei a explodat şi după război nu a fost restaurată. În locul mitropoliei a fost amenajat un restaurant. Din această cauză, valoarea iniţială a străzii, ca banda intermediară care ducea la biserica pricipală a orașului a fost pierdut. Deşi după război strada și-a redobîndit denunirea pe care a avut-o pe timpurile regelui, fîntîna în numele cărui a fost numită strada a fost distrusă, iar strada din nou a devenit culoar.
În schimb, fîntîna a eliberat suprafaţa a cărei cea mai mare parte a fost destinată transportului. Culoarul devenit liniștit, cu clădiri, în principal din secolul 19 a primit, cu ajutorul guvernului o destinație culturală. Aici a fost creat, în 1960, Teatrul de copii «Licurici» (Clădirea 7), comitetul comsomolului Leninskii, precum şi biblioteca pentru copii nr. 2 (casa 9), ziarul “Tineretul Moldovei” şi “Tinerimea Moldovei” (Casa 9a), Uniunea Compozitorilor sovietici (clădirea 13). Societatea vînătorilor oferea servicii specializate de reparație a mșinilor de scris și socotit.(Clădirea 19).
În 1960, din toate aceste organizaţii a rămas doar teatrul pentru copii, numit la moment«Luceafărul». În schimb, în 1966, în casa a doua s-a deschis filiala din Republica Moldova a Institutului de Cercetare pentru Studiul a cererii populaţiei pentru bunuri de larg consum, precum şi condiţiile de comerţ (clădirea 2) şi, pentru un motiv oarecare, chiar Sectorul de politie pentru minori (clădirea 13).
În anii 1970 – 80 camera de poliție pentru minori s-a transferat la o altă locaţie. Casa nr 9 în locul bibliotecii s-a deschis cafeneaua Fulgușorul – un loc de mare importanta pentru studenții anilor 90. În 1990, Culoarul din nou a revenit la statutul de strada, numit în onoarea operei principale a lui Mihai Eminescu – poemul «Luceafărul». Cu toate acestea, în 1991, strada a fost redenumită din nou – în onoarea Veronicăi Micle, iubitei lui Eminescu , care după moartea lui a plecat într-o mănăstire și în curînd despărțindu-se voluntar de viață.
Situat pe această stradă teatrul “Luceafarul”, fondat în anii 60 ai secolului XX, a fost luat sub protecţia statului ca o valoare naţională, deşi clădirea prezentă numai a fost achizitionată in anii 80. După această reconstrucţie (arhitect Malakhov), a apărut scara largă din marmură. Prima menţiune documentară a celor două clădiri, care au stat în acest loc, a apărut în 1838. Într-o singură clădire ele au fost unite atunci când au fost echipate pentru teatru. Pînă atunci – nu odata si-au schimbat stăpînii și destinația – de la casă de locuit pînă la sinagogă.
Culoarul Veronica Micle așa și se cere să devină pietonal, ceea ce nu odată a fost sugerat de experţi şi cetăţeni obişnuiţi, care sunt preocupaţi de păstrarea identităţii Chişinăului. Aproape fiecare cladire este un monument de importanţă naţională sau locală. Mergînd pe jos aici, puteţi afla istoria arhitecturii, şi istoria oraşului.
Clădirea 2-A, construită în secolul XIX şi reconstruită în 1914 –clădire într-un stil eclectic cu elemente împrumutate din Renaştere. № 4 (anii 30 secolului al XX-lea.) – Un exemplu de modernismului românesc, cu influenţe ale constructivismului. Număr 4A – eclectism cu motive neoclasice.
Numărul 8 în stilul modern și 10 (neoclasic) – moșii din începutul secolului XX.
În schimb, în alt colţ pe trada V. Pîrcălab, de mulţi ani este Oficiul Căilor Ferate din Moldova.
Clădirea construită în anii ’80 sec XIX-lea a fost una dintre primele în oraşul nostru, construită special pentru scopuri administrative – judecătoria. Placa pe el arată că aici, în 1907, a fost judecat şi condamnat la 12 ani de muncă silnică Grigorie Kotovski.
Arhitectul care a proiectat clădirea şi a fost inspirat de exemple ale clasicismului francez, a rămas pentru noi anonim.
via Free-Time.md si statulmoldovenesc.blogspot.com
photo: Serjio Loburenco