09 апреля 2025

Cea de-a cincea ediție a Marșului Femeilor Rome – un apel colectiv împotriva discriminării

Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, peste o sută de femei şi bărbaţi de etnie romă din Republica Moldova și Ucraina, alături de susținători şi susţinătoare, s-au unit într-o demonstrație publică de solidaritate în cadrul celei de-a cincea ediții a Marșului Femeilor Rome. Evenimentul a fost organizat de către Platforma Femeilor Rome „ROMNI”, în parteneriat cu UN Women Moldova, beneficiind de sprijinul financiar al Uniunii Europene, prin intermediul proiectul EVOLVE4GE și al Suediei.

Desfășurat în cadrul Amare Amala: Săptămâna Culturii Rome, marșul din acest an a celebrat identitatea și cultura romă, precum și puterea acțiunii colective, atrăgând, totodată, atenția asupra inegalităților sistemice și stereotipurilor etnice cu care se confruntă în continuare femeile și fetele rome. Conform recensământului din 2024, comunitatea romă reprezintă 0,4% din populația totală a Republicii Moldova, estimată la 2,4 milioane de locuitori.

Deși au fost înregistrate progrese în domeniul politicilor privind drepturile omului, femeile rome continuă să se confrunte cu multiple forme de discriminare, care le limitează accesul la servicii medicale, educație, piața muncii și justiție, fiind, de asemenea, mai vulnerabile în fața violenței în bază de gen. În același timp, refugiatele rome din Ucraina se numără printre cele mai vulnerabile, fiind adesea expuse riscului de trafic de ființe umane și exploatare.

„Marșul de solidaritate a femeilor rome nu este doar un pas simbolic, ci un strigăt colectiv pentru dreptate, demnitate și egalitate. Femeile rome sunt forță, sunt reziliență, sunt voce. Continuăm să ne ridicăm una pentru cealaltă și să contribuim la construirea unei societăți în care nici o femeie să nu fie lăsată în urmă. Femeia Romă este ca tine – Femeia Romă are aceleași drepturi,” a declarat Elena Sîrbu, președinta Platformei Femeilor Rome „ROMNI”, în deschiderea evenimentului.

„Acest marș este o reamintire clară a faptului că femeile rome nu doar cer egalitate, ci pavează calea spre aceasta. Liderismul lor, curajul și experiențele trăite ne ghidează eforturile de a construi o societate echitabilă și incluzivă. UN Women este alături de femeile și fetele rome astăzi și în fiecare zi,” a subliniat Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.

Evenimentul a inclus o oprire simbolică în fața Parlamentului, unde participantele şi-au expus punctul de vedere cu privire la situația femeilor rome din țară, iar tinerele rome au evidențiat importanța accesului la educație. Totodată, reprezentantele organizației neguvernamentale „ROMNI” și-au prezentat revendicările și apelurile la acțiune, acestea vizând consolidarea angajamentului din partea autorităților pentru promovarea incluziunii romilor, asigurarea egalității de gen și protecția împotriva violenței.

Marșul s-a încheiat cu o reprezentație artistică emoționantă pusă în scenă de câteva tinere rome în fața Parlamentului, ilustrând inegalitatea de șanse dintre fetele rome și cele non-rome.

Participanții și participanțele din partea comunității rome au declarat că s-au alăturat marșului pentru a se susține reciproc și a-și face vocea auzită. „Eu însămi m-am confruntat cu o situație de discriminare atunci când am revenit din Germania și am vrut să mă înscriu la liceu, fiind inițial refuzată. La o distanță de câțiva ani, pot spune că lucrurile s-au schimbat în bine și am devenit mai acceptați. Bunăoară, acum am foarte mulți prieteni cu care suntem de la egal la egal,” povestește Erica, o adolescentă romă de 17 ani din Otaci.

Samir, un tânăr rom de 21 ani din Chișinău consideră că nu doar femeile și fetele rome întâmpină dificultăți din cauza stereotipurilor și prejudecăților, acesta fiind motivul pentru care a venit la marș. „Din păcate, am observat că aceasta e o provocare comună pentru toate femeile, nu doar pentru cele din comunitatea noastră, însă din cauza stereotipurilor etnice, această problemă e mai presantă pentru femeile și fetele rome. Cred că toate femeile trebuie să aibă aceleași drepturi ca și bărbații și trebuie susținute să învețe, să muncească și să se dezvolte.”

După marș, UN Women Moldova a găzduit o sesiune de informare dedicată femeilor și fetelor rome, acestea având ocazia să-și împărtășească experiențele și să afle mai multe informații despre drepturile lor, dar și despre alte subiecte de interes.

Marșul Femeilor Rome a fost precedat de Forumul Internațional „Cooperarea europeană pentru incluziunea romilor: de la politici la acțiune”, organizat în perioada 2–3 aprilie, în cadrul căruia UN Women Moldova a avut o participare activă, alăturându-se discuțiilor privind sporirea participării femeilor rome în procesele decizionale, subliniind importanța unei guvernări incluzive.

Prin susținerea unor astfel de inițiative, UN Women Moldova își reafirmă angajamentul de a amplifica vocile femeilor și fetelor rome, de a promova egalitatea de gen și de a asigura că nimeni nu este lăsat în urmă. UN Women Moldova va continua să colaboreze cu comunitățile rome, partenerii și instituțiile statului pentru a elimina barierele, combate stereotipurile dăunătoare și a construi o societate în care fiecare femeie și fată, indiferent de etnie, să trăiască fără discriminare și violență.

 

Подписывайся