Marșul „Femeia romă aici și acum. Cunoaște-mă și acceptă-mă”
Начало: 03/04/2023 - 11:00
Место: Oficiul poștal central, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt 134 & Biblioteca Națională a Moldovei, str. 31 August 1989 78A
Цена: -

UN Women, în parteneriat cu Platforma femeilor rome „ROMNI”, vă invită la Marșul „Femeia romă aici și acum. Cunoaște-mă și acceptă-mă”, care va începe la ora 11:00 în fața Oficiului poștal central. Marșul va celebra femeile rome care, în pofida discriminării și a prejudecăților, luptă pentru o societate incluzivă, cu oportunități egale, păstrând tradițiile și cultura lor. La eveniment vor participa femei rome din Republica Moldova și refugiate din Ucraina, care vor prezenta cultura bogată a romilor purtând costume naționale și organizând o reprezentare artistică în Grădina Publică Ștefan cel Mare.

La ora 14:30, la Biblioteca Națională a Moldovei, la etajul 2, va avea loc o Masă rotundă, la care femeile rome vor povesti cum au reușit să depășească barierele sociale existente pentru a reuși să se afirme, urmând o discuție cu autoritățile, inclusiv în contextul Programului pentru susținerea populației de etnie romă din Republica Moldova 2022-2025.

Ziua internaţională a romilor este sărbătorită anual de comunitatea internaţională, la 8 aprilie, în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar şi pentru a atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa şi de pretutindeni. În acest an se împlinesc 52 de ani de la primul Congres Internațional al Romilor, organizat pentru a sărbători cultura romani și a spori conștientizarea publică referitoare la provocările cu care se confruntă romii de pe întreg continent.

În Moldova, femeile şi fetele rome continuă a fi unul dintre grupurile cele mai defavorizate, fapt determinat de o serie de factori discriminatori în bază de gen, clasă, etnie, rasă, care influențează nu doar rolul şi poziţia acestora în cadrul comunităţii, dar şi egalitatea accesului la educaţie, piaţa muncii, obţinerea veniturilor, asistenţa medicală, protecţia socială, viaţa civică şi politică, justiţie.

UN Women susține prin programele sale toate femeile din țară, inclusiv cele de etnie romă, încurajându-le să se implice activ în viața socială, economică și politică. 

Telegram