05 июня 2024

„FEMEIA MOLDOVEI CU ROADELE ÎN PLETE” MUZA FESTIVALULUI IA MANIA 2024 

Anul acesta IA MANIA, cel mai mare festival de tradiții din țară împlinește 10 ani! Iar muza acestei ediții este ˝ Femeia Moldovei cu roadele în plete¨ – opera sculptorului Dumitru Scvorțov – Russu.

Totul a început atunci când Nata Albot a făcut o vizită în luna mai la Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași și a văzut operele artistului. Acolo a găsit-o pe ˝ Femeia Moldovei cu roadele în plete˝ și i-a căzut tronc la inimă. Această sculptură simbolizează belșugul celor 10 ani pe care îi împlinește anul acesta IA MANIA, timp în care festivalul a adunat și a dăruit vizitatorilor tot ceea ce are mai frumos țara noastră.

Ilustratoarea Diana Grigor a avut grijă să-i dea viață prin culori și să-i creeze o poveste în identitatea vizuală a festivalului, de care organizatorii sunt tare mândri!

Dumitru Scvorțov – Russu a fost unul dintre primii artiști care au utilizat piatra de Cosăuți în lucrările sale monumentale. Una dintre aceste opere este „Poama” din 1972, situată la izvorul de la intrarea în vechiul aeroport. Artistul a fost și un pionier al sculpturii abstracte cu elemente naționale, exemplificată de Coloanele din Valea Trandafirilor, realizate în 1976.

Iar 1990, sculptorul a fost inspirat de renașterea a conștiinței naționale în Moldova, iar acest aspect este reflectat și în opera lui – ansamblul de coloane din preajma Teatrului de Operă și Balet din Chișinău prezintă motive tradiționale ornamentale, evidențiind influența culturală și artistică a sculptorului.

Mai multe despre artistul Dumitru Scvorțov-Russu veți putea afla la expoziția care va avea loc vineri, 7 iunie la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău „Turnul de apă”.

Sculptura ˝ Femeia Moldovei cu roadele în plete˝ poate fi admirată în continuare la Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași!

Iar pe 29 iunie vă așteptăm la IA MANIA să redescoperim împreună frumusețea tradițiilor noastre! Biletele le puteți să le cumpărați aici.

Подписывайся