20 июня 2024

FESTIVALUL IA MANIA – CAPITALA DELICIILOR DIN DUBĂSARI: Molovata campioană la pâine festivă, Ustia gătește cele mai bune salarii domnești, iar Molovata Nouă are lichioruri ˝făcătoare de minuni˝

De 10 ani gospodinele din Dubăsari n-au liniște vara! Cum aud că se apropie festivalul IA MANIA pe ulițele satelor fâlfâie baticurile de la atâta lucru. Sute de cuptoare înfundate cu bunătățuri rumenite, lighene întregi cu prăjiței și cornișoare, și mii de sarmale împletite! Când vine vorba de hărnicie, femeile din Dubăsari nu au concurență!

Concursul DELICII DE DUBĂSARI  de la festivalul IA MANIA a devenit un fel de campionat local,  pentru că la bătaie sunt puse premiile ”Pâinea Dubăsarilor”, ”Sarmalele Dubăsarilor” , ”Plăcinta Dubăsarilor” și ”Tăria Dubăsarilor ”.  Iar fiecare sat își numără trofeele, pe care le scoate cu mândrie de hramuri și sărbători mari – ca o dovadă a vredniciei și a hărniciei.

Când vine vorba de copt pâine, nimeni nu le-a întrecut pe femeile din Molovata. De 10 ani Molovata ne surprinde cu cele mai frumoase pâini festive!

În 2017 au împletit  un colac de 16 kg, care a fost licitat direct pe scena la IA MANIA contra sumei de 100 euro și 200 de lei. Banii au fost donați unei familii nevoiașe din satul Molovata.

Ați crezut că acesta a fost recordul nevestelor de la Molovata?  Peste un an, în 2018, au copt un colac de 23 kg, care mai avea și 1 m în diametru!

Anul trecut gospodinele din Molovata au luat premiul acasă cu un colac rumen,  împletit în 5 cosițe!

O altă probă a concursului gastronomic la Festivalul Ia Mania este ”Sarmaua Dubăsarilor”. Aici nu avem o campioană absolută, pentru că fiecare sat are câte o specialistă renumită la împletit foile de curechi!

Însă timp de 10 ani avem sarmale care le ținem minte gustul și acum! În 2023  pentru Sarmaua Dubăsarilor au concurat 13 feluri de găluște din 8 sate! În frunză de sfeclă, zmeură, viță de vie, ceapă și arțar. Însă marele câștigător au fost gospodinele din Ustia cu sarmalele de post.

Gospodinele de la Holercani au cucerit juriul în 2022 cu sarmale cât degetul cucoanei. Erau atât de mici, că femeile le-au împletit o noapte întreagă! Iar sarmalele în frunză de coacăză și sfeclă de la Cocieri nu le putem uita nici azi!

Holercănencile și Ustiencile rămân campioane la Plăcinta Dubăsarilor.

La fiecare ediție IA MANIA, gospodinele din cele 2 sate se întrec la cele mai puhave, cele mai rumenite și cele mai gustoase plăcinte.  Apropo, anul trecut am descoperit secretul salariilor de la Ustia – gospodinele adaugă maioneza de casă în aluat – dar, să nu ziceți că vi l-am spus!

Însă nimic nu se compară cu lupta gospodarilor din 8 sate pentru premiul ”Tăria Dubăsarilor”. Țuică din zmeură, căpșuni, porumbrele și lichior cu lapte de capră.  Cum spun localnicii aceste licori sunt ˝făcătoare de minuni˝,  ele alungă și oboseala, și plictiseala. Secretul este să fie consumate corect, adică cu măsură.

În 2023 gospodarii de la  Molovata și Molovata Nouă s-au luptat aprig pentru Tăria Dubăsarilor. Primii au dat cep la butoiul cu vin din petale de trandafir – aromat, dulce și rece. Însă trofeul a fost câștigat de Molovata Nouă cu un lichior dulce-acrișor din pomușoare.  

Din 2023 oferim și trofeul DULCE DE DUBĂSARI, deocamdată am oferit un trofeu pentru Tortul Smetanic al gospodinelor de la Mărcăuți făcut cu multă smântână de casă, exact cum îl făceau bunicile noastre.

Și-n acest an 8 sate vor lupta pentru premiile Deliciile de Dubăsari! Veniți și gustați din ospitalitatea lor, ajutați-ne să alegem câștigătorii ediției aniversare  IA MANIA. Bilete aici: https://iticket.md/event/festivalul-ia-mania-2024

Подписывайся