LA HOLERCANI S-A MÂNCAT BANIȚĂ ȘI SARMALE ÎN FRUNZE DE COACĂZĂ, S-A BĂUT ȚUICĂ DIN PORUMBRELE ȘI S-AU SPUS ”CELE DOUĂ CUVINTE”, ALĂTURI DE TAXI!
Telegram

Sâmbătă, 6 iulie, la Holercani a avut loc cea de-a 7 ediție a festivalului IA MANIA.

 PARADA PORTULUI POPULAR

Săteni din 8 sate ale raionului Dubăsari au defilat mândri în straiele lor naționale, specifice localității de unde se trag. Totodată, fiecare sat și-a amenajat o ”CASĂ MARE”, unde vizitatorii au putut gusta și cumpăra bucate specifice locului: saralii, sarmale în frunze de coacăză, prăjiței vopsiți cu suc de vișină, căpșunată, hulubași, roșii și dovlecei umpluți, nucată și multe alte delicii din Dubăsari.

CELE MAI GUSTOASE SARMALE ȘI CEA MAI BUNĂ TĂRIE

Odată-n an, gospodinele din tot raionul se întrec la împletit sarmale și la copt colaci!  Anul acesta, gospodinele de la Mărcăuți au câștigat premiul ”Pâinea Dubăsarilor”, cu o pâine coaptă cu botcală de casă.
Trofeul ”Sarmalele Dubăsarilor” a ajuns la gospodinele din Molovata, care au gătit sarmale în frunză de coacăză și sfeclă.
”Plăcinta Dubăsarilor” a mers la Ustia, pentru o saralie care se topea în gură,  iar Premiul ”Tăria Dubăsarilor ” a fost luat de satul Oxentea, pentru o țuică din porumbrele.

CEL MAI MARE TÂRG DE ARTIZANAT DIN ȚARĂ

Peste 120 de artizani din Moldova și România și-au vândut produsele la IA MANIA. Catrințe, traiste, opinci, cușme de miel, accesorii brodate manual, covoare tradiționale – de toate s-au putut cumpăra la festval.
10 meșteri populari din Republica Moldova, precum și din România, au vândut la festival ii autentice.

ATELIERE DE OLĂRIT ȘI BRODAT

Olarul Ivan Prividiuc, cunoscut pentru ceramica sa în lapte, i-a învățat pe toți doritorii cum să mânuiască roata olarului, meșterul popular Grigore Posternac a dat lecții de cioplit în lemn. Iar comunitățile  „Șezătoare Basarabia” și ”MăiestrIA”, i-au ajutat pe toți doritorii să înceapă să-ți coase o iei autentică.

CONCURSUL TINERILOR DESIGNERI ”MÂNDRIA”

Anul acesta, la IA Mania a fost o luptă acerbă a tinerilor designeri pentru trofeele MândrIA! 15 colecții inspirate din tradiții au defilat pe scena de la HOLERCANI. Iar juriului, format din fondatoarea K Lumea, Nata Albot, creatoarea brandului Kasandrutza, Oxana Munteanu, designerul Vasile Vozian,creatoarea brandului Ramuri, Irina Furtună și Mihaela Ivana (Romania), ia fost tare greu să aleagă doar 3 câștigători. De aceea, în acest an, au fost 4. Iată care sunt ei:

  • Locul 1 –  Natalia Sajin,  cu o colecția inspirată din simbolul Pomul Vieții, REÎNCARNARE.
  • Locul 2 – Ana Lungu cu colecția Antiteză – unde sursa principală de inspirație a fost cioara.
  • Locul 3 a fost împărțit între Tatiana Bordeianu cu colecția “Back Home” și  Irina Furnica cu colecția “Modern folk style”, din țesături naturaledin  in și bumbac.

CONCURSUL“CAI VERZI PE PEREȚI

8 tineri artiști au participat anul acesta la “Cai Verzi pe Pereți” susținut de Caparol.
Aceștia au pictat timp de 24 de ore lucrări inspirate din tradiții. Premiul 1 a fost câștigat de Andrei Castravat cu ” Plai natal”. Locul 2 a mers spre ”Uriașul” Cristinei Stahi, iar pe locul 3 s-a plasat pictura Victoriei Balica

CONCERT LIVE CU TAXI și PASHA PARFENI

Festivalul a fost deschis de haiducii de la Stefan Vodă, apoi înfierbântat de ansamblul de dans Veselia. Trupa Big Hands Rhythm & Blues Band din SUA s-au îndrăgostit lulea de publicul nostru! Lăutarul Pasha Parfeni a cântat în unison cu tot stadionul, iar formația Taxi din Romania nu ne-a lăsat să ne ducem acasă!

UN FESTIVAL MAI PRIETENOS CU MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Reamintim că la această  ediție a festivalului IA MANIA, echipa Klumea a solicitat tuturor comercianților să reducă utilizarea veselei din plastic. Totodată, am avut 2 tipuri de pubele: pentru resturi de mâncare și pentru deșeuri reciclabile. Ne bucură faptul că vizitatorii au respectat aceste reguli și ne-au ajutat să facem evenimentul nostru mult mai prietenos cu mediul înconjurător.

SPAȚIU SPECIAL PENTRU MĂMICI CU BEBELUȘI

Mai multe mămici au recunoscut că au venit la IA MANIA în acest an, aflând că va fi un spațiu special pentru ele. Farmacia Felicia a amenajat un cort, în care mămicile și-au putut alăpta și schimba scutecele bebelușilor.

Festivalul IA MANIA are loc datorită sprijinului Comunității de Patroni KLumea.
A sponsorilor: Bere Chisinau, Linella, Spumantul Apriori
Parteneri: Brandurile din Inima, Fromtheheart.shop, Betty Ice
Parteneri strategici: USAID Moldova și Guvernul Suediei

PARTENERI MEDIA : TV8,  KISS FM, EA.MD, AGORA.MD, UNIMEDIA, DIEZ.MD, LOCALS

Telegram