14 tineri designeri locali au luptat pentru titlul de cel mai bun creator de modă al noii generații. Află ce premii au primit câștigătorii
Telegram

Pe data de 8 iunie, în curtea spațiului ARTCOR, a avut loc un eveniment remarcabil ce a captat atenția a peste 200 de pasionați de modă, susținând astfel dezvoltarea talentului tinerilor creatori locali – Young Designers Competition ZGeneration 2023.

Proiectul Young Designers Competition ZGeneration 2023 reprezintă o competiție anuală ce își propune să ofere un sprijin complex și un program de accelerare a posibilităților și ambițiilor studenților, tinerilor designeri și absolvenților din domeniile creative.

În perioada ianuarie – iunie 2023, cei 14 designeri selectați au parcurs toate etapele competiției și au beneficiat de instruire profesională din partea unor experți de renume din industria modei, atât la nivel local, cât și internațional. Astfel, tinerele talente au reușit să transforme cele mai creative idei vestimentare într-o capsulă de 5-7 ținute, pentru culminația proiectului sub formă de o defilare de modă. Aflată la cea de-a 6-a ediție, competiția este divizată în două categorii – ART și Ready-To-Wear, pentru a permite tinerilor designeri să-și exprime spiritul creativ și competitiv în funcție de propriul stil.

Defilarea finală de modă a competiției a fost însoțită de o prestație artistică, realizată de Candidatul la Recordul Guiness pentru realizarea celei mai mari picturi modulare din lume – pictorul Alexei Gurschii, combinată cu atmosfera vibrantă și energizantă asigurată de muzica „Sound of Olandeep”.

Jurizarea participanților a avut loc în timp real, având în componență juriul format din experți cu renume din industria modei locale, precum: Victoria Viprada, Piotr Alii, Nathaniel Kowalsky, Daria Golneva, Evgheni Hudorojcov și Julia Okulskaya. Arbitrii modei au evaluat măiestria tehnică și perspectiva creativă a designerilor, desemnând câștigătorii finali.

În urma evenimentului, s-au acordat cele trei locuri de frunte în fiecare dintre categoriile competiției. Categoria Ready-To-Wear a fost dominată de talentul lui Alexei Sorochin, care a obținut locul 1, în timp ce categoria ART a fost câștigată de Ana Slobodeniuc.

Alexei Sorochin, Ready-To-Wear

Câștigătorii au fost recompensați cu un certificat în valoare de 10.000 MDL, care poate fi utilizat pentru achiziționarea ustensilelor profesionale necesare în crearea de modă. În plus, tinerii designeri au fost onorați și cu cadouri oferite de partenerii evenimentului, recunoscând astfel eforturile lor remarcabile. Câștigătorii vor beneficia, de asemenea, de oportunitatea de a participa la proiecte internaționale în valoare de până la 1.500 de dolari, prin intermediul programului Bridge.  Această remunerație nu numai că recunoaște talentul și potențialul lor, dar le oferă și șansa de a-și valorifica abilitățile și de a se lansa într-o carieră de succes în industria modei.

Ana Slobodeniuc, ART

Designerii plasați pe locul 2 au fost remunerați cu un certificat în valoare de 5.000 lei, premii de la partenerii evenimentului și un set de tipare de croitorie, recunoscându-se astfel talentul și eforturile sale. Locul 3 a primit, de asemenea, un set de tipare ca semn al performanțelor remarcabile.

 

ZIPHOUSE Fashion Innovation Hub și partenerii strategici oferă sprijin în viitoarea dezvoltare a tinerilor designeri și încurajează, prin intermediul proiectelor precum Young Designers Competition ZGeneration 2023, transformarea pasiunii într-o carieră perseverentă în lumea modei. Acest eveniment reprezintă o rampă de lansare pentru tinerii creatori, permițându-le să-și pună în valoare talentul și creativitatea în fața unui public pasionat și a experților din industrie.

Proiectul „Young Designers Competition – ZGeneration” a fost dezvoltat de ZIPHOUSE Fashion Innovation Hub cu suportul proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Telegram