Activitatea are drept scop să familiarizeze participanții cu fenomenul culturii independente, precum și să dezvolte capacitatea lor de a reflecta asupra evenimentelor organizate de membrii sectorului cultural independent.
În cadrul atelierului participanții vor parcurge într-un mod concis pașii necesari pentru scrierea unei cronici sau text critic despre o expoziție de artă sau eveniment cultural independent. Participanții vor vizita evenimente de cultură independentă, vor avea acces la arhive de artă contemporană și la o bază de date cu materiale despre scena culturală independentă, iar în final se vor alege cu un bagaj minim de instrumente necesare pentru a scrie o cronică de eveniment cultural sau un text critic. Cele mai reușite texte critice scrise de participanți vor fi selectate și publicate pe blogul cultural al Coaliției Sectorului Cultural Independent din RM.
Atelierul se va desfășura în limba română și va fi structurat în câteva părți:
– O prelegere introductivă, unde vom discuta strategiile unor cronicari/e ai/le culturii independente din Moldova, Polonia și Marea Britanie.
– Va fi trecută în revistă istoria culturii independente din Moldova.
– Se va parcurge grila unei cronici bune. Vor fi discutate cronicile brici și cronicile proaste, precum și dificultățile de care se pot ciocni autorii de cronici culturale sau criticii de artă.
Doritorii de a lua parte la atelier sunt invitați să completeze acest FORMULAR, până la data de 14 februarie 2023.
Numărul participanților este limitat și vom acorda prioritate celor care vor putea participa la toate cele patru zile de curs. Pentru participanții din afara Chișinăului, organizatorii asigură transport, cazare și masă.
Pentru mai multe informații contactați-ne la: [email protected]
Teodor Ajder s-a născut în Chișinău. A făcut psihologia la Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, iar masteratul în științele educației și doctoratul în științele media, informațiilor și le-a susținut la Universitatea de Stat din Yokohama (Japonia). Actualmente este stabilit în Varșovia, unde redactează anuarul imigrant „Mămăliga de Varșovia”. În practica sa încearcă să potrivească artele vizuale cu texte de ficțiune și critică de artă într-o tentativă de a înțelege condiția migrației. Este autorul mai multor cărți-obiecte, printre care Hour of Love (2002), Vurda, înlocuitorul de inimi (2004), Obrăzaru-i pentru o japonez[c]ă, (2008, Rotterdam, Aurora, 2019, FrACTalia, București), MoPoJaRo, (Galeria Dzialan, Varșvoiva 2010; Galeria Studio, Varșvoiva, (2010,2019), Totomul (2022) (în poloneză), Imigrantism (în poloneză), Roșu pe (2022) (în limba rusă și poloneză). A ținut una dintre primele rubrici critice în rep. Moldova despre arta socială nouă după căderea URSS – Artanțeapă, în zdg.md, 2009-2010. A colaborat cu reviste din Polonia (Obieg, Lampa) și România (Revista Arta).