A fost lansat ghidul cu 50 de vinuri bune din Moldova – Fine Wine Guide 23/24 
Telegram

A fost lansat ghidul cu 50 de vinuri bune din Moldova – Fine Wine Guide 23/24 

O nouă ediție a ghidului vinurilor bune din Moldova, Fine Wine Guide 23/24, a fost prezentată joi seara la librăria Cărturești, din incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Selecția de vinuri a fost realizată de Andrei Cibotaru, degustator de vinuri la concursurile internaționale de vin și autorul site-ului specializat finewine.md. Este a 5-a ediție a ghidului, publicat anual din 2018.

Fine Wine Guide conține, tradițional, o selecție cu 50 de vinuri, de la producători mari și mici din Republica Moldova. Este o selecție non-erarhică, cu vinuri albe, roze și roșii, seci sau dulci, neapărat vinuri bune.

Ghidul este scris în limbile română și engleză.

În premieră, ghidul conține o secțiune cu 10 dintre cele mai bune spumante moldovenești, 5 produse după tehnologia clasică, cu fermentare secundară la sticlă (champenoise) și 5 – după tehnologia Charmat (Prosecco). De asemenea, Fine Wine Guide conține și o recomandare cu 5 distilate moldovenești, de la diferiți producători, de la rachiu din tescovină, până la divinuri de elită.

Al doilea an la rând sunt inserate 5 vinuri din România, medaliate la concursul internațional Vinarium, din juriul căruia face parte și autorul.

La fel, Fine Wine Guide descrie cele 4 regiuni vitivinicole cu indicație geografică protejată, dar și principalele soiuri de struguri din Republica Moldova. Un capitol aparte este dedicat “revoluției Vinului Moldovei” în ultimii 10 ani — un efort comun al vinăriilor, Oficiului Național al Viei și Vinului, dar și partenerilor strategici.

“Vă invit să descoperiți, teoretic dar și practic, cele mai bune vinuri din Moldova”, notează în prefață autorul.

Fine Wine Guide a fost publicat cu sprijinul Proiectului USAID Moldova “Competitivitate și Reziliența Rurală” (Dezvoltăm Moldova Rurala), iar partener general al proiectului în 2023 a fost compania Rogob.

Publicația va fi disponibilă în rețeaua Cărturești, în vinotecile din Chișinău, la pensiunile turistice, etc, iar varianta electronică – pe site-ul vincuvin.shop.

 

Запущен гид с 50 хорошими винами Молдовы – Fine Wine Guide 23/24

Telegram