Expoziţia „100 CELE MAI BUNE AFIŞE 22 / 100 BESTE PLAKATE 22” din Germania, Austria și Elveția  
Начало: 12/10/2023 - 16:00
Место: Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
Цена: -

Joi, 12.10.2023, ora 16:00, Goethe-Zentrum Chişinău vă invită la vernisajul expoziţiei interactive „100 CELE MAI BUNE AFIŞE 22 / 100  BESTE PLAKATE 22” din Germania, Austria și Elveția, care va avea loc la  Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.

În prezența Excelențelor Sale, doamnei Margret Uebber, Ambasador al  Germaniei în Republica Moldova, doamnei Stella Avallone, Ambasador al  Austriei în Republica Moldova și domnului Guido Beltrani, directorul de țară al Biroului Elvețian de Cooperare și Dezvoltare în Republica Moldova va fi  inaugurată ediția anului 2022. Expoziția „100 beste Plakate” este la a patra ediție  la Chișinău. Concursul „100 cele mai bune afișe din Germania, Austria, Elveția” este considerat etalonul de referință în materie de design și grafică de poster  contemporan. Afișele câștigătoare prezintă de fapt tendințele actuale și  abordările inovatoare în domeniul designului grafic și arată din nou bogăția și  potențialul creativ al designului grafic în țările germanofone.

Expoziția este interactivă pentru că include și afișe animate. Acestea  reprezintă o experiență unică care îmbină efecte de animație, sunet și mișcare,  adică creează o realitate augmentată (AR), care poate fi experimentată prin  aplicația Artivive.

Expoziția a fost deja prezentată în orașele Berlin, Essen, St. Gallen,  Luzern, Seul, Viena și în multe alte oraşe ale lumii, ajungând, tradiţional, și la  Chișinău.

Menţionăm că expoziția „100 BESTE PLAKATE 22 / 100 CELE MAI  BUNE AFIŞE 22” este organizată la Chișinău de către Goethe-Zentrum în  colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei şi cu sprijinul Goethe Institut România, al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare și a  Ambasadei Austriei la Chișinău.

Curatoarea ediției „100 BESTE PLAKATE 22” – Valeria Barbas, dr. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 26.11.2023.

 

Competiția „100 cele mai bune afișe din Germania, Austria și Elveția“  este organizată anual de către Asociația „100 Beste Plakate e. V” din Berlin, care își propune să facă publice realizările deosebite din domeniul designului de afiș  din cele trei țări, prin intermediul unui anuar și a mai multor expoziții. Afișele  selectate în cadrul concursului sunt incluse ulterior în colecția Muzeului german  de afișe din Essen / Deutsches Plakat Museum din Essen și MAK – Muzeul  pentru Artă Aplicată din Austria.

La concurs sunt trimise afișe de toate genurile și în toate tehnicile de  imprimare, care au fost concepute, tipărite şi publicate în anul respectiv. La  concurs participă anual numeroși graficieni, studenți din domeniul designului  grafic de la universități de artă și colegii tehnice, agenții, birouri, comisionari  precum și printshop-uri.

Selecţia anului 2022 cuprinde 48 cele mai bune afişe din Germania, 43 din  Elveţia şi 9 din Austria la următoarele trei categorii:

A – cu 87 lucrări la comandă;

B – cu 2 lucrări proprii;

C – cu 11 lucrări ale studenţilor.

La concursul ediției anului 2022 au participat 663 de persoane cu un total  de 2298 afişe (1073 postere individuale şi 335 serii de postere). Afişele ediţiei curente a concursului au fost apreciate de un juriu internaţional de experţi: Yvo  Hählen (Balmer Hählen, CH-Lausanne), Barbara Kotte (Kollektiv Scrollan, D Berlin), Thomas Kronbichler (Studio Mut, I-Bozen), Wolfgang Ortner (OrtnerSchinko, A-Linz) şi Antonia Terhedebrügge (Studio Terhedebrügge, D Berlin). Juriul a fost prezidat de Barbara Kotte (Kollektiv Scrollan, D-Berlin).

Proiectul „100 Beste Plakate” are o arhivă impunătoare de lucrări care  poate fi accesată aici: https://100-beste-plakate.de/ 

Telegram