La Chișinău a avut loc evenimentul de lansare a campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”
Telegram

În data de 26 noiembrie, la Teatrul dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, a avut loc spectacolul „LIBERĂ”, prezentat de Teatrul M.A.D.E., un spectacol-document despre stereotipuri și prejudecăți, despre impactul negativ al violenței asupra femeilor și repercusiunile ei asupra generației viitoare. Este o piesă despre tipare, despre legi scrise și nescrise.

Fondatorii Teatrului au renunțat la expresia verbală clasică și au abordat un stil nou și revoluționar pentru Republica Moldova, care implică mișcare, dans și expresie corporală. Principalul instrument în configurarea acestei reprezentații este corpul actorului, care poate comunica diverse mesaje și stări. Această abordare evită diferenţele lingvistice și face arta mai accesibilă, și anume prin simplificarea mesajului pe care îl comunică.

„Decizia de a crea această performanță a venit din necesitatea de a vorbi despre problema violenței împotriva femeilor, de a sensibiliza societatea noastră față de acest subiect și de a inspira femeile să vorbească fără frică despre cazurile de violență la care au fost supuse. Fiecare a treia femeie din Republica Moldova este victimă a unei forme de violență, fiecare al doilea copil a fost vreodată lovit, pe când noi nu reacționăm în niciun fel. Violența este o boală a societății contemporane. Ce putem face? Putem schimba atitudinea, să devenim mai buni, iar copiii vor urma exemplul nostru ”, descrie regizorul piesei, Ianoș Petrașcu.

Evenimentul a fost organizat în cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen” și a servit drept eveniment major de lansare a campaniei din acest an, promovând mesajul „Colorează Lumea în Oranj: Generația Egalității unită împotriva violului”. Spectacolul a fost însoțit de expoziția „Nu da vina pe haine”, desfășurată de Centrul de Drept al Femeilor (CDF), în parteneriat cu Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), care vizează combaterea învinuirii victimelor violului.

La eveniment au participat reprezentați ai Guvernului, membri ai Parlamentului și reprezentanți ai organizațiilor internaționale, care și-au împărtășit impresiile proprii despre spectacol prin mesaje de încheiere în urma vizionării piesei „LIBERĂ” .

 “A fost un spectacol al gesturilor pe care le-am văzut și al sunetelor pe care le-am auzit, dar el a redat în profunzime care sunt efectele negative al violenței. Și vreau să spun pentru oricare membru din societate – să începem de la noi, să nu tolerăm violența, să raportăm aceste cazuri indeferent de faptul că suntem victime sau martori ai acestui fenomen. Doar așa putem combatem fenomenul violenței. În fiecare zi, în fiecare clipă trebuie să fim non-toleranți față de fenomenul violenței.” – a fost mesajul ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Elena Bacalu, Preşedinta Comisiei Parlamentare Protecție Socială, Sănătate și Familie a susținut:

”Și eu la rîndul meu am rămas profund emoționată de acest spectacol. Eu vreau să încurajez toate femeile care sunt supuse violenței să raporteze și să nu tolereze violența față de ele, să încurajez inclusiv martorii care văd aceste acte de violență – să raporteze și să conștietizeze că unele dintre aceste victime pot fi mamele, surorile, fiicile noastre și din aceste considerente trebuie să ne mobilizăm și să spunem ”NU” violenței.”

”Aș vrea să spun un mare mulțumesc echipei de actori și celor care au create acest spectacol ”LIBERĂ”.  Ceea ce am văzut noi a fost greu de privit, dar datele statistice pe care le-am văzut la sfârșit au fost greu de înțeles. Dar istoria care ne este spusă de pe scenă ne duce cu gândul la faptul că niciunul/niciuna dintre noi nu trebuie să rămână tăcut. Vocele supraviețuitoarelor violenței în bază de gen trebuie să fie auzite și trebuie să avem încredere în ele. Și, respectiv, tineretul poate fi această voce care poate milita pentru a pune capăt violenței în bază de gen.” –  a declarat Simon Springett, Coordonator Rezident al Organizației Națiunilor Unite (ONU) din Moldova.

Coordonatoare de programe din cadrul Ambasadei Suediei în Republica Moldova, Oxana Paierele a subliniat că „Statisticile arată că tinerii din Republica Moldova tolerează în egală măsura ca și adulții acest fenomen al violenței. Deci, statisticile sunt practic oglinda societății. Este foarte sugestiv și foarte expresiv ceea ce am văzut în această seară. Și poate mult mai sugestiv decât graficele pe care le citim fiecare, indiferent dacă suntem din acest sector sau nu. În acest fel noi ne identificăm cu personajele, înțelegem mai bine acele emoții, poate și înțelegem mai bine contextul.”

Violența împotriva femeilor este una dintre cele mai critice încălcări ale drepturilor omului. În Republica Moldova, violența în familie este recunoscută drept delict și se pedepsește conform Codului Penal. Conform studiului „Violența împotriva femeilor în familie în Republica Moldova”, șapte din zece femei din mediul rural și șase din zece în mediul urban au suferit pe parcursul vieții cel puțin o dată un viol cauzat de soț sau partener.

Campania „16 zile de activism pentru eliminarea violenței în bază de gen” începe pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, și se încheie pe 10 decembrie, de Ziua drepturilor omului. În Republica Moldova, campania este organizată pentru al 19-lea an consecutiv de Guvern, autoritățile locale, organizațiile internaționale, societatea civilă.

 

Teatrul „MADE”, în parteneriat cu ONG-ul „Vesta” demarează Turul Național al spectacolului „LIBERĂ”, în regia lui Ianoș Petrașcu, organizat cu suportul UN Women Moldova și finanțat de Suedia.

Telegram