7 secrete pe care nu le știai despre Moldovan Design Week
Telegram

Moldovan Design Week este singurul festival care unește, pentru o săptămână întreagă, arhitecții, designerii și artiștii autohtoni prin evenimente de networking. Deși sunt abia la cea de-a doua ediție, organizatorii deja au reușit să-și facă secrete. Noi am aflat câteva și ți le spunem și ție.

  1. Demolări pentru construcții creative

Inaugurarea MDW va avea loc pe 3 iunie, în clădirea nouă a ARTCOR-ului, exact în aceeași zi cu inaugurarea hub-ului creativ. Pentru a construi ARTCOR și a amenaja curtea acestuia, Maxim Calujac – arhitectul proiectului a demolat câteva construcții conexe din curtea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, printre care și renumita cantină a instituției. Acum acolo a apărut o suprafață pavată și mai multe oaze cu copaci și plante.

  1. Egiptean cu religia „design”

Pe 6 iunie, Moldovan Design Week îți aduce la Design Talks  6 speakeri valoroși, unii dintre ei  cu secretele lor. Principalul speaker al evenimentului, designerul KARIM RASHID, trăiește la New York și vine la în Europa special pentru evenimentul MDW. De origine acesta este egiptean, însă nu și musulman, cum ar asocia unii.  KARIM RASHID va vorbi în cadrul evenimentului despre „ Analog versus Digital ”.

  1. Speaker businessman

MIHAI POPESCU este un alt speaker Design Talks. Pe lângă faptul că este un renumit prin lucrările de design, el s-a făcut cunoscut în România și datorită lanțului de restaurante „Fratelli”, a cărui design l-a realizat singur. „Fratelli” pentru că îl deține împreună cu fratele său geamăn.

 

Pe lângă cei doi speakeri, pe scena de la Teckwill se vor ridica:

  • EDUARDO CAMARENA, designer la Zaha Hadid Architects, cu tema „Designing Vertical Cities”
  • CRISTIAN CORVIN, arhitect român, va vorbi „Despre birouri(office space design): de la 1930 pînă în prezent
  • ANDREI BORȚUN, fondatorul Romanian Design Week, cu tema „Comunitati Creative și rolul lor în Brandingul Orașelor.”
  • SERGEY MAKHNO, arhitectul ucrainean, principalul speaker al Design Talcs 2018, vine cu un discurs intitulat „Самое дорогое: честно об опыте.”

4 UTM-ul, pictat de un grafician din top 100 din Europa

Pe 6 iunie, după Design Talks, organizatorii MDW ți-au pregătit o lansare de Artwork, în cadrul căruia vor fi inaugurate picturile murale de pe fațadele a două blocuri UTM. Autorii acestora vor fi street artiștii ILUC și IZZY IZVNE. Cea din urmă este inclusă în top 100 European Graffiti Artists!

  1. 4 filme pe care nu le găsești pe internet!

În curtea Muzeului Național De Istorie a Moldovei, pe 4 iunie, vei avea parte de o proiecție de Scurtmetraje Moldovenești. Cei de la Ravac ți-au pregătit 4 filme scurte pe care nu le vei găsi pe net, chiar dacă-l întorci cu fundul în sus. Ai în program:

  • PLUS MINUS UNU de Ion Borș
  • PAPARUDA de Lucia Lupu
  • MILIARD de Evgheni Dudceac
  • FRICA DIN SPATELE MEU de Mihai Bruma

 

  1. Labirintul din Chișinău care nu are nimic cu Minotaurul

La Palatul Național va fi amenajat singurul labirint creativ public din capitală. Acesta va fi amplasat în havuzul din scuarul Palatului, iar organizatorii spun că ne vor surprinde prin culoare.

  1. Teatru și modă, într-un singur spectacol

 

Pe 5 iunie (mai apoi și pe 7, 8 și 9 iunie) Teatrul Geneza Art prezintă, în cadrul Moldovan Design Week, în premieră, un spectacol performance, inspirat din piesa “Macbeth” de William Shakespeare. „The Faces of Macbeth” te va surprinde cu o instalație de design inedită și cu o expoziție de fashion teatral, inspirată din motivele spectacolului.

Pentru mai multe detalii despre programul evenimentului accesați www.mdw.md, iar pentru a fi mereu la curent cu noutățile Moldovan Design Week, urmăriți pagina de facebook a evenimentului.

Telegram