JAZZ’n Chisinau International Festival | Editie VI
JAZZ’n Chișinău International Festival, ediția VI, aduce spiritul jazz-ului autentic la Chișinău!
În cele mai bune tradiții jazz-iste, JAZZ’n Chișinău International Festival, adună unii dintre cei mai tari jazz-mani mondiali la Chișinău. Îndrăgitul festival se va desfășura în perioada 17-19 aprilie, la Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici”, în fiecare zi de eveniment începând cu ora 19:00. Vino să trăiești, cu adevărat, spiritul liber și creativ al muzicii jazz, alături de muzicieni care radiază energia jazz-ului prin fiecare notă luată.
Programul JAZZ’n Chișinău International Festival:
17 Aprilie:
19:00 – ,,Aga Derlak Trio’’ (Polonia)
Agnieszka Derlak (piano,leader project)
Tymon Trabczynski ( contrabas)
Lucasz Zyta (Drums)
20:00 – ,,Tamara Lukasheva Duo’’ (Ukraina, Germania)
Tamara Lukasheva (Ukraina, vocal)
Jens Duppe ( Germania, Drums)
18 Aprilie:
19:00 – ,,Roman Tulei Trio’’ (Elveția)
Roman Tulei (piano)
Lorenz Beyeler (contrabas)
Tobias Friedli ( drums)
20:00 – “Frederik Köster / die Verwandlung” (Germania)
Frederik Koster – trumpet, leader grup
Florian Weber -piano
Joscha Oetz- contrabas
Jonas Burgwinkel- drums
19 Aprilie:
19:00 – ,,Jazz’n Chișinău International Project’’ (SUA, Italia, Polonia, România, Moldova)
Débo Ray (USA, special guest)
Strings Sextet (Moldova)
Valeriu Culea (piano, project leader, Moldova)
Mihaela Handuca (vocal, Moldova)
Dmitry Sergheev (sax, Moldova)
Luca Colussi (drums, Italy)
Ion Vârlan (contrabas, Polonia, Romania)
De la prima sa ediție în 2013, JAZZ’n Chișinău International Festival, a reușit să adune profesioniști din întregul mapamond pentru a aduce sunetul și spiritul pur al jazz-ului în Moldova, printre care se enumeră jazz-mani din Letonia, Germania, Polonia, Italia, Senegal, România, SUA și altele.
Bilete online:
Ziua 1: https://mticket.md/ro/aga-derlak-trio-tamara-lukasheva-duo-215.html
Ziua 2: https://mticket.md/ro/roman-tulei-trio-frederik-koster-quartet-216.html
Ziua 3: https://mticket.md/ro/jazzn-chisinau-international-project-217.html
Despre artiști:
„Aga Derlak Trio” include în componența sa pianista și compozitoarea Aga Derlak, contrabasistul Tymon Trąbczyński și toboșajul Szymon Madej. Un proiect relativ tânăr, Aga Derlak Trio a reușit sa fie primiat cu cel mai important premiu muzical polonez, Premiul Academiei de Phonografie Poloneză, FRYDERYK 2016 pentru cel mai bun debut de jazz. Trupa este câștigătoarea concursului Internațional Jazz Juniors (2013), concurs de Tânăr Blues și Jazz Band în Gdynia (2013). Pianista a fost premiată în cadrul Festivalului Jazz Krokus (2014), al concursului de jazz ceh (2015) și al concursului internațional de jazz din Zilina (2016).
„Tamara Lukasheva Duo” include vocalista Tamara Lukasheva și toboșarul Jens Duppe. Tamara, născută în Ukraina, provine dintr-o familie de muzicieni, astfel trăind cu muzică din primele clipe de viață. În scurt timp se mută la studii liceale în Germania unde se face remarcată prin propriul proiect „Tamara Lukasheva Quartett”. Câștigă Voicingers 2011, un concurs internațional de voce jazz în Polonia, urmat în 2012 de victoria la al 6-a Concurs Internațional de Vocal Jazz din Finsterwalder. Urmează colaborări cu Orchestra Națională de Jazz de Tineret din Germania (Bujazzo), ,,Matthias Schriefl Trio’’, Big Band WDR (Proiectul de cultură a dansului global), MAO (Orhcestra de Artă Modernă, Ungaria), UdK Big Band din Berlin. În următorii ani culege în palmares o mulțime de premii și colaborări cu personalități internaționale.
„Roman Tulei Trio” compusa din pianistul Roman Tulei, contrabasistul Lorenz Beyeler și bateriașul Tobias Friedli. Toți trei membri ai priectului sunt absolvenți ai renumitei facultăți de jazz europene Swiss Jazz School. Primul CD de debut “INSPIRATION” a fost înregistrat în 2012 în Elveția (UNIT Records). Al doilea CD “THE ROAD”( ANUK Label) a fost prezentat în ianuarie 2016 la Festivalul din Berna. Formația este activă în cluburi și festivaluri din atât din Elveția, cât și internaționale.
În componența sa, „Frederik Köster / die Verwandlung”, include Frederik Köster (trompeta, liderul formației), Florian Weber (piano), Joscha Oetz (contrabas) și Jonas Burgwinkel (tobe).
Chiar de la debutul lor, acum cinci ani, Die Verwandlung [Metamorfoza] și-au făcut un nume sonor pe scena jazz. În luna septembrie 2015 au lansat “Tension Release”, un album cu adevărat remarcabil. Recent, cvartetul câștigătorilor de premii (Köster, Sternal și Burgwinkel au primit premii la Jazz Echo, iar Koster a fost premiat cu Neue Deutsche Jazzpreis și WDR Jazzpreis) au fascinat audiențe în variate festivaluri cu întorsături surprinzătoare de timbru și ritm. Aranjamentul stilistic combină chiar și influențe arabe în ultimul timp. A combina coerent jazzul cu vioriști clasici e ca și cum ar fi create noi rețete de succes care să împace savuros bucătăria franceză și cea asiatică. Cu a sa Homeward Bound Suite Frederik Köster demonstrează că aceasta e posibil. La Festivalul Jazz’n Chișinău trupa va evolua împreună cu Florian Weber la pian, care lucrează constant cu artiști ca Lee Konitz, Donny McCaselin și Dan Weiss.
Proiectul ,,Jazz’n Chisinau International Project’’ (Moldova) includeȘ
Strings Sextet (Moldova), Valeriu Culea (piano, project leader, Moldova), Mihaela Handuca (vocal, Moldova), Dmitry Sergheev (sax, Moldova), Luca Colussi (drums, Italy), Ion Vârlan (contrabas, Polonia, Romania) și senzaționala Débo Ray (USA, special guest).
Fermecătoarea Débo Ray este un artist vocea căreia marchează industria muzicală mai mult 10 ani. Remarcabila Débo este remarcată nu doar prin vocea și atitudinea profesionistă, ci și prin caracterul perfecționist. Celebra cântăreață este mereu prinsă între prestații live, instruire vocală, compunerea și producerea aranjamentelor, programul încărcat al turneelor și colaborărilor muzicale. Sound-ul ei crează o lume unică prin care artista se tinde să-și împartă mesajul ei și săinspire pe alții să facă același lucru. Débo Ray impresionează prin intensitatea activității sale: director muzical/ vocalist principal la Women of the World (2012 – prezent); director muzical al producției de turnee “EarthSongs”; câștigătoare a Capella Harmony Sweepstakes (2014). Artista din SUA a avut prestații în Carnegie Hall, Symphony Hall și Kennedy Center alături de Angelique Kidjo și Bobby McFerrin. A cântat pe aceeași scenă cu Esperanza Spalding, Lionel Loueke, Chris Cheek, Leo Genovese și Antonio Sanchez.
Luca Colussi (Italy) se face remarcat de la o vârstă fragedă, începând să studieze tobe sub îndrumarea lui Nevio Basso. Tânărul Luca urmează să își lase amprenta prin colaborări cu mulți muzicieni bine cunoscuți ai scenei de jazz europene și italiene: David Liebman, Roberto Ottaviano, Roberto Cecchetto, Daniele D’Agaro, Angelo Comisso și alții. Activitatea cu orchestrele de jazz este, de asemenea, intensă: Big Band din F.V.G. (regizorul G.Venier), Orchestra Phophonix (d.G.Maier-G.Shiaffini), Terni Big Band (dir.
M.Collazzoni), Orchestra Canzoni di Confine (dirijată de Valter Sivilotti). Luca Colussi este o personalitate bine cunoscută participând în expoziții italiene și internaționale, mai multe producții teatrale (precum: “Moștenirea moașei” cu Maurizio Zacchigna; “Povestiri despre copaci, povestiri ale oamenilor” cu R. Maranzana ș.a.) și proiecte de comentarii muzicale silențioase (precum: Ben Hur, The Last Days of
Pompei, Kinopravda și altele)