„Războiul în afișul polonez” descoperit la Muzeul Național de Istorie a Moldovei
„Războiul în afișul polonez. Colecția Krzysztof Dydo” – expoziție ce a fost vernisată recent în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Ea prezintă afișe ce redau istoria Poloniei în perioada anilor 1939 – 2014.
Expoziția este organizată în colaborare cu Institutul Polonez. Este compusă din două părți distincte. Prima cuprinde afișe dedicate anilor 1939 – 1945, izbucnirii războiului, masacrului de la Katyn, lagărelor de concentrare, revoltei din Ghetoul din Varșovia și Insurecției Varșoviene. Cea de-a doua reunește afișe din perioada 1955 – 2014, dedicate apărării păcii, conflictelor internaționale și diferitelor forme de terorism contemporan.
Afișele prezentate sunt lucrări ale unei întregi pleiade de artiști polonezi, din diferite generații, care formează Școala de Afiș Polonez. Printre aceștia sunt artiști renumiți, precum Henryk Tomaszewki, Tadeusz Treokowski, Andrzej Powlowski, Maciej Urbaniec, Marian Niwinski, Jan Sawka, Rafal Olbinski, Janusz Stanny, Tomasz Boguslawski, Franciszek Starowieyski sau Sebastian Kubica.
Toate creațiile provin din cea mai mare colecție privată din Polonia, care numără peste 20.000 de afișe, cea a renumitului expert în arta afișului și autor al nenumăratelor publicații dedicate acestei teme, dl Krzysztof Dydo, co-fondatorul Galeriei Afișului din Cracovia, care ți-a prezentat până acum colecțiile în peste 350 de expoziții, în majoritatea țărilor Europei, Australia, China, Iran, Canada și SUA.
În istoria internațională a afișului, cele care prezentau teroarea războiului și cele care avertizau împotriva acestuia, au apărut în multe țări pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial.
Suferințele pe care le-a cunoscut Polonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au motivat spre acțiune pentru a apăra pacea prin toate mijloacele posibile, inclusiv prin intermediul creațiilor artistice, printre care și afișul.
Expoziția „Războiul în fișul Polonez. Colecția Krysztof Dyd” va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei în perioada 3 – 30 noiembrie 2016, de luni până duminică, cu excepția zilei de vineri, în intervalul orelor 10:00 – 17:00.