O explorare artistică a Chișinăului în 7 zile “Mă voi gindi la asta deseară”
“Mă voi gindi la asta deseară”. O explorare artistică a Chișinăului în 7 zile
25 martie 2016, ora 18:00-20:00
Zpațiu (Casa Zemstvei Guberniale)
str. Al. Șciusev 103, Chișinău
Între 18 și 25 martie, un grup de studenți și lectori de la Univeristatea de Arte din Zurich, Departamentul Artă și Media, au explorat Chișinăul în colaborare cu studenții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și membrii Asociației Oberliht.
Expoziția prezintă rezultatele unei cercetări de o săptămînă și schimb prin medii, abordări și atitudini artistice diverse. Cu trecutul și prezentul său divers și complex, cîteodată confuz, cu poziția sa intermediară între Europa de Est și Vest și un aspect urban atît de bogat în detalii, Chișinăul în mod natural se oferă unei explorări multifocale și experimentale prin artă.
Unicul principiu de ghidare al proiectul a fost de a nu ezita de a concepe o idee și a o realiza în mod rapid, improvizat și spontan: reflecție în acțiune. Prin urmare, expresia „Mă voi gîndi la asta deseară” a fost des auzită fie că discuția era despre Chișinău sau alte lucruri, artă sau expoziția de la final – nici un moment de întrerupt, nu e timp de pierdut! Lucrările artistice care au fost produse în acest fel se preocupă printre altele de particularitățile arhitecturale, cazinou-uri și anunțuri publicitare comerciale, terenuri de joacă locale și viața din interiorul hotelului Cosmos.
Lucrările au fost realizate de: Jeroen Bessems, August Blum, Annahita Brooks, Céline Brunko, Svetlana Buerki, Irma Hirsl, Naum Hirsl, Tina Reden, Mia Spindler, Bruno Stebler, Nina Tshomba, Sasha Tracenco, Andrea Zimmermann, Vera Zurbrügg, Alexandra Martiniuc
Curatori: Jörg Scheller și Jyrgen Ueberschär
Sfaturi și sprijin: Vladimir Us, Lilia Nenescu, Anastasia Palii, Vitalie Sprînceană, Philip Orlov și Sașa Tracenco, Liselotte van Vliet și Duszan Augustyn
Expoziția a fost organizată cu sprijinul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Universitatea de Arte din Zurich și Fundația Culturală Europeană, în cadrul programului Aproprierea prin Artă a Spațiului Public.
CHIOȘC – program de rezidență pentru artiști
Programul CHIOȘC de rezidență pentru artiști încurajează crearea unor lucrări noi, produse în raport cu contextul și realitățile locale. El oferă posibilitatea de a explora diferite probleme ce se referă la situația Moldovei în general și de a analiza procesele care modelează astăzi spațiul public al Chișinăului.
http://chiosc.oberliht.com/air