La Cinematograful de Vară din Buiucani a fost proiectat primul film în aer liber
Telegram

Fostul Cinematograf de Vară din parcul Butoiaș din sectorul Buiucani a găzduit proiecția unui film în aer liber pentru prima dată duminică, 29 mai, după ce tânărul Nikolai Kirnev a venit cu inițiativa de a restaura cinematograful în anul 2016.

Lucrările de reparație și amenajare vor fi posibile datorită European Cultural Foundation care au oferit o sumă de 7.000 de euro pentru acest proiect, ce este intitulat „Multifunctional Summer Cinema in Open Air”.

Așa arăta cinematograful înainte de salubrizare:

cinema de vară în buiucani nikolai kirnev (2)

În pofida faptului că mai devreme în acest an conform deciziei Preturei arcada cinematografului a fost demontată, duminică aproape 15 tineri s-au adunat pentru a organiza proiecția de film sub cerul liber în parcul Butoiaș din Buiucani.

„Nu am mediatizat evenimentul înainte de desfășurarea acestuia, deoarece ne-am dorit să testăm echipamentul și să facem ordine. Totuși, aceasta zi de testare a fost prima zi în cadrul proiectului ”Open Air Cinema”, susținută financiar de Fundația Culturală Europeană. Înainte de eveniment am adresat o cerere Primăriei în care am anunțat despre proiectare. Am luat în chirie generator, pentru că nu există nici un acces la electricitate, am împrumutat proiector și o boxă de la asociația Oberliht”, afirmă Nikolai.

cinema de vară în buiucani nikolai kirnev (3)

cinema de vară în buiucani nikolai kirnev (6)

În seara zilei de ieri a fost proiectat filmul ”Дом” 2009 regizorului Yann Arthus-Bertrand, între orele 20:00 – 22:00. Chiar dacă s-au temut de ploaie, spre final totul s-a desfășurat „aproape ideal”, precum menționează Nikolai.

„Pe lângă cinematograful nostru au trecut mulți oameni, care se opreau și se uitau la ceva nou atât pentru ei, cât și pentru acest parc. Vreau să mulțumesc tinerilor care au venit să ne ajute.

Din păcate nu putem începe proiectul nostru oficial, căci până acum nu avem încă schița de proiect semnată de Primărie, care a fost depusă pe 4 februarie 2016.

E păcat că un asemenea proiect al tinerilor finanțat din străinătate, care are un potențial mare – găsește o susținere foarte slabă din partea autorităților locale.

Sperăm că lucrurile se vor schimba și într-o zi vom putea în sfârșit avea permisiunea de a amenaja un cinema în aer liber modern și util pentru toată comunitatea, pentru întregul oraș”, conchide Nikolai Kirnev, organizator.

cinema de vară în buiucani nikolai kirnev (5)

cinema de vară în buiucani nikolai kirnev (4)

cinema de vară în buiucani nikolai kirnev (1)

Telegram