21 ноября 2016

Expoziția comemorativă Mihail Grecu – 100 de ani de la naștere

Marți, 22 noiembrie, 2016, ora 16.00
în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei
va avea loc vernisajul expoziţiei comemorative
Mihail Grecu – 100 de ani de la naștere

Expoziția de față se înscrie în șirul de evenimente prilejuite de 100 de ani de la nașterea maestrului Mihail Grecu. Aceasta prezintă 60 de lucrări realizate de artist în perioada anilor 1956-1987.

mihail-grecu

Mihail Grecu s-a născut la 22 noiembrie 1916 în satul Faraonovka, jud. Starokazacie din sudul Basarabiei. A copilărit în satul Taşlâc, în familia adoptivă Pascaru. Între anii 1928-1937 și-a făcut studiile la Şcoala Normală din Cetatea Albă condusă de Nicolae Ţane. În 1935 participă la plein-air-ul din Baia Mare și deschide prima expoziţie personală în sălile Şcolii Normale. În anii 1937-1940 studiază la Academia de Arte Plastice din Bucureşti. În 1940 se transferă în Basarabia împreună cu soţia sa Esfira Bric, colegă la Academia de Artă. Studiază la Şcoala de Arte Plastice din Chişinău, clasa profesorului M. Gamburd. În anii 1940-1945 este evacuat în Caucazul de Nord, Kazahstan unde lucrează ca fochist la depoul de locomotive din Uralsk. În 1945 revine cu familia la Chişinău. Devine membru al UAP din Moldova şi URSS. Începând cu 1957 participă la primele expoziţii unionale şi internaţionale. În 1966 i se decernează Medalia de Aur a EREN a URSS pentru lucrarea Zi de toamnă. În acelaşi an are loc expoziţia personală jubiliară la Chişinău. În 1967 participă cu tripticul Istoria unei vieţi la Expoziţia unională consacrată jubileului de 50 de ani de la revoluţia din octombrie (Manej, Moscova). În 1968 participă cu expoziţii personale la Tallinn, Tartu, Riga, Liepaja, Lvov. Ministerul Apărării al URSS îi decernează Medalia de aur pentru lucrarea Recruţii. În 1970 primește Medalia de Aur a EREN a URSS pentru tripticul Istoria unei vieţi. În 1972 i se decernează titlul de Om emerit al artelor și i se acordă Premiul I la Plovdiv pentru lucrarea Tinereţe. În 1978 i se oferă Premiul de Stat al RSSM pentru seria Aici au fost cazărmi. În 1990 devine laureat al Premiului de Stat al URSS în domeniul artelor plastice, iar în 1991 ia Marele Premiu al Ministerului Culturii din România în cadrul Saloanelor Moldovei. În 1992 i se conferă Ordinul Republicii şi titlul de membru de onoare al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova. Mihail Grecu s-a stins din viață la 9 aprilie 1998.

Fiecare expoziție a lui Mihail Grecu, și în mod special expoziția de mare complexitate de la Muzeul Național de Artă al Moldovei, dedicată celor 100 de ani de la nașterea maestrului, este un eveniment important în viața culturală a republicii. Artist de un talent remarcabil, care a reușit să-și apere dreptul la libertatea de creativitate în sistemul sovietic, găsea formule plastice originale pentru perspectivele sale și definea noi concepte cu acces la generalizări filosofice. Cu toate acestea, Mihail Grecu nu a distrus limitele estetice ale artei sale, aceasta păstrându-și integritatea și reflectând proprietățile esențiale ale Personalității. Pânzele neomogene și ambigue ale pictorului rămân atractive și misterioase, fermecând prin măiestria de a spiritualiza mijloacele tehnice și prin miracolul nașterii unei frumuseți irepetabile.

Ludmila Toma, critic de artă

Expoziţia va fi deschisă până la 8 ianuarie 2017.

Подписывайся