22 ноября 2016

„ClassFest” a început – cele mai deosebite filme internaționale pot fi vizionate la Chișinău

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Film „ClassFest 2016” a început luni, 21 noiembrie, în incinta Cinematografului Odeon.

classfest-2016-17

 

Festivalului Internaţional al Şcolilor de Film „ClassFest” – o acţiune artistică internaţională, unică pentru studenţii şi tinerii din Republica Moldova, menită să promoveze valorile artei contemporane, să menţină şi să dezvolte dialogul intercultural şi schimbul de experienţă între şcolile de film, să încurajeze tinerii artişti, oferindu-le posibilitatea de a-şi prezenta cele mai bune producţii artistice.

Monica Babuc, Ministrul Culturii RM:

monica babucAm stabilit drept prioritate a politicii culturale în anul 2017 reanimarea cinematografiei naționale.În mod tradițional, în această lună, în perioada 21-26 noiembrie, 2016, Academia de Muzică, teatru și Arte Plastice organizează cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Film „ClassFest” – eveniment de amploare, destinat tinerilor cineaști care are scopul de a promova un dialog intercultural și a stabili schimbul de experiență între școlile de film din țările cu mari tradiții cinematografice cum ar fi Polonia, Georgia, Ucraina, România, Italia, Belarus etc. „ClassFest”, indiscutabil, vine să promoveze o platformă cultural-educațională, transfrontalieră, destinată întâlnirilor, discuțiilor pe marginea filmelor, atelierelor de creație, activități ce vor încuraja colaborările dintre studenți, profesori și instituții. Doresc tuturor participanților să-și ia doza de inspirație și motivație pentru a face pe viitor performanță într-un domeniu atât de important și solicitat cum este cel al artei cinematografice.

classfest-2016-21

 

Evenimentul de deschidere a festivalului a adunat invitați din 8 țări europene, dar și cei din Republica Moldova – studenți, profesori și cineaști, cu toții pasionați de arta cinematografică. Inițiativa organizării a unei noi ediții „ClassFest” a venit din partea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Victoria Melnic, rector al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice:

victoria-melnicȘcoala este acel loc în care conservatismul tradiției, fără de care nu poate fi vorba de școală și profesionalism, conviețuiește cu cutezanța experimentelor îndrăznețe, în lipsa cărora nu ne putem imagina creația și tinerețea. Și în acest an „ClassFest” promite a fi un eveniment viu, colorat, plin de impresii și emoții pozitive. Scopul și menirea festivalului pe parcursul tuturor edițiilor este același – promovarea valorilor artei contemporane, dialogul intercultural, încurajarea tinerilor artiști, devenind o adevărată rampă de lansare printre tinerele talente din diferite țări ale lumii. După cum spunea marele Goethe, „Pentru orice realizare primul pas este curajul”. Sunt sigură că toți participanții, odată pornind pe calea creației cinematografice, au dat dovadă de curaj și vreau să-i îndemn să-l păstreze pe parcursul întregii vieți, să-i ajute să spună mereu lucrurilor pe nume, să aibă încredere în forțele proprii și să creeze opere îndrăznețe și convingătoare, inspirate din realitate, dar și din fanteziile cele mai neverosimile.

classfest-2016-7

 

Participanții festivalului vor avea posibilitatea de a participa la o serie de ateliere de creație susținute de: Dorota Paciarelli, producătoare de film, Polonia; Philipp Fleischmann, regizor, actor din Austria; Eva Stotz, regizor, cineast din Germania; Ovidiu Georgescu, regizor scenarist, actor din România; Vlad Druc, regizor, profesor din RM.

De asemenea, spectatorii vor putea viziona expoziția de fotografie „Krzysztof Kieślowski”, pregătită de Institutul Polonez din București. Expoziţia exprimă concepţiile regizorului despre cinematografie, precum și valorile după care s-a călăuzit în munca sa.

classfest-2016-22

 

Svetlana Târțău, decan al Facultății Teatru, Film și Dans, AMTAP:

svetlana-tartauÎn ultimul deceniu, în peisajul cinematografic național apar tot mai multe producții ale tinerilor cineaști din țară, în special ale studenților și absolvenților Catedrei Multimedia din cadrul AMTAP din Chișinău. Tinerii, în lucrările lor, urmăresc nu numai să abordeze probleme ce țin de realitatea socio-culturală actuală, dar și să revitalizeze arta cinematografică națională,să propună noi formule estetice. În această ordine de idei, este extrem de important,necesar și actual un festival care să urmărească schimbul de experiență dintre studenții instituției noastre și cei veniți din școlile europene de film. Această ediție a festivalului continuă să fie un eveniment important, în care se regăsesc cele mai noi tendințe ale cinematografiei naționale și europene, o ediție organizată din pasiunea pentru a crea filme și din bucuria de a le oferi mai departe publicului. Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest festival, și, desigur, participanților, astăzi – studenți, mâine – realizatori ai operelor cinematografice de succes internațional.

classfest-2016-20

 

În cea primă zi a festivalului, spectatorii au avut ocazia să vizioneze nouă scurtmetraje din Georgia, Tbilisi, Universitatea de Stat de Teatru și Film Shota Rustaveli (Tafu), printre care: „Când plouă afară”, animație, regia: Tea Vatsadze; „Totul despre sânge”, live action, regia: Guram Bakradze; „O poveste despre Sebastian”, animație, regia: Nino Ckheidze; ș.a.

classfest-2016-9

 

Pe parcursul celor cinci zile festivaliere, spectatorii vor avea ocazia să vadă filme diverse ca gen, formulă estetică şi stilistică, prezentate de studenţii din şcoli precum: Universitatea de Stat de Teatru şi Film SHOTA RUSTAVELI (TAFU), Tbisili, Georgia; Academia de Film şi Televiziune din Berlin, Germania; Şcoala Naţională de Film, Televiziune şi Teatru, Lodz, Polonia; Universitatea Naţională de Teatru, Film şi TV KARPENKO-KARÎY, Kiev, Ucraina; Universitatea de Arte Plastice din Roma, Italia; Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.CARAGIALE, Bucureşti, România; Şcoala pentru Film Independent FRIEDL KUBELKA, Viena, Austria; Academia Naţională de Arte, Minsk, Belarus; Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Chişinău, Republica Moldova.

classfest-2016-2

 

Oaspeții au avut parte și de o recepție elegantă, acompaniată de un recital de muzică clasică vie, pe care au savurat-o cu plăcere, iar tinerii actori au reprezentat un mini-spectacol de salut pe scena festivalului, deghizându-se în chipul lui Charlie Chaplin.

classfest-2016-5

 

Iniţiativa Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice este susţinută de Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chişinău, susţine financiar participarea reprezentanţilor şcolii de film din România. Institutul Polonez Bucureşti, România şi Institutul Adam Mickiewicz, Polonia asigură, în cadrul programului ClassFest, participarea reprezentanţilor din Polonia. Centrul Cultural German Akzente în Moldova şi Institutul Goethe, România organizează participarea Academiei de Film şi Televiziune din Berlin, Germania.

Pentru prima dată, studenţii Şcolii pentru Film Independent FRIEDL KUBELKA, Viena, Austria îşi vor prezenta filmele în cadrul ClassFest-ului, fiind susţinuţi de Forumul Cultural Austriac din România.

Festivalului Internaţional al Şcolilor de Film „ClassFest” — este o platformă cultural-educaţională, transfrontalieră şi este destinată întâlnirilor, discuţiilor pe marginea filmelor, atelierelor de creaţie, activităţi ce vor încuraja colaborările dintre studenţi, profesori şi instituţii.

Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „M. Eminescu” în Moldova, Institutul Goethe, România, Centrul Cultural German Akzente în Moldova, Institutul Polonez Bucureşti, România, Institutul Adam Mickiewicz, Warsaw, Polonia, Forumul Cultural Austriac din România.

Până pe 27 noiembrie, sâmbătă, publicul are ocazia să vizioneze zi de zi producții internaționale și de acasă. Menționăm că intrarea este liberă. Programul integral în puteți vedea mai jos:

Подписывайся