CIPOLLINO de K. Haciaturian
“Educaţia muzicală a copiilor este baza culturii muzicale a poporului”.
Dmitri Kabalevski
Baletul Cipollino reprezintă o adevărată capodoperă a baletului clasic, care pe parcursul a mai bine de 30 de ani, se adevereşte a fi unul din cele mai preferate şi interpretate balete din lume. Baletul pentru copii, scris după povestea lui G.Rodari Aventurile lui Cippolino, aduce în scenă personaje fantastice, reprezentate prin fructe şi legume personificate. Ideea de bază a baletului constă în afirmarea puterii binelui asupra răului, redată în cazul de faţă prin mijloace accesibile copiilor.
ACTUL I
Piaţa oraşului fantastic. Peste tot se află coşuri cu fructe şi legume. În realitate ele reprezintă nimic altceva decît adăpostul (căsuţele în care trăiesc) legumelor şi fructelor, care ne reamintesc aşa de mult de viaţa oamenilor.
E dimineaţă. În piaţa oraşului fantastic se ivesc primele personaje. Mama Cipolla şi tatăl Cipollone sunt nemulţumiţi de comportamentul lui Cipollino. Prin preajmă se află meşterul Bobiţa, care repară încălţămintea, cumătrul Bostan care caută cărămidă pentru noua sa casă, şi profesorul Pară care cîntă la vioară.
Pe neaşteptate (neprins de veste) apare domnul Roşie şi anunţă sosirea prinţului Lămîie. Prinţul a emis o lege: fiecare trebuie să plătească pentru lumina soarelui, pentru ploaie şi vînt.
Poporul se revoltă. În îmbulzeala creată, Cipollino din neatenţie calcă pe piciorul prinţului Lămîie. Garda este cuprinsă de panică: prinţul a fost ofensat! Cipollino trebuie să fie pedepsit. El însă dispare şi garda îl arestează pe bătrânul Cipollone.
Cei din familia Ceapă sunt trişti. Cumătrul Bostan de asemenea tânjeşte, deoarece el singur nu poate să-şi construiască o căsuţă. Locuitorii orăşelului în frunte cu Cipollino îl ajută să finiseze casa. Din nou apare domnul Roşie, care se arată nemulţumit la vederea căsuţei finisate, deoarece ea este construită (se află) pe pământul Contesei Vişină. Nimeni în afară de conte şi contesă nu au dreptul să exploateze acest teritoriu.
Garda prinţului Lămîie distruge căsuţa Cumătrului Bostan. Bătrînul este distrus. Cipollino hotărăşte să se răzbune.
ACTUL II
Cipollino şi Ridichioara se duc la palat să-l elibereze pe tatăl Cipollo, care este închis. Pe drum ei se întîlnesc cu Vişinică căruia îi este trist să trăiască la palat. Ei se împrietenesc.
La palatul contelui şi contesei Vişină începe balul în cinstea prinţului Lămîie. În timp ce oaspeţii se veselesc, prietenii îl eliberează pe bătrînul Cipollo.
ACTUL III
Garda prinţului Lămîie şi poliţia îi caută peste tot pe fugari. Cipollino reuşeşte să-l ascundă pe tatăl său, iar apoi şi pe Ridichioară, însă el este prins de gardă şi dus la închisoare.
În palat e linişte. Vişinică şi Magnolia îl caută pe Cipollino.
Magnolia cu mireasma ei îmbătătoare îi adoarme pe străjeri, iar Vişinică, între timp îl eliberează pe Cipollino.
Prinţul Lămîie, satisfăcut se coboară în temniţă pentru a-l pedepsi pe Cipollino. Însă planul (gîndul său nu se materializează) său nu se realizează, aşa cum Cipollino a reuşit să evadeze. Prinţul ordonă să se tragă cu tunurile în oraş, dar ingeniosul Cipollino ajutat de prietenii săi încarcă tunul cu însuşi prinţul Lămâie.
Fumul s-a împrăştiat. Prinţul Lămîie cu tunul şi garda a dispărut, de asemenea tunul şi garda. Pe piaţă e sărbătoare. De acum înainte, sub soarele luminos şi cerul senin, se va înălţa un oraş nou – oraşul prieteniei.