10 ноября 2016

Chișinău Startup Week, Ziua 3: Sfaturi și sugestii despre mentorat, proprietatea intelectuală și Game Development

Ziua a treia de Chișinău Startup Week a început cu sesiuni individuale, supranumite și one-to-ne sessions, unde Dovydas Varkylevicius, Președinte al Consiliului de Administrare Lithuanian Private Equity and Venture Capital Association (LT VCA), a continuat discuțiile sale despre Venture Capital. Dovydas are o experiență de peste 13 ani de afaceri în diverse industrii – mobilier, telecomunicații, logistică, dezvoltarea proprietății imobiliare, servicii financiar și de consultanță. Ultima sa pozișie, pe care o deținde deja de cinci ani, este de Director al Departamentului Antreprenorial în cadrul Enterprise Lithuania, unde el a format și executat diverse politici antreprenoriale utile.

sw3-3

În cadrul activității de Game Development au participat peste o sută de persoane, dintre care circa 70% făceau deja parte din industria jocurilor, iar o bună parte din ei și-au început cariera în industrie, datorită unui eveniment important din 2015, și anume Game Factory, care a adunat atunci sute specialiști ce au entuziasmat zeci de entuziaști să-și continuie drumul în dezvoltarea industriei jocurilor PC, online și mobile. Astfel, în mai puțin de un an, comunității i-a reușit să facă o schimbare sensibilă în industria gamingului moldovenesc, ceea ce este un succes simțitor la etapa actuală.

sw3-1

La „What makes a good investor?”, condus de Dovydas Varkulevicius și Zvizka Kezurer, invitații au vorbit despre investitorii Angel, adică tipul de investitori, la care apelezi la primele stadii de dezvoltare a afacerii tale. Grupurile Angel, deseori, își pierd banii din prima stadie, iar la al doilea nivel, învață din greșelile lor și colaborarează cu investitori mai mari, iar spre sfârșit de nivelul trei și patru – se formează o bază mai simțitoare de investitori, cu un Venture Capital impresionat și un potențial văzut al afacerii.

Venture Capital susține deja dezvoltarea nu a unui club închis, dar a unei comunități, ce dezvoltă, eventual, grupuri și fonduri necesare altor idei de startup. De asemenea, VC-ul susține și lobarea guvernului la nivel de a crea o structură de funcționare adecvată pentru acest tip de antreprenoriat.

Invitații au discutat și despre modul de selectare a investitorilor pentru ideea ta, menționând că fondurile mari sunt mereu analizate prin intermediul unor instrumente analitice importante, iar cele mici – fac mai mult o analiză de background. În caelași timp, spre exemplu, în Israel, dacă pierzi un investitor sau dacă failuiești de două sau trei ori, ai șanse mai mari să obții alte investiții de valoare, ceea ce nu prea se întâmplă în spațiul de Sud-Est al Europei.

sw3-4

Activitatea „What makes a good mentor”, condusă de Moshe Porat, fondator și CEO MESH, a povestit despre experiența sa în calitate de mentor la diverse evenimente. El a menționat că mentorshipul depinde și de așteptările tale în ceea ce privește networkingul de business, dar nu uita că și ești în căutare de tinere talente, cu un potențial bogat, dar și de prieteni în domeniu și membri ai comunității tale.

Trainingul de pitching, de altfel, foarte util nu doar pentru viitorii particpanți la hackathoane sau alte competiții, dar și celor ce vor să-și devzolte abilitatea de a se exprima succint și la temă într-un timp extrem de scurt, a fost condus de către Galin Zhelyazkov, Facilitator Startup Weekend, Beehive Co-working Space Varna, GoFreight.com.au și altele. Galin a utilizat o metodă interactivă de a comunica tinerilor principiile de bază ale unei prezentări de succes, air la nivel pratici – i-a invitat pe tineri în față să vorbească despre un slide cu o tematică necunoscută de ei în prealabil, pe care facilitatorul le prezenta. De fapt, la moment nu era important ce spun participanții, ci cum o spun. Astfel, tinerii au primit un feedback construcitv despre modul lor de exprimare a unei idei.
La Dreamups Talks cu Aleksander Tonnisson, co-fondator și CEO Buildit Accelerator of Hardware Startups, participanții au aflat despre trendurile în hardware. Mulți investitori văd un viitor de succes într-o idee de startup, alții – doar în dispozitivele hardware. Trendurile care acum domină sunt corelate cu schimbarea modelului de business, care nu trebuie să vândă dispozitivul, ci ideea sau serviciul. Trebuie să te concetrezi pe produse de o valoare simțitoare și să lași alți oameni talentați să dezvolte aplicații pentru ele.

sw3-6

Alte taskuri importante sunt dezvoltarea MVP-ului, prototipurilor, designului, hardset-ului. Nu uita că trebuie de pus accent și evenimentulu de lansare a produsului, procesului de retail și logistica. Totuși, prin dispozitivele hardware este mult mai ușor să aduni o bază de clienți stabili, loiali brandului tău.

sw3-2

Un alt panel de discuție important a fost condus de către Ion Țigănaș, avocat și partener de fonduri în „Țigănaș & Partners”, unde participanții au aflat mai multe despre protejarea proprietatea intelectuală. Invitatul le-a oferit informație utilă despre cerințele legii la nivel local și internațional, exemple de succes, dar și de erori în ceea ce privește protejarea ideilor și sugestii și sfaturi cum să se descruce participanții, în cazul în care ajung în situația unui furt de idei.

Vezi cum s-au desfășurat activitățile din prima și a doua zi. Nu uita să studiezi agenda pentru următoarele zile și să găsești evenimentul potrivit ție. Participarea la eveniment este gratuită, dar cu înregistrare prealabilă. Urmărește pagina de Facebook a evenimentului pentru a fi la curent cu toate noutățile.

sw3-5

Chișinău Startup Week este organizat de către Tekwill și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”, în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, IBM, Pentalog, hub:raum Krakow. Evenimentul va fi găzduit de iHUB, Dreamups Innovation Campus, Generator Hub, Artico și Centrul Moldo-Corean de Informare și Acces.Urmărește pagina de Facebook a evenimentului pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Подписывайся