Campania „Ne vedem la bibliotecă” dă roade. Impactul ambasadorilor culturali – Akord
Serviciile inovatoare și inițiativele realizate de bibliotecile publice din Republica Moldova au fost prezentate în cadrul celui dintâi târg al programului Novateca, în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, vineri, 9 decembrie.
Târgul, care are genericul „Creăm punți spre dezvoltare: biblioteca modernă”, a servit drept platformă pentru discuții informale și oportunități de formare a unor noi parteneriate cu bibliotecile publice din Republica Moldova. Serviciile de bibliotecă prezentate s-au axat pe domeniile incluziune digitală, cultură și recreere, educație, sănătate, agricultură, dezvoltare economică, e-servicii, educație în domeniul mass-media, abilitarea femeilor și fetelor și au accentuat capacitatea bibliotecilor de a oferi servicii ce depășesc rolul lor tradițional.
Printre invitații speciali ai târgului s-au numărat Monica Babuc, Ministrul Culturii al Republicii Moldova, James D. Pettit, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Jessica Dorr, vicepreședintele Fundației Bill & Melinda Gates, Evan Tracz, Directorul programului Novateca, formația „Akord”, precum și numeroși parteneri ai bibliotecilor.
„Acest eveniment permite bibliotecarilor nu doar să se conecteze unei rețele dinamice și sustenabile de profesioniști, dar și să descopere resurse valoroase și oportunități de dezvoltare profesională”, a subliniat Evan Tracz, directorul programului Novateca.
Parteneri din toate domeniile – autorități publice centrale și locale, ONG-uri, reprezentanți ai sectoarelor publice și private, organizații internaționale și activiștii comunitari – au avut posibilitatea să participe la expoziții și demonstrații și să se implice în discuții informale pe diverse tematici cu principalii parteneri de bibliotecă, în cadrul meselor rotunde.
Evenimentul face parte din campania națională de promovare a bibliotecilor publice „Ne vedem la bibliotecă!”, care a informat publicul larg despre schimbările ce au loc în bibliotecile publice. În perioada de desfășurare a campaniei numărul de vizitatori ai bibliotecilor publice a crescut cu 25%, iar bibliotecile au prestat mai mult de 400 de servicii.
De asemenea, în timpul evenimentului cele mai bune biblioteci au primit premii speciale, iar partenerii de bibliotecă au donat premii pentru o tombolă specială.
Târgul a reprezentat o oportunitate excelentă pentru parteneri de a afla despre serviciile pe care le oferă rețeaua de biblioteci și de a forma noi parteneriate în beneficiul comunităților din Republica Moldova.
Ambasadorii culturali ai campaniei „Ne vedem la bibliotecă” au fost membrii formației Akord – Igor Sîrbu și Igor Ștribițchi. Ei au mers din localitate în localitate, pentru a-și lăsa amprenta asupra acestui proiect de modernizare a bibliotecilor publice, a cânta alături de copii și a promova cultura și arta.
Formația a relatat câteva crâmpeie și impresii din această campanie, care au avut un impact important asupra lor și a persoanelor pe care le-au întâlnit.
Experiența de a fi ambasadori culturali ai campaniei „Ne vedem la bibliotecă” a fost una nouă și interesantă pentru noi. Am avut ocazia să învățăm lucruri noi, ca specialiști, deoarece am avut întâlniri cu copiii și elevii din diverse localități ale Moldovei, le-am vorbit despre muzică, le-am oferit recomandări și am făcut niște lecții de canto.
Potrivit artiștilor, cel mai important lucru din cadrul acestei campanii s-a creat un nou concept, biblioteca ne mai fiind spațiul unde să găsesc doar cărți și acum la bibliotecile publice din țară fiecare vizitator își poate găsi activitatea care să îi placă cel mai mult, întrucât au fost create diverse zone, unde se desfășoară momente culturale, distractive și inovative.
În cadrul vizitei la biblioteca din Budești, am fost plăcut surprinși să descoperim o zonă pentru mămici și copii nou-născuți, iar la Căușeni – un centru de robotică performant, unde băieții sunt încântați să vină.
Îndemnăm tinerii din țară să vină la bibliotecă, cu grupul lor de prieteni, deoarece biblioteca nu mai este un spațiu plictisitor unde să citești câteva rânduri dintr-o carte, ci este un spațiu interactiv, unde ei au acces la internet, pot învăța cum să utilizeze noile tehnologii, să facă întâlniri interesante cu cei care îi împărtășesc interesele.