Video: Bass chitară și cajon live la kilometrul zero din Chișinău. „A cânta în stradă este o filosofie”
O plimbare de seară prin Chișinău devine mai plăcută atunci când, din depărtare, prin zgomotul orașului distingi chitara bass, acompaniată de sunete ritmice de cajon.
Erau tinerii Sergiu Corodea și Anatol Safroni, ce fac parte din formația Sweet mama jamma s mojo juice. I-am surprins în timp ce improvizau un mic concert acustic în inima Chișinăului.
„A cânta în stradă este o filosofie mai mult, decât necesitatea de a câștiga bani.”
„Ne dorim să dăruim Chișinăului o doză de muzică bună, dar și libertate de exprimare, ceea ce este important pentru muzicieni și, deseori, ducem lipsă de acest lucru”, a menționat Sergiu. „Fiecare muzician are nevoie de practică, de antrenare, precum în sport – în fiecare zi”, a adăugat Anatolie. „Când joci la percuție trebuie să ai multă energie să prinzi ritmurile, e ca un rafting pe râu.”
Trupa dă concerte și în diverse localuri. „Pentru noi performanța în fața oamenilor este aceeași, căci nu contează unde anume cânți, ci pentru cine”, au spus muzicienii. „A cânta în stradă este o filosofie mai mult, decât necesitatea de a câștiga bani”, afirmă Anatolie. De doi ani practică concertele improvizate în aer liber, locul lor preferat fiind, în special în perioada caldă a anului, Parcul Valea Morilor, lângă podișor. Un alt loc unde obișnuiau să meargă este Parcul Valea Trandafirilor.
Anul acesta au încercat o experiență nouă – un turneu prin Europa în care au cântat în stradă. România, Ungaria, Austria și Italia au fost țările în care au împărtășit lumii creația lor. În acest an au dat peste 50 de concerte.
Genul de muzică pe care o fac este pop, definindu-se ca fiind o trupă raggy-rock-funk. „Improvizăm mult, iar în ultimul timp cântăm adesea jazz”, susțin tinerii.
Sergiu cântă la bass chitară, Anatol la cajon – un instrument muzical din Peru, sub aspectul unei boxe de lemn. Din echipa lor fac parte încă un chitarist, o vioristă, un vocalist, un acordionist și un trompist. Au fost și o mulțime de alți oameni care au făcut parte din echipă, din această cauză Sergiu și Anatolie, care cântă cot la cot de circa 6-7 ani, spun că ei pot fi considerați mai exact o comunitate, decât un colectiv închis.
„Dăm concerte de muzică de autor, înregistrăm muzică de autor, facem clipuri muzicale, avem turnee, călătorim mult și facem muzică în drum. Progresăm puțin câte puțin, important e că rămânem cine suntem și nu ne pierdem identitatea”, au relatat dânșii.
„Procesul de dezghețare a sufletelor și inimilor chișinăuienilor pornește de la kilometrul zero.”
Lumea, zgomotele orașului servesc drept sursă de inspirație pentru ei atunci când cântă în stradă. „Mă inspiră sunetele construcției unui bloc locativ de 11 etaje”, a mărturisit Anatolie, iar pentru Sergiu muza sunt fetele frumoase. „Procesul de dezghețare a sufletelor și inimilor chișinăuienilor pornește de la kilometrul zero”, a conchis Anatolie.
Un mesaj pentru chișinăuieni de la trupa Sweet mama jamma s mojo juice: „Să cântați mai mult, să iubiți muzica, căci ea ne va salva de la depresia de iarnă, de la toți norii suri. Zâmbiți mai mult.”
Ascultă o frântură din concertul acustic, dăruit Chișinăului într-o seară tomnatică:
Autor: Eugenia Tataru