Tinerii artiști MIHU și Nicoleta Văcaru despre expoziția din Barcelona și dezghețarea minții moldovenilor
Tinerii artiști moldoveni Nicoleta Văcaru și Mihai Ungureanu și-au dus creațiile peste hotarele țării, participând la o expoziție în Barcelona, Spania, în luna octombrie a acestui an. Mihai, cunoscut ca MIHU, a prezentat 15 lucrări din colecția „Fata Pădurii”, iar Nicoleta a expus 13 picturi ce fac parte din colecția „Sânziene”.
Evenimentul la care au fost invitați tinerii, organizat de Asociația Moldovenilor din Catalunya a fost o manifestare cu specific moldovenesc.
Gândul de a se expune împreună s-a născut cu mult timp în urmă, întrucât, precum afirmă ei, lucrările lor se combină foarte bine, în pofida faptului că sunt diferite ca stil.
„Mi s-a părut o idee interesantă și am acceptat din prima. Știam din primăvară despre această inițiativă”, a spus Nicoleta.
Expoziția ce s-a desfășurat doar o zi a servit drept prilej atât pentru moldoveni, cât și pentru spanioli să descopere arta și tradițiile moldovenești.
Colecția lui MIHU, expusă pentru prima dată în Barcelona, s-ar putea fi prezentată și în Chișinău în scurt timp. Cea dintâi serie de picturi numită „Mândra, maci și spicu de grâu” a avut succes și a fost cumpărată în întregime. Totuși, „Fata Pădurii” nu va fi încă propusă pentru vânzare, deoarece trebuie să parcurgă un drum lung pentru a ajunge la publicul din diverse regiuni.
„În colecția nouă am mizat mai mult pe gama de culori, decât pe ideea de elemente tradiționale. Ele au avut un impact mai bun, după părerea mea, decât prima colecție, anume la clientela străină”, menționează Mihai.
„Fetele” lui MIHU s-au combinat cu „Sânzienele” Nicoletei. Artista a selectat câteva dintre picturile sale mai vechi, la care a adăugat „fetele cu floricele în păr”.
„Am ales să particip cu «Sânzienele», deoarece mi-am dorit să fie o temă mai însorită. Pe atunci în Chișinău era posomorât și frig, astfel eu am decis să aduc un pic de soare și căldură”, a spus Nicoleta.
Publicul spaniol s-a arătat interesat și încântat de arta din Moldova, având posibilitatea să interacționeze și să dialogheze cu tinerii autori.
„Chiar dacă ne-am ciocnit cu bariera lingvistică, cu cel puțin 3-4 persoane am discutat despre expoziție. Ei par a fi ușor de impresionat, spun mai întâi de tot, la fel ca și americanii, precum a menționat Nicoleta, «Wow», dar nu nu știi care sunt impresiile lor adevărate”, a relatat Mihai.
„Posibilitățile de promovare peste hotare sunt mai mari, lumea privește altfel arta.”
Experiența de a se expune pentru un public de peste hotare nu este o premieră pentru Mihai și Nicoleta. Întrebați fiind ce impact a avut aceasta pentru recunoașterea și popularitatea lor acasă, tinerii au mărturisit că a fost semnificativ, deoarece, urmărind gândirea compatrioților noștri, ceea ce se vinde peste hotare este bun. De asemenea, a fost un prilej pentru ei de a învăța că trebuie să fii liber pentru orice provocare. În Moldova, precum consideră Mihai, dai mai mult din coate, dar nu înseamnă nu e posibil să izbutești.
„Posibilitățile de promovare peste hotare sunt mai mari, lumea privește altfel arta. Totuși, chiar și acasă am cunoscut persoane care sunt gata să dea ultimii bani pentru o creație artistică. Oamenii sunt diferiți – pot fi cei care au mulți bani, dar nu-și vor dori să le cheltuiască pe picturi”, și-a expus părerea Nicoleta Văcaru.
Mihai a făcut o paralelă între investițiile în artă și alte bunuri materiale. Amintindu-și o discuție recentă cu un prieten, a reflectat asupra faptului că lumea cumpără mașini, care, după ce ies din salon, își pierd circa 20% din valoare. Ulterior, se devalorizează tot mai mult și necesită investiții suplimentare. Iată că arta, după părerea lui, este ceva care după zeci și sute de ani costă milioane.
Pe viitor tinerii planifică să creeze acasă, pregătind proiecte cu care ne vor surprinde la începutul anului 2016. MIHU a revenit acasă din Italia, pentru un timp mai îndelungat de această dată, deoarece inițiază o colaborare – un proiect artistic alături de o tânără. Nicoleta, fiind arhitect după profesie, își dorește să dea utilitate picturilor sale. La fel ca și Mihu, nu ne-a descoperit prea multe din ideile sale, dar a zis că și-ar dori ca inițiativa aceasta, cu efort comun, să devină un bun public.
„Am revenit în Chișinău, pentru că acasă e mult mai bine să începi lucrurile și apoi să le duci înafara țării. Atunci el va fi marcat cu semnul Acasă. Mi-am dorit mult să încep acest proiect în Moldova, asemeni colecției din aprilie pe care am vrut să o prezint mai întâi în Chișinău”, a spus Mihai.
Nicoleta Văcaru și Mihai Ungureanu au demonstrat că Moldova este o țară de unde provin talente și sunt generate lucrurile frumoase – Mândrele lui MIHU au fost pictate pe stațiile din Ialoveni, picturile Nicoletei au devenit o carte de vizită a țării noastre, fiind utilizate drept etichete pentru vinurile exportate în Franța. Oricum, „se poate face și mai mult”, spune MIHU. Tinerii planifică să ducă mai departe zvonul despre arta și artiștii de la noi.
„Nu vreau să mă rezum la scenarii clasice, organizând expoziții prin diferite țări. Vreau să aduc totul la un alt nivel, să nu fiu doar un student care încearcă să se expună peste hotare. Îmi doresc ca Moldova să fie privită la un nivel înalt, nu ca o țărișoară care încearcă oarecum să ajungă spre Europa. Noi avem toate cărțile pe care putem să le jucăm foarte bine. De exemplu, nu cred că s-au mai văzut sticle de vin cu asemenea etichete ca acele pe care le-a pictat Nicoleta”, s-a exprimat Mihai.
„Înainte de a apărea picturile mele pe etichetele sticlelor de vin exportate, o companie autohtonă de vinuri a refuzat să investească în așa ceva, fapt care e cea mai mare problemă. Ei nu investesc în cultura esteticului și a imaginii. Ei vând ceea cu ce clientul deja s-a obișnuit”, a adăugat Nicoleta.
„E momentul să facem o schimbare, să începem dezghețarea minții.”
Regulile bătute în cuie ruginite sunt lăsate în urmă de tinerii artiști, care caută noi căi de exteriorizare a frumosului, un spațiu creativ pentru lucrări creative. Nicoleta, spre exemplu, și-ar dori să organizeze expoziții în clădiri vechi, abandonate, iar curățarea și pregătirea acestor spații în mod individual ar fi prea costisitor pentru un artist. Tinerii afirmă că barieră sunt și persoanele din instituțiile competente care nu permit organizarea unor asemenea evenimente în clădiri de acest fel.
„Peste hotare se face așa ceva – se vopsește cu var, se păstrează relieful neregulat al pereților, se construiește un podium suspendat din lemn pe care să pășească lumea. Problema e că nu avem unde prezenta lucrările. Dacă vrei ceva să faci, trebuie totul din cont propriu, pentru că, dacă să începi să explici celor de la conducere că fi va ceva mai dezghețat, mai european, ei nu vor înțelege.
E momentul să facem o schimbare, să începem dezghețarea minții. Este cum ți-ar veni ideea, de exemplu, să faci o expoziție unde ți-ai pune toate picturile pe pod. La noi nu – le aranjezi în rând”, spune MIHU.
Un mesaj pentru tinerii artiști de la noi care își doresc să înregistreze rezultate frumoase în domeniu, atât la noi, cât și peste hotarele țării:
„Fii deschis la provocări, cum ar fi să lucrezi mai întâi gratis, pentru a te promova și a obține experiență și să te implici activ în orice proiect interesant”, îndeamnă Nicoleta.
„Nu fi standartizat la minte. Dacă vreai să te expui în beci, să o facă în beci. Să nu te rezumi la săli bine amenajate, care, după mine, sunt cam plictisitoare deja. Eu cu partenera mea de proiect repetăm întruna cuvântul adaptare. Tot ce vedem peste hotare trebuie de adaptat la peisajul nostru. Nu poți lua o idee, să o aduci pur și simplu în societate fără a o adapta după mentalitatea oamenilor, ca ei să reușească să o perceapă”, a conchis MIHU.
Poți vedea aici mai multe fotografii captate de tinerii artiști în Barcelona.
Autor: Eugenia Tataru