Scurtmetrajul „Paparuda” în regia tinerei Lucia Lupu a fost proiectat la Chișinău
Avanpremiera scurtmetrajului „Paparuda”, o colaborare dintre studenții moldoveni, germani și francezi, în regia Luciei Lupu, a fost proiectată la Cinematograful Odeon, luni, 2 noiembrie.
Filmul a fost creat în cadrul unui proiect de colaborare între Moldova, Franța și Germania. În 2014, Ministerul Culturii al Republicii Moldova și-a propus să reînvie instituția și patrimoniul său cultural. Acest lucru s-a realizat printr-un proiect educațional, în cooperare cu Ambasada Franței, Ambasada Germaniei și a Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice.
După o perioadă de pregătire care a avut loc pe tot parcursul lunilor martie – iulie 2015, filmul de scurt metraj „Paparuda” a fost filmat de către studenți în luna august. Ideea filmului a fost aleasa din înscrierile pentru concursul de scenarii. În septembrie și octombrie studenții au lucrat la post-producție. Pe durata întregului proiect, cineaști profesioniști din Republica Moldova, Germania și Franța, au ghidat și au susținut studenții. Abordarea unică al acestui proiect a fost implicarea studenților în toate fazele de realizare a filmului întrucât toate au avut loc în Republica Moldova.
Suportul financiar pentru această inițiativă a fost asigurat în mare parte de către Fondul Cultural Germano-Francez, care promovează proiecte în lumea întreagă de peste 10 ani. În 2015 au fost susținute inițiative din 42 de țări, inclusiv si „Retur la Moldova-Film”
Sinopsisul filmului „Paparuda”:
Într-un sat lovit de seceta, Dumitru pornește în căutarea apei. Ioana, fata care îl însoțește în drumeție, este un martor tăcut al răutății oamenilor ce apar în cale. În pofida acestei secete umane, Dumitru găsește apa acolo unde cel mai puțin se așteaptă.
„Sunt bucuroasă că sunt aici, deoarece exact un an în urmă am fost invitată de Ambasada Germaniei și Ambasada franceză să fac parte din acest proiect deosebit. A fost complicat, deoarece este o colaborare dintre trei țări, dar totul a ieșit bine până la final.Ne-am învățat să înotăm cu toții împreună. Este un proiect foarte didactic, pentru că a avut loc transmiterea experienței de la Vest la Est. Sper să fie doar un început pentru un drum productiv, spre o continuitate, un început pentru tinerii din Moldova care au aspirație de a face film. Voi trebuie să luați totul în mâinile voastre și să mișcați această piatră din loc”, a afirmat Ana-Felicia Scutelnic – producătorul executiv.
Lucia Lupu, regizorul scurtmetrajului este studentă în anul patru la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova. Pelicula a fost filmată în satul Novaci, raionul Călărași. Lucia a ales acest loc, deoarece este satul de origine a bunicii sale și acolo a petrecut deseori timpul în copilărie, iar prin acest film a încercat să retrăiască unele emoții.
Denumirea acestui scurtmetraj a fost inspirat de la o tradiție practicată de țărani. Este un ritual de chemare a ploii pe timp de secetă.
„Spre marea mea mirare, de fiecare dată când întrebam oamenii din sat despre acest ritual, ei știau și cântecul și este foarte frumos că această tradiție nu se uită. M-a sensibilizat ideea lipsei apei care este un element vital pentru supraviețuire. Ritualul paparudei este o invocare a spiritelor pentru a aduce această ploaie necesară pentru oameni. S-au combinat aceste două idei: seceta reală din Republica Moldova și ritualul care, totuși, niciodată nu se va pierde, pentru că el este speranța oamenilor”, a explicat Lucia.
Protagonistul filmului este întruchipat de un personaj feminin, care evoluează dintr-o copilă într-o tânără. Rolul a fost interpretat de actrița Eugenia Pasat, fiind în prim plan alături de Tudor Țurcanu, în rolul lui Dumitru.
„Îmi place să vorbesc despre oameni speciali, iar acest personaj este, într-adevăr, unul special, care întruchipează puritatea și sinceritatea. Respectiv, Eugenia, care a interpretat rolul Ioanei, a făcut o treabă extraordinară.”
„Am avut foarte multe de învățat de la colegii de peste hotare. A fost o experiență foarte utilă. Mi-a plăcut enorm faptul că am avut acces la informații despre noile tehnologii în domeniul cinematografiei. Pentru a aduce Moldova pe platforma internațională a filmului, după mine, resursa umană contează cel mai mult. Atât timp cât tinerii își vor păstra entuziasmul și vor lucra mai intens pentru a se perfecționa, cinematografia moldovenească va progresa. Noi, studenții, până acum la academie am făcut filme din banii noștri și, chiar dacă din punct de vedere tehnic există anumite lacune, cel mai important e că tinerii nu se gândesc la bani, în pofida faptului că cinematografia este cea mai scumpă dintre arte. Atunci când îți dorești cu adevărat, identifici soluții de a găsi aceste resurse financiare, convingi oamenii să te ajute. Eu sper foarte mult că la nivel guvernamental se vor schimba multe lucruri, însă noi nu vom aștepta asta și vom merge înainte.”
Primul film cu care tânăra regizoare Lucia Lupu va ieși în lume „cu adevărat”, precum consideră ea, va fi cel de licență de la finalul anului patru de studii.
Foto/text: Eugenia Tataru