16 ноября 2015

A șaptea ediție de StartUp Weekend Moldova și-a desemnat învingătorii

În acest weekend a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente IT din țară, a șaptea ediție de StartUp Weekend Moldova, unde developerii și tinerii antreprenori au colaborat, pentru a edifica diverse idei și proiecte ce ar ușura viața utilizatorilor de variate gadgeturi.

startup-weekend-moldova-2

În seara de vineri, 13 noiembrie, peste 80 de participanți, printre care se numără specialiști în IT, designeri web și grafici, specialiști în marketing și alte persoane interesate de antreprenoriat, s-au adunat pentru a participa la deschiderea StartUp Weekend Moldova, dar și pentru a-și prezenta ideile de proiect. În total, au fost aduse 23 de idei, dintre care în aceeași seară au fost alese 15 pentru a le dezvolta pe parcursul celor 54 de ore de „No talk. All action”. De asemenea, tinerii au fost instruiți de 11 mentori naționali și internaționali, care dispun de o experiență vastă în domeniul startup-urilor.

startup-weekend-moldova-11

 

Astfel, cei 80 de participanți au lucrat la ideile lor, implicând aptitudinile tehnice și non-tehnice pentru a crea ceva valoros și util, care ar atrage publicul-țintă, dar și potențiali investitori.

Juriul analizează după următoarele criterii – validarea, adică necesitatea pe piață a produsului creat, dar și care ar fi părerile potențialilor utilizatori despre produs; execuția și designe-ul; modelul de business – care ar fi investițiile necesare și monetizarea eventuală a ideii de proiect, dar și care ar fi concurenții deja existenți ai acestei idei.

Ideile din seara de 15 noiembrie, finala competiției, au fost ambițioase, bine-construite, participanții depunând un efort enorm pentru a se afirma drept specialiști în ceea ce fac. Iată care sunt ideile celei de-a șaptea ediții de SWM.

Brainstash – We train you brain

Problema văzută de către echipă este cheltuirea timpului de a găsi surse necesare pentru amplificarea abilităților creierului. Aplicația va oferi diverse jocuri, testări, analize, materialele necesare care-ți vor antrena creierul și abilitățile tale de concentrare și analiză. Astfel, vei putea pe zi ce trece să devii mai isteț. Utilizatorii vor avea acces la diverse tipuri de conturi, cum ar fi Business Account.

Squire. A place where passion works

Squire va fi o platformă, unde utilizatorii își vor găsi un serviciu în baza hobby-urilor lor. Întrucât astăzi tinerii trec prin diverse etape dificile pentru a-și găsi un serviciu, echipa își propune să creeze o platformă, unde aceștia vor primi oferte de muncă potrivite pasiunilor lor.

hey daddy. Turn form father to a Super Daddy

Problema este lipsa experienței tăticilor de a lua decizii referitor la educația copiilor de la cea mai fragidă vârstă. Astfel, echipa va crea o aplicație, unde tinerii tați vor putea să se consulte între ei, cere sfaturi și, prin urmare, vor fi colectate date de comportament, spre exemplu – anumite obiceiuri. De asemenea, fiecărui tată-utilizator îi vor fi acordate anumite puncte și acesta va putea deschide anumite niveluri de utilizator, spre exemplu cel de a scrie articole proprii.

startup-weekend-moldova-13

Lockstache. Your phone is your keys

Cheile par a fi o problemă pentru anumiți oameni, mai ales dacă acestea sunt pierdute. Soluția este cea de a crea dispozitivul Lockstache, care va permite unui utilizator să aibă acces la ușa sa, dar și de a verifica dacă ușa este închisă. Toate aceste verificări pot fi executate chiar și fiind la o distanță enormă de casa ta.

iInviter. Invite your friends in 3 clicks

Problema este lipsa unei căi rapide de a-ți chema prietenii, spre exemplu, la o bere la finalul unei zile de muncă. Echipa își propune ca utilizatorii să nu folosească doar căile obișnuite de comunicare, cum ar fi rețelele de socializare sau telefonia mobilă, dar o aplicație, prin care vei putea vedea cine este prin apropiere, cine altcineva preferă mâncarea vegetariană, dacă tu o consumi sau alte criterii de selectare.

tropp.us. Your customer’s eyes

tropp.us este un widget implementat în browser, care oferă suport vizual unui client, prin intermediul serviciului de screen sharing.

startup-weekend-moldova-6

JobMap

JobMap va fi o hartă online, care-ți va permite să găsești cele mai potrivite joburi din regiunea ta. Fiecare „indicație” pe hartă va conține informație utilă, precum compania, poziția oferită, salariul și orarul de muncă.

EasyPay. When it comes to money – it should be simple

O problemă a cotidianului este multitudinea de chitanțe ce le primești la sfârșit de lună și lipsa timpului de a le lichida. O soluție a acestei probleme ar fi EasyPay, utilă atât pentru utilizatori, cât pentru băncile din țară, prin intermediul căreia tu vei putea plăti serviciile comunale.

Prism

Un portal care va grupa cele mai importante subiecte din mass-media, acestea vor fi divizate pe diverse filtre, cum ar fi categoriile, portalurile de știri, data când au fost publicate articolele. Peste 35% din moldoveni citesc știrile online, iată de ce această platformă va întruni într-un singur loc toate știrile pe anumite subiecte, cum ar fi politicul, socialul, incidentele. Astfel, un subiect va fi abordat din diverse puncte de vedere ale diverselor portaluri de știri.

startup-weekend-moldova-1

iMaster. Find the best expert in a few easy steps

Acest serviciu îți va permite să găsești cel mai bun expert, spre exemplu, un electrician, atunci când ai nevoie să repari rapid o priză, iar tu nu te poți descurca de unul singur.

WarFriends. Play. Socialize. Have fun.

Problema este lipsa interacțiunii de socializare dintre utilizatorii unui joc. Soluția este crearea unui multiplayer, adică însuși serviciul WarFriends, un simplu shooter 2D, în care poți să joci împreună cu prietenii tăi. Vei putea utiliza calculatorul personal și smartphone-ul în calitate de consolă. Nu uita să-ți demonstrezi și aptitudinile tale de gaming.

Smartest. Answer to your questions

Acesta va fi primul serviciu personalizat de studiu online, destinat elevilor, profesorilor și părinților din Moldova. Serviciu va lucra după principiul de muncă intelectuală, care necesită feedback de la profesori, iar părinții urmăresc activitatea copiilor săi.

startup-weekend-moldova-9

Vault. Cherish your emotions forever

Vault va fi un serviciu care-ți va permite să găsești lucruri unice din călătoriile tale. Aplicația este destinată persoanelor care nu doar sunt în mișcare permanentă și cunosc orașul său, dar care pot oferi sfaturi detaliate despre locurile din regiunea ta, de unde tu, fiind călător, poți procura ceva prețios pentru tine. Astfel, Vault va servi călătorilor în calitate de hartă, care va colecta amintiri.

2nd Chance

Problema este lipsa căilor sigure de a dona, dar și de a oferi în dar anumite obiecte. 2nd Chance va fi o platformă, unde vei putea vinde, dar și dona obiectele tale. Fiecare obiect postat va conține informație, precum locul de unde poate fi procurat, prețul și starea obiectului. 2nd Chance va lucra după principiile unei organizații non-guvernamentale, pentru a-i face pe potențialii săi utilizatori să creadă în ideile acesteia.

Planbox. Social Media collaborating tool

Un tool destinat specialiștilor în Social Media. Planbox va permite să adaugi conținutul necesar unei postări, să-l planifici și, bineînțeles, să-l distribui clientului tău pentru a primi un feedback în timp real.

startup-weekend-moldova-4

NotiJar. Make student’s life easier, getting them informed

Viața studențească este plină de provocări, mai ales când, spre exemplu, o lecție a fost anulată și ar trebui de anunțat 30 de persoane. Astfel, nu va mai trebui să apelezi la email, care nu poate fi verificat de oricine în orice moment, sau să cheltuiești bani enormi pentru sms-uri, ci va trebui pur și simplu să descarci aplicația, să scrii anunțul și, într-un timp scurt, să-i notifici pe toți de schimbările în orar.

Build My Staff

Acest tool, destinat domeniului construcțiilor, va permite unui utilizator să urmărească în timp real cum este refăcută sau construită o parte a casei. Build My Staff va asigura și ușura legătura dintre inginerii în construcție și clienții lor.

startup-weekend-moldova-12

Astfel, după lungi discuții, au fost premiate cele mai bune idei.

Locul I a fost ocupat de către ideea Planbox. Echipa proiectului va dispune de premii bănești în valoare de 20 de mii de lei din partea partenerului evenimentului Orange Moldova, un buget de publicitate în valoare de 3 mii de dolari din partea Simpals. De asemenea, echipa a primit un voucher în valoare de 500 de dolari din partea agenției digitale Granat, această sumă fiind orientată către serviciile de digital marketing. În plus, echipa va participa la Spherik Accelerator.

Locul II a fost ocupat de către ideea Vault. Echipa proiectului va dispune de un buget în valoare de 15 mii de lei din partea partenerului evenimentului Orange Moldova, un buget de publicitate în valoare de 2 mii de dolari din partea Simpals.

Locul III a fost ocupat de către ideea tropp.us. Echipa proiectului va dispune de premii bănești în valoare de 10 de mii de lei din partea partenerului evenimentului Orange Moldova, un buget de publicitate în valoare de 1 mie de dolari din partea Simpals.

Echipa Prism a primit un voucher de la Granat în valoare de 500 de dolari, aceștia fiind destinați serviciului de marketing digital, dar și un premiu special din parea BizSpark

Juriul l-a menționat pe Dorin Luca, Vault, ca fiind cel mai bun prezentator. Aureliu Galașanu, iInviter, a fost menționat ca cel mai bun designer grafic. Cel mai bun developer a fost numit Vlad Drahnea, Lockstache. Cel mai bun hustler a fost numit Daniel Bîlici, Prism.

Premiul „Simpatia Publicului” a fost oferit echipei 2nd Chance. De asemenea, a fost acordat și un premiu surpriză, un an întreg de mentorat personal destinat celei mai bune idei de business, echipei Build My Staff.

Startup Weekend Moldova este organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului de Dezvoltare a Centrului de Excelență în Domeniul TIC, în parteneriat cu Orange Moldova, Microsoft, Simpals ș.a.

Autor: Ilona Spesivțev
Imagini: Ion Savin/ ATIC

Подписывайся