13 июня 2014

Bienala Teatrului Eugene Ionesco, pe ultima sută de metri!

BITEI 2014 a intrat pe ultima sută de metri, iar acest fapt înseamnă ca s-a ajuns la cireașa de pe tortul Festivalului: publicul de la Chișinău are superba ocazie sa cunoască opera unuia dintre cei mai mari regizori români contemporani – Alexandru DABIJA. Acesta este prezent la Bienală în cadrul secțiunii ”Personalități notorii ale Teatrului Românesc”, dedicată anul acesta activității domniei sale. Loreta Pop îl descrie pe Dabija fiind ”unul dintre regizorii care fac scena, actorii şi spectatorii să respire în acelaşi timp”.

BITEI 2014 găzduiește cinci spectacole ale lui Alexandru Dabija – foarte diferite, însă, întâmplător sau nu, toate comedii-parodii-satire.

”La Dabija există așa ceva să zici: „Aaa! am fost la o glumiță din aia bună de-a lui Dabija!” Ele sunt niște glumițe , dar niște glumițe puse unele peste altele, provoacă o formă de înțelegere foarte interesantă. De asta cred că sunt niște glumițe pe care am fi datori să le luăm cât se poate de în serios” (Cătălin Stefănescu).

Primul spectacol din această secțiune s-a jucat pe 7 iunie – VÂRCIOROVA. CARANTINĂ (Teatrul Bacovia din Bacău).

Programul de ”glumițe” teatrale semnate de Dabija continuă în acest sfârșit de săptămână cu OO! și O… LADĂ, spectacole după povești de Ion Creangă, ale Teatrului Tineretului Piatra Neamț – teatrul unde a debutat Alexandru Dabija în 1976, cu spectacolul ”Răfuiala” de Philip Massinger, obţinând premiul pentru cel mai bun regizor al anului.

”Pentru Alexandru Dabija, poveştile au constituit un material suculent pe care a făcut, cu umor şi cinism, disecţii ale societăţii” (Oana Stoica).

Ieri publicul a putut sa vadă OO! – creație colectivă după ”Punguța cu doi bani” – un spectacol dinamic, care abundă în simboluri, energie şi haz, Dabija explorând substratul sexual al poveştii.

O… LADĂ se joacă astăzi, 13 iunie, și e un fel sequel al lui OO!, continuând povestea din spectacolul de aseară. Aici întâlnim personajele din ”Fata babei şi fata moşneagului”, cărora li se adaugă o suită de babe straşnice, precum şi Cucoşu’, moşul şi baba din OO!. E un spectacol în care gâlceava, curiozitatea bârfitoare, invidia, prejudecata, superstiţia sunt sevele umorului dar şi ale reflecţiei amare. Un plus de savoare îi oferă spectacolului versurile și muzica Adei Milea.

FOTO 1

”Limba română are meritele ei, are frumusețea ei. De aici porneşte interesul meu pentru Creangă, pentru Alecsandri, de la limba română în varianta ei dialectală, moldovenească, pe care o iubesc foarte tare şi care nu se termină niciodată, deci de aici, de la Ion Creangă care, după mine, e geniul absolut al literaturii române”, explică Dabija atracția lui pentru dialectul moldovenesc pe care îl exploarează și îl exploatează din plin în spectacole.
Sâmbătă, 14 iunie, la ora 15:00, Alexandru Dabija va avea o întâlnire publică cu toți cei care sunt curioși sa-l ”disece”. Întâlnirea va avea loc în holul Teatrului Eugene Ionesco, iar intrarea este liberă.

FOTO 2

Pe 14 și pe 15 iunie se joacă ultimele spectacole ale lui Dabija din BITEI 2014. Teatrul ODEON din București vine cu două piese de rezistență: GAIȚELE, de Alexandru Kirilescu și TITANIC VALS, de Tudor Mușatescu.
În piesa GAIŢELE autorul atacă o societate în plin proces de descompunere, o societate ce se cramponează de forme vechi ale unei vieţi închistate în prejudecăţi şi tradiţii formale. Realizat într-un stil clasic, spectacolul GAIŢELE se joacă de peste zece ani, cu un imens succes la public, fiind apreciat atât la sediu cât şi în numeroase oraşe din ţară, unde a fost prezentat în turnee şi festivaluri.

FOTO 3

”Aneta Duduleanu, Lena şi Zoia îngroapă pe toată lumea: tineri, bâtrâne, relaţii sau speranţe şi au chef de viaţă la parastas. Asistă melancolice la parade mortuare care trec inevitabil prin faţa ferestrei lor. Iau în râs sfârşitul dintr-un instinct de prădător, aproape fără să-şi dea seama. În casa lor în care pare că nu se întâmplă nimic, se întâmplă, de fapt, totul” (Dan Boicea).

TITANIC VALS va pune punct ediției a XI-a a Festivalului Internațional al Artelor Scenice. Spectacolul a avut premiera la începutul anului, fiind primit foarte bine de public.

FOTO 4

Comedia nu şi-a pierdut cu nimic prospeţimea, chiar dacă a văzut lumina rampei acum 81 de ani. Secretul longevităţii ni-l dezvăluie chiar dramaturgul: „acțiunea se petrece în zilele noastre, în orice oraş unde există soacre, neveste şi prefecturi.”

Toate spectacolele se vor juca la Teatrul Eugene Ionesco, începand cu ora 19.00
(*TITANIC VALS se joacă la 13.00 și la 19.00)
Pentru mai multe informatii, vizitati pagina web a teatrului sau sunați la casa de bilete: (022) 233.833 / 079.233.833

FACEȚI TEATRU, NU RĂZBOI!

BITEI 2014

Подписывайся