5 motive ca să mergi la Anim’est
Telegram

5 MOTIVE CA SĂ MERGI LA ANIM’EST

Probabil, nu toată lumea ştie ce este Anim’est şi cu ce se mănâncă acesta. Chiar şi cei care au mai fost la Anim’est se pierd deseori în multitudinea de filme şi evenimente care se desfăşoară în cadrul acestui festival. A patra ediţie a festivalului Anim’est la Chişinău se va desfăşura în perioada 30 Octombrie – 2 Noiembrie. De data aceasta festivalul se va petrece în două locaţii: cinematograful Odeon – unde vor rula majoritatea proiecţiilor, şi Tipografia 5 – unde vor avea loc petrecerile de după proiecţii în cadrul Re-Animation Hub. Dacă mai ai dubii, Briciul îţi dă 5 motive care să te facă să vii la acest festival bengos. Aşa dar, ghidul Briciului pentru festivalul Anim’est 2014.

Lungmetraje

Ca de obicei, Anim’est ne bucură cu o selecţie de lungmetraje de excepţie pentru toate vârstele. Anul acesta programul este foarte divers şi foarte interesant. Maturii sunt obligaţi să vadă ultimul film din cariera cineastului japonez Hayao Miyazaki – The Wind Rises. Tot din Japonia vin două filme din seria anime de cult Evangelion. Să nu uităm şi de retrospectiva faimosului producător, regizor şi animator francez Jacques-Remy Girerd. Plus la asta, avem parte de două capodopere de lungmetraj din Rusia – filmul de cult Kin-Dza-Dza! (1986) şi remake-ul animat Ku! Kin-Dza-Dza, ambele în regia lui Gheorghiy Daneliya. Luaţi-vă neapărat şi copiii la Anim’est, pentru că festivalul le-a pregătit o mulţime de lungmetraje faine în cadrul programului Minimest – Minuscule: Valea furnicilor pierdute (regie: Thomas Szabo şi Helene Giraud), Corbul Poznaş (regie: Ute von Munchow-Poll şi Sandor Jesse), Animals United: Echipa trăsniţilor (regie: Reinhard Klooss şi Holger Tappe) sunt doar câteva din titlurile care vor cuceri picii şi-i vor bucura cu aventuri animate de calitate.

04-The-Wind-Rises_2

 Scurtmetraje

În fiecare an, Anim’est alege cele mai bune short-uri animate. Anul acesta, pe lângă competiţia românească de scurtmetraje, vom avea parte şi de două programe extraordinare din partea Germaniei – cele mai bune scurtemtraje din regiunea germană Baden-Wurttemberg şi cele mai bune short-uri din competiţia internaţională de la Stuttgart Film Festival

Lecţie deschisă de la un guru al animaţiei

Animatorii autohtoni, cât şi publicul interesat de animaţie are ocazia să participe la o lecţie deschisă de excepţie, susţinută de Ulrich Wegenast, directorul artistic al Festivalului de Film de Animaţie din Stuttgart. Prezentarea va avea loc la Muzeul de Artă pe data de 1 Noiembrie. Ulrich Wegenast ne va povesti (prin intermediul animaţiei) despre rolul animaţiei în arta, politica și propaganda Germaniei de Est și de Vest după anul 1945.

Creepy Animation Night

Creepy Animatopn Night este un eveniment dedicat în totalitate iubitorilor de animaţie experimentală. Cele mai înfricoşătoare, bizare şi obscene producţii sunt selectate cu grijă pentru a vă ridica părul măciucă şi a vă prezenta o altfel de animaţie – venită din underground. E vorba despre o animaţie care deseori este greu de înţeles, însă are un efect extraordinar asupra spectatorului. Şi da, Creepy Animation Night este o noapte în care nu e bine să veniţi cu minorii şi copiii.

AniMusic Night

AniMusic Night este un evenimet aparte în cadrul Anim’est-ului, dedicat videoclipurilor şi spoturilor publicitare. AniMusic va avea loc la Tipografia 5. În calitate de invitaţi îi avem pe doi artiști tineri din România, care promit să ne încălzească cu ceva electronică ultra-modernă. Unul din ei este Polochord – un muzician care îmbină mai multe genuri muzicale: deep house, experimental, minimal, ambient şi alte bunătăţuri. La prima ascultare muzica lui Polochord ne aduce aminte de numele notori din scena electronică, cum ar fi Scuba, Chris Clark, Wisp sau Andy Stott – toate astea trecute prin sonoritatea minimalistă a tânărului din România. Al doilea invitat special va fi CLNK (Silviu Badea cunoscut în trecut drept Montgomery Clunk) – un producător care a crescut pe Aphex Twin şi Boards of Canada şi care aduce un techno experimental fără compromisuri.

animusic-01

Sper că nu mai aveţi nici un dubiu. Anim’est 2014 v-a pregătit un program pe măsură. Fuga după bilete! Ne vedem la Anim’est.

Briciul

Telegram