De la abis spre deschidere — Performance-ul fotografiei
Начало: 09/07/2013 - 18 : 00
Конец: 12/07/2013 - 22 : 00
Место: Casa Zemstvei Guberniale str. Șciusev 103, Chișinău
Цена: бесплатно

deschidere: 9 iulie 2013, 18:00
perioada: 9-12 iulie, 2013, 14:00-18:00

do_abismo_ao_aberto_ana_nobre_web

«De la abis spre deschidere – Act fotografic, performance și plenitudine supremă» continuă lucrarea artistică «Natură în abis» lansată în 2009. Este o cercetare de durată a cărei preocupare centrală este afirmarea actului fotografic ca performance, devenit astăzi performarea fotografiei. În ciuda faptului că se află încă într-un stadiu incipient, proiectul «De la abis spre deschidere» a beneficiat deja de o prezentare publică în 2009, în interiorul bazinului fostei mănăstiri Sfântul Francis, astăzi clădirea care găzduiește Facultatea de Arte din cadrul Universității din Lisabona, iar la Chișinău, capitala Moldovei, la ARThotel, sub titlul «Acum, când acceptăm golul».

Aceste experiențe privesc materialitatea corpului, iar fotografiile vizează concretețea materialului. Corpul care este expus lumii, energiei și care, de asemenea, emană energie.

Autoarea atribuie anumite sensibilități materialului, acolo unde structura oferă clarificări și conținut pentru imprimare. Imprimarea a ceea ce acest material deosebit de sensibil poate înregistra, poate fixa.

Corpul, în materialitatea sa, este supus schimbării și entropiei – un corp concret, un corp material, un corp al casei, un corp care este supus dezordinii naturale a lumii.

Un corp sensibil care are o oarecare materialitate sensibilă, în care realul este prezent, iar acesta poate fi abordat și palpat.

Oamenii elaborează practici care ne dau posibilitatea de a înregistra ceea ce nu se vede, de a crea un fel de cartografie care face vizibil ceea ce nu putem observa.

Aparatul de fotografiat nu este un mediu prin excelență, operând între noi și lume – este mai degrabă propriul nostru corp-substanță-materie-sensibilă la fel ca și corpul lumii care performează fotografia.

Lucrările prezentate la Casa Zemstvei din Chișinău reunesc trei serii de imagini: acelea care înregistrează / documentează performarea apartamentului care afectează fructele, plantele, semințele și foaia de hârtie, așezate pe balcon, acelea care înregistrează performarea spațiului public în oraș și, în final, acelea care înregistrează performarea pădurii. Apartamentul este cel care fotografiază, este orașul cel care fotografiază, este lumea ca aparat de fotografiat.

Pe lângă imaginile prezentate în expoziție, se pot găsi și materiale care reprezintă lucrarea în sine și care au devenit elementul central al performance-urilor documentate – desenele de lumină, ca și desenele atmosferei, ale vântului, ale căldurii, ale umidității – desenele-fotografie ale tuturor tipurilor de energie în mișcarea perpetuă care reprezintă viața, care sunt sau nu corporale.

Expoziția este o introducere în proiectul doctoral început la care Ana Nobre lucrează din 2011.

Ana Nobre: Ourique, 1984. În prezent își face doctoratul în Artă și Multimedia la Facultatea de Arte Plastice – Universitatea din Lisabona, cu o bursă oferită de Fundatia portugheză pentru Știință și Tehnologie. A făcut masteratul la facultatea Artă Multimedia – Instalație și Performance, absolvind Comunicare și Design la aceeași universitate. Realizează și își expune lucrările, regulat, în Portugalia, Italia și Republica Moldova.

 

chiosc.oberliht.com

Telegram