CINEMA ÎN AER LIBER: proiecție de film documentar “A RAS DE SUELO” @ APARTAMENTUL DESCHIS// 19.09
19 septembrie 2012, ora 20:00
APARTAMENTUL DESCHIS
str. București 68/1, Chișinău

A RAS DE SUELO

de Alberto García Ortiz & Agatha Maciaszek [ES]
2006 / 90’

În contextul sărbătorilor de independență a Republicii Moldova, de la finalul lunii august 2012, Chișinăul s-a ales cu două spații publice amenajate cu aportul colectivelor de arhitecți din Cehia, Georgia, România și a voluntarilor din Uniunea Europeană.

Unul din aceste spații nu este altceva decît o anexă la Apartament-ul Deschis amplasat pe str. București 68/1, pe care o vom folosi drept spațiu pentru proiecții în aer liber.

Prin prezentarea filmului A RAS DEL SUELO în regia lui Alberto Garcнa Ortiz şi Agatha Maciaszek (2006) noi continuăm programul de proiecții dedicat spaţiului public şi rolului său în societate.

Filmat în decursul a trei ani, acest film oferă o viziune asupra vieţii de zi cu zi a rezidenţilor din cartierul Lavapiés (Madrid), supus unui proces de reabilitare care îi afectează pe locuitori. Povestea filmului se perindă pe străzile cartierului, unde au loc proteste ale rezidenţilor impotriva autorităţilor locale, iar întrunirile zilnice dintre diferite persoane sunt filmate de jos, de la nivelul străzii. Majoritatea conversaţiilor se concetrează pe relaţiile oamenilor cu politicienii care ignoră necesităţile unui cartier în stare de abandon. Sunt prezentate şi nişte momente de reflecţie asupra unor subiecte de natură transcendentală, precum viaţa, trecutul şi amintirile cartierului şi a rezidenţilor săi.

Ideea documentarului derivă din interesul autorilor, în calitate de rezidenţi din Lavapiés, asupra întîlnirilor şi neînţelegerilor de la centrul de sănătate din cartier (CDS). Intenţia lor a fost să captureze relaţiile spontane dintre diferiţi rezidenţi locali şi să denunţe situaţiile absurde de la CDS. O colecţie de semnături strînse de către activiştii cartierului au permis cunoaşterea persoanelor care ulterior au devenit protagoniştii filmului. După ce autorităţile CDS-ului au interzis filmările în interiorul clădirii, autorii au înţeles că puteau surprinde realitatea cartierului din stradă – un loc de întîlnire unde nu se solicită nici un permis şi unde bogăţia conversaţiilor zilnice curge uşor. Ideea filmului a urmărit prezentarea acestui subiect ca punct de pornire a unei preocupări mai universale: transformarea unui cartier şi eternul abis dintre locuitorii nemulţumiţi şi politicieni.

‘intrare’ liberă

Aceast eveniment este parte a proiectului SPACES: CENTRUL CIVIC al CHIȘINĂULUI – cinema în aer liber.

Telegram