Chișinăul contemporan - Locals https://locals.md/t/chisinaul-contemporan/ ежедневный интернет-журнал о событиях в Кишинёве и Молдове. Fri, 14 Oct 2016 10:53:59 +0000 ru-RU hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 https://static.locals.md/2024/05/cropped-locals-logo-32x32.png Chișinăul contemporan - Locals https://locals.md/t/chisinaul-contemporan/ 32 32 Amprentele sovietice în arhitectura clădirilor din Chișinău https://locals.md/2016/amprentele-sovietice-in-arhitectura-cladirilor-din-chisinau/ https://locals.md/2016/amprentele-sovietice-in-arhitectura-cladirilor-din-chisinau/#respond Fri, 14 Oct 2016 10:27:57 +0000 http://locals.md/?p=239551 Amprentele sovietice, în pofida trecerii timpului, se zăresc și astăzi în arhitectura clădirilor din Chișinău. Tânărul student Nicolai Kirnev a studiat atitudinea chișinăuienilor vizavi de elementele istorice.

Запись Amprentele sovietice în arhitectura clădirilor din Chișinău впервые появилась Locals.

]]>
Amprentele sovietice, în pofida trecerii timpului, se zăresc și astăzi în arhitectura clădirilor din Chișinău. Tânărul student Nicolai Kirnev a studiat atitudinea chișinăuienilor vizavi de elementele istorice.

Nicolai este student la Universitatea Pedagogică, Facultatea de Istorie. Recent, a scris o lucrare despre Simbolica Sovietică, care s-a păstrat pe clădirile Chișinăului contemporan.

chisinaul-de-azi-simbolistica-sovietica-4

 

Tânărul afirmă că motivul pentru care a ales acest subiect este interesul față de istoria simbolici sovietice din Chișinău, originea ei, rolul acesteia și atitudinea locuitorilor orașului cu referire la aceasta.

nicolai-kirnex

„Cel mai important este faptul că această simbolică s-a salvat parțial până în ziua de azi, chiar dacă a trecut prin perioada de mișcare națională la sfârșitul anilor ’80, începutul anilor ’90. Mi-a fost interesant și faptul că elementele sovietice există până acum, în statul care se declară proeuropean, care condamnă perioada sovietică, ca un regim antiuman și antidemocratic”, reflectă Nicolai.

 

Meditațiile sale i-au trezit curiozitatea și a inițiat un sondaj pe stradă în luna mai 2016. A oferit întrebarea: „Care este părerea dvs despre simbolica sovietică ce s-a păstrat pe clădirile Chișinăului contemporan?” și trei variante de răspuns: „trebuie de păstrat”, „trebuie de eliminat”, „nu contează”. Tânărul a discutat cu persoane cu vârsta de peste 40 de ani și i-a arătat imaginile elementelor arhitecturale. Fiecare a cincea persoană refuza să răspundă și dintr-un total de 100 de intervievați, 68,7% (66 pers.) consideră că simbolica sovietică trebuie păstrată, 8,3% (8 pers.) cred că trebuie eliminată și pentru restul 23% (22 pers.) acest lucru nu contează.

sam_4093-bd-stefan-cel-mare

 

Tânărul student evidențiază că faptul menținerii simbolicii sovietice până în prezent dovedește 3 lucruri:

„1. Statul nu are bani să scoată simbolica sovietică, dar chiar dacă avea, mai bine ii cheltuia în direcția problemelor mai importante la moment.

2. În societate domină indiferența, sute de ani suntem învățați să nu ne expunem părerea și s-o ascundem, să “ucidem” orice inițiativă. Chiar dacă ceva ne place sau nu ne place – preferăm să lăsăm așa cum este.

3. Simpatia populației către perioada sovietică e încă puternică. Multe alte sondaje au dovedit că populația Moldovei crede și azi că în perioada sovietică oamenii au trăit mai bine.”

chisinaul-de-azi-simbolistica-sovietica-3

 

Nicolai susține ideea că simbolica sovietică și acea perioadă trebuie percepută drept fiind o parte componentă a istoriei noastre, iar de a fost bună sau rea, fiecare decide pentru sine. „Acum, în sec. XXI, oare asta e important?! Trebuie să ne concentrăm pe prezent și să privim în viitor”, îndeamnă tânărul.

Nicolai ne amintește că Georgia în 2011 și Ucraina în 2015 au încercat să scoată toată simbolica sovietică de pe clădiri, poduri și alte spații, dar au fost niște acțiuni ce nu au adus nici un rezultat. „S-au alocat mulți bani, dar ce folos? Populația lor a început să trăiască mai bine? Nu cred”, se întreabă studentul.

sam_4090-bd-stefan-cel-mare

 

„Consider că ar fi bine dacă simbolica sovietică de la noi ar fi percepută ca o parte din ansamblu arhitectural, o parte din patrimoniul istorico-cultural, ca o atracție turistică. În special, în situația când turiștii străini vizionează cu plăcere amprentele Imperiului Sovietic. Excepție trebuie să facă clădirile administrative din capitală, pentru că acolo nu e locul simbolicii statului, care nu mai există”, conchide Nicolai Kirnev.

Instituțiile care au ajuns în vizorul studentului și pot fi văzute în fotografiile pe care le-a captat sunt: Biblioteca Națională, Muzeul Național de Artă, Procuratura Centru, Stadionul Republican și multe case locative de 4-5 etaje de pe bd. Ștefan cel Mare.

ya-20150421_142119-sovetskaya-simvolika-str-puskin

 

sam_4077-bd-stefan-cel-mare

 

sam_4080-bd-stefan-cel-mare

 

sam_4112-biblioteca-nationala

 

sam_4111-biblioteca-nationala

 

sam_4107-muzeu-de-arta-str-31-august

 

sam_4100-bd-stefan-cel-mare

 

sam_4099

 

sam_4065-tot-acolo

 

sam_4057-zdanie-pishhevoy-promyishlennosti-mssr-procuratura-centru

 

sam_4052-str-tighina

 

 

sam_4043-stadionul-republican

 

sam_3996-bd-stefan-cel-mare

 

sam_3995-valea-morilor-str-mateevici

 

chisinaul-de-azi-simbolistica-sovietica-5

 

chisinaul-de-azi-simbolistica-sovietica-2

 

chisinaul-de-azi-simbolistica-sovietica-1

 

Запись Amprentele sovietice în arhitectura clădirilor din Chișinău впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/amprentele-sovietice-in-arhitectura-cladirilor-din-chisinau/feed/ 0