MOLDOVA INDEPENDENTĂ. ERATĂ @ TEATRU-SPALATORIE
MOLDOVA INDEPENDENTĂ. ERATĂ
un spectacol de
Ion Borș
David Schwartz
Dumitru Stegărescu
Doriana Talmazan
Irina Vacarciuc
Spectacolul construiește o istorie subiectivă a Republicii Moldova, care completează și corectează istoria oficială. Este istoria nescrisă și nespusă la școală, despre perspectivele oamenilor obișnuiți asupra schimbărilor economico-politice. Spectacolul pune alături reprezentarea anti-eroizantă a principalelor evenimente publice și transmiterea vocilor celor care nu ajung în manualele de istorie decât, cel mult, sub formă de statistică.
Pe parcursul unui an de zile, echipa de artiști a adunat materiale documentare din cele mai diverse medii: pe de-o parte, povești personale, interviuri, discuții și investigații în istorii de familie, poezii și cântece cu mesaj socio-politic; pe de altă parte, investigarea surselor istoriei oficiale – manuale școlare, documente publice, arhivele ziarelor, arhive TV și web, portaluri online ale corporațiilor media.
Într-un context în care liderii politici, agenții capitalului și intelectualii publici fac front comun împotriva cetățenilor, propunem o sumă de erate necesare la istoria oficială, care este scrisă, ca întotdeauna, de cei puternici, și utilizată ca simplu instrument al puterii.
Proiect susținut de ERSTE Foundation.
În perioada noiembrie-decembrie regizorul David Schwartz este invitatul rezidenței călcătorie.
David Schwartz este regizor de teatru, trăiește și lucrează în București. Este interesat de teatrul și filmul documentar, teatrul bazat pe istorii personale, arta ca mijloc de emancipare politică.
Lucrează la proiecte de teatru politic care implică: comunități din orașe minerești; vârstnici instituționalizați; refugiați.
Este doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, cu o cercetare despre aspectele etice și politice ale interacțiunilor dintre artiști și grupuri de marginalizați.
Spectacolul MOLDOVA INDEPENDENTĂ. ERATĂ este creat în cadrul REZIDENȚEI CĂLCĂTORIE a teatrului-spălătorie.
REZIDENȚA CĂLCĂTORIE își propune crearea unei platforme de lucru și interacțiune între tineri artiști independenți din republica Moldova și artiști invitați, atât din Moldova cât și din străinătate. Scopul principal al acestui program al teatrului-spălătorie este schimbul de mijloace de expresie și lucru pentru proiecte performative angajate, responsabile, implicate direct în societatea și contextul în care au loc – un spațiu de intersecție pentru artiști cu perspective și din realități diferite care prin lucru la un proiect comun își dezvoltă fiecare mijloacele de expresie, perspectiva critică, personalitatea artistică.
***
pentru rezervări contactați-ne cu un apel/sms (cu excepția websms) la 060439914 sau pe mail la [email protected]
rezervările se pot face până la ora 12:00 în ziua spectacolului;
rezervările neonorate se anulează cu 30 minute înainte de ora începerii spectacolului;
***
contribuție opțională 40, 60, 80 lei.