Iată muzicienii care vor urca pe scena Ethno Jazz Festival 2024!
TRIGON este o formație de ethno-jazz din Republica Moldova, fondatoarea ETHNO JAZZ FESTIVAL, recunoscută pentru originalitatea și calitatea muzicii sale. A fost înființată în 1992 și de atunci a devenit una dintre cele mai apreciate trupe de jazz din regiune. De-a lungul timpului, componența trupei s-a schimbat, iar stilul muzical s-a rafinat, păstrându-și însă esența. Componența actuală a trupei este – Anatol Ștefăneț (viola), Vali Boghean (saxofon, trompetă, caval, vocal), Dan Brumă (ghitară), Gari Tverdohleb (tobe, percuţie). Stilul muzical al trupei este definit ca ethno-jazz, o fuziune între tradițiile muzicale românești, elemente din muzica balcanică și influențele jazzului modern. În muzica Trigon se regăsesc instrumente tradiționale românești alături de instrumente de jazz, creând o paletă sonoră bogată și variată, iar compozițiile originale ale trupei sunt marcate de o profundă înțelegere a tradiției muzicale românești și de o abordare modernă și inovatoare.
IOAN STREBA, clarinetist de renume în Europa de Est, a fost membru al Orchestrei „Ciocârlia” înainte de a se stabili la Paris. A colaborat cu muzicieni români de prestigiu, precum Gheorghe Zamfir, Ionică Minune și Toni Iordache. A lucrat cu artiști francezi notabili, inclusiv Thomas Dutronc, Didier Lockwood și Biréli Lagrène. Așadar cvartetul care se întrunește cu numele acestuia – Ioan Streba Quartet – este un prilej de a vedea în scenă o frumoasă fuziune de stiluri, instrumente și culturi. Alături de el vor urca în scenă francezii Florian Berret – un recunoscut pianist în lumea jazz-ului, Bruno Rousselet – un apreciat basist al mai multor trupe de talie internațională, Benjamin Henocq – la tobe, percuție – un multi-instrumentist, premiat în lumea jazz-ului, producător și compozitor. Muzica acestui cvartet vine din profunda cunoaștere și explorare muzicală a tradițiilor românești și a sonorității din Europa de est, care sunt împletite cu esențele jazz-ului, profesionalism interpretative și creativitate muzicală.
Repertoriul OTTOMANI include compoziții care îmbină măiestria tehnică a jazzului cu profunzimea muzicii tradiționale mediteraneene. Inițiat de ghitaristul olandezo-turc Tolga During, grupul se remarcă prin utilizarea unei ghitare acustice unice, cu două gâturi, unul dintre ele fretless. Compozițiile originale ale grupului sunt minuțios aranjate, dar păstrează spațiu pentru improvizație și interacțiune între instrumente, oferind o muzică modernă cu rădăcini tradiționale. Sunetul distinctiv al grupului, bazat pe ghitara inovatoare a lui Tolga During, oferă o fuziune armonioasă între tradiție și modernitate, creând o experiență muzicală captivantă. Grupul îi are în componență și pe Francesco Giacalone, la clarinet bas, un sicilian care îmbină în viața sa muzica clasică și jazz-ul, și Giuseppe Dimonte – unul dintre cei mai interesanți contrabasiști de pe scena jazz-ului la moment, recunoscut pentru măiestrie în special în direcția gypsy jazz.
CACHA MUNDIHNO este o formație care întrunește artiști de origine portugheză, olandeză, spaniolă, braziliană și turcică. Numele ei ne aduce către acel „carpe diem”, doar că ne îndeamnă să prindem mica lume din jurul nostru, să o surprindem și să ne bucurăm de ea. Muzica pe care o aduc cei patru în scenă redă o nouă viață melodiilor portugheze aproape uitate și explorează sonorități care se trag din muzica iberică, vechile tradiții ale trubadurilor portughezi, dar și muzica din Nordul Africii, Orientul Mijlociu, India sau Brazilia.
Cei 4 muzicieni – Joana Almeida – voce, ghitară, Maripepa Contreras – oboi, duduk, Pedro Ivo Ferreira – contrabass, Sjahin During – percuție, ne vor surprinde nu doar prin interpretare, dar și prin compoziții inedite.
SOULCRANE a fost fondat în 2015 de trompetistul Matthias Schwengler. Trio-ul interpretează compoziții proprii, adaptând constant direcția muzicală în funcție de noi idei. Cei patru muzicieni aduc influențe personale, generând un sunet colectiv și inovator, care combină elemente de tradiție și modernitate. Matthias Schwengler – trompetistul trupei – s-a stabilit în Köln după studii la conservatoare europene, conducând două formații proprii și cântând în altele. A colaborat cu orchestre renumite și artiști celebri precum Tom Harrell și Jeff Hamilton. Lennart Allkemper – saxofonistul – a început cariera muzicală de la o vârstă fragedă, câștigând competiții de jazz încă de la 12 ani. A studiat la Hochschule für Musik und Tanz din Köln și a câștigat premiul WDR Jazz în 2013. Philipp Brämswig, ghitarist din Köln, conduce propriile trio-uri și este membru în formații precum „Subway Jazz Orchestra”. A studiat la Conservatorul din Amsterdam și predă ghitară jazz la Nürnberg. Reza Askari a început studiile muzicale la pian și bas electric, specializându-se ulterior pe contrabas. A absolvit studiile în Köln și, din 2023, este profesor de jazz-bass la Würzburg. Fiecare dintre ei are o personalitate distinctă și își adduce propria contribuție, îmbogățind astfel complexitatea muzicală a trupei.
NO-MAD SPIRITS este o trupă din Elveția, influențată de ethno-jazz și prog-rock. Membrii acesteia sunt Amine Mraihi – un virtuoz al oud-ului și compozitor recunoscut pentru stilul său inovator, este originar din Tunisia și reprezintă una dintre figurile proeminente ale muzicii contemporane cu influențe orientale. Angel Demirev – ghitaristul trupei și cofondatorul acesteia, alături de Amine Mraihi. Conexiunea dintre cei doi a dat naștere stilului muzical pe care îl abordează și proiectului NoMad Spirits în sine. Trupa reflectă atât parcursul lor muzical, cât și pe cel personal, oscilând între tradiție și inovație. Valentin Conus, la saxofon și Axel Lussiez, la tobe, s-au alăturat ulterior formației, fiind doi tineri muzicieni, care au adus propriile viziuni și spirite muzicale în această reușită componență.
Festival organizat de Trigon și Ministerul Culturii
Parteneri: Swiss Cooperation in Moldova, Direcția Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău, Institutul Cultural Român, Ambasada Franței, Alliance Francaise, Purcari Wines, Bardar, anyway travel, hotel Regency
Parteneri Media: Moldova 1, Moldova 2, TVR Moldova, Vocea Basarabiei, moldova.org, locals.md, diez.md, katana, fest.md
BILETE: https://www.fest.md/ro/evenimente/concerte/ethno-jazz-festival-2024-editia-xxii