03 ноября 2023

Prezentarea rezultatelor Școlii de Film Experimental și Artă Video reVEDERE’23

La data de 3 noiembrie, ora 18:00, se va desfășura prezentarea publică a lucrărilor participanților Laboratorului „[sinking] ABOUT Naslavcea”, care este parte a proiectului Școala Independentă de Film Experimental și Artă Video reVEDERE’23. Evenimentul va avea loc la Teatrul RADICAL, strada Columna 145, Chișinău.
Organizat de Centrul pentru Artă Contemporană din Chișinău [KSA:K], Laboratorul de Film Experimental și Artă Video reVEDERE se desfășoară pentru a treia oară. Curatorii de proiect Lilia Dragneva și Nina Khynku și-au propus să formeze o structură non-formală pentru educația artistică și să sprijine tinerii artiști.
În perioada 20-30 iulie, în satul Naslavcea, raionul Ocnița, 16 tineri artiști au lucrat la idei și le-au dat viață, împreună cu tutorii invitați – Olga Kashimbekova, Ghenadie Popescu și Igor (Fazya) Scherbina. În primele zile ale laboratorului au fost organizate master-class-uri și prezentări ale experților invitați pentru participanți. În cadrul unui atelier de o zi, regizorul și scenaristul născut la Tiraspol – Evghenii Marian i-a introdus pe artiștii video începători în scenaristică. Andrei Luca, profesor de istorie și pastor din Naslavcea, i-a ajutat să pătrundă în istoria satului și să înțeleagă contextul locului.
Artista Olga Kashimbekova din Odesa a vorbit despre diferite metode de filmare și editare, a căror alegere este determinată de sarcinile creative. Artistul și regizorul moldovean Ghenadie Popescu s-a cufundat în lumea animației cu păpuși – istorie, tehnici, abordare de autor. Igor (Fazya) Scherbina, un artist vizual și curator, a susținut un master-class despre cercetarea, implementarea și expunerea propriului său proiect site-specific în timp și spațiu real. Tutorele a oferit o excursie în istoria proiectului CarbonART, care a fost prima inițiativă care vizează dezvoltarea artei contemporane la Chișinău.
Ulterior, în laborator s-au alăturat profesioniștii cu experiență: fotograful și cameramanul Vadim Hîncu, directorul de fotografie, profesor al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova, Ruben Agadjanean, editorul Marin Chirica. Ei i-au ajutat pe artiștii vizuali să implementeze conceptele dezvoltate în consultările individuale cu tutorii.
La finalul proiectului, rezidenții taberei de creație și-au prezentat lucrările – un total de 20 de proiecte, atât personale, cât și colective.
Acest proiect a fost implementat cu suportul Guvernului Elveției. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.

[тонет] О Наславче»

Подписывайся