Problema fumatului nu este tutunul, ci arderea acestuia, în urma căreia sunt produse substanțe chimice periculoase.
De ce arderea este principala problemă?
Datorită lipsei fumului, dispozitivele de livrare a nicotinei pot fi o alternativă mai blândă a țigărilor convenționale, pentru fumătorii adulți. Acest lucru este confirmat și de experții americani. Aceștia menționează, însă, că asemenea produse nu sunt lipsite de riscuri, întrucât conțin nicotină și, prin urmare, pot crea dependență la fel ca și tutunul obișnuit.

Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) a analizat aerosolul din sistemul de încălzire a tutunului conceput de Philip Morris International și a confirmat că „reducerea toxinelor cu 80-99% este substanțială, fapt ce conduce la o concluzie corespunzătoare privind presupusa reducere a riscurilor pentru sănătate".

Anul trecut, Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a permis companiei Philip Morris International (PMI) să comercializeze sistemul de încălzire a tutunului IQOS drept produs de tutun cu expunere redusă. FDA a concluzionat că emiterea unei asemenea rezoluții pentru IQOS coincide cu interesele de îmbunătățire a sănătății publice.
Un studiu clinic efectuat în Japonia a demonstrat un impact redus asupra organismului a aerosolului emis de sistemul de încălzire a tutunului.

Studiul, care a durat 90 de zile, a simulat condițiile din viața reală. Primele 5 zile ale cercetării au avut loc sub supraveghere, într-o clinică, iar celelalte 85 de zile au fost petrecute de pacienți în condiții de ambulator. Două grupuri de fumători au folosit țigări sau un sistem electronic de încălzire a tutunului în volum nelimitat, în timp ce membrii celui de-al treilea grup au încetat să mai fumeze. Fiecare participant a vizitat clinica în mod regulat pentru analize.

În total, au fost examinați 15 biomarkeri. Principalele concluzii ale studiului au fost că nivelul de expunere la substanțe nocive a fost redus atunci când au fost utilizate sistemele electronice de livrare a nicotinei. Totodată, expunerea la nicotină a fost similară cu cea a fumătorilor.

Livrând nicotină, dar eliminând produsele dăunătoare ale arderii, țigările electronice pot ajuta în procesul de renunțare la fumat. O asemenea abordare, care constă în utilizarea tehnologiilor inovative, este recomandată de Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS).

Biblioteca de cercetare Cochrane confirmă acest lucru. Dintr-o sută de persoane care renunță la fumat, 10 o vor face prin trecerea la sistemele electronice de livrare a nicotinei, șase prin utilizarea terapiei de substituție nicotinică și doar patru pe cont propriu.
Când o țigară este aprinsă, la capătul ei temperatura ajunge la 850-900°C, iar materia organică este arsă complet, fiind eliberat dioxid de carbon și vapori de apă.

Compușii chimici nocivi și foarte activi din fumul de țigară includ acroleina, benzopirenul, formaldehida, cianura de hidrogen, precum și alte toxine și substanțe cancerigene.

Între inhalări, temperatura este mai scăzută, în jur de 600°C. Temperaturile ridicate provoacă reacții chimice multiple, iar componentele nocive și potențial nocive ajung în organism odată cu fumul.

Fumul emis în urma arderii conține peste 6000 de substanțe, dintre care 100 au fost clasificate ca fiind nocive sau potențial nocive pentru sănătate. Anume produsele arderii sunt principala cauză a bolilor legate de fumat, cum ar fi cancerul pulmonar, bolile cardiovasculare și emfizemul.

Singura modalitate de a reduce efectele nocive este de a renunța complet la fumat. În prezent, în lume există peste un miliard de fumători. Organizația Mondială a Sănătății estimează că acest număr se va menține până în 2025.

Știința modernă și tehnologiile inovatoare au adus o schimbare esențială în domeniul sănătății publice.

Conform cercetărilor efectuate de oamenii de știință, produsele fără fum sunt o alternativă mai puțin nocivă a țigărilor, destinată, însă, doar fumătorilor adulți. Alternativele fără fum, cum ar fi țigările electronice, sistemele de încălzire a tutunului și snus-ul, exclud procesul de ardere. Cu excepția snus-ului, aceste produse presupun inhalarea aerosolului emis în urma încălzirii tutunului sau a unui lichid.

Aceste alternative presupun imitarea fumatului (ritualul și viteza de livrare a nicotinei), dar eliberează mai puține substanțe nocive.
Un proiect special al Philip Morris