EDU-ART: Cum să ai de a face cu un obiect artistic? – un seminar cu Alex COSMESCU
Telegram

EDU-ART: Cum să ai de a face cu un obiect artistic? – un seminar cu Alex COSMESCU

Edu-Art – educaţie artistică non-formală pentru o generaţie de tineri implicați social şi integrați din punct de vedere profesional

Proiectul urmărește să contribuie la formarea unei generații de artiști active din punct de vedere civic și pregătite din punct de vedere profesional, pentru a se realiza în plan național și internaţional.

Proiectul Edu-Art îşi propune să ofere tinerilor artişti suport metodologic şi practic pentru o activitate artistică într-o lume aflată în proces de transformare sub presiunea unor factori de ordin global (cerințele înalte de acces pe piața muncii și compeatitivitatea existenta în cîmpul artistic, migrația masivă pe plan internațional, precaritatea lucrului în domeniul culturii etc.) şi pregătirea acestora pentru realizarea profesională pe plan internaţional.

Cum să ai de a face cu un obiect artistic? un seminar din patru întâlniri, cu Alex COSMESCU, care vor avea loc pe:
11 și 23 aprilie, 7 și 21 mai 2019 – ora 17:00-20:00

BUNKER – Facultatea Arte Plastice / AMTAP
blocul III, str. 31 August 1989, nr. 137, Chișinău

Vă invităm să participați la patru întâlniri, pe parcursul cărora vom explora, împreună, modurile în care ne raportăm deja la obiectele artistice cu care avem de a face – vom reflecta asupra strategiilor pe care le utilizăm pentru a atribui un sens obiectelor care ne sunt prezente perceptual – și vom testa, în dialog, măsura în care aceste strategii „funcționează” pentru a putea construi un discurs inteligibil și adecvat despre un obiect artistic.
 
Primul instrument pe care ni-l vom cultiva va fi observarea atentă. În contact nemijlocit cu o piesă muzicală, un text sau o instalație, vom încerca să distingem ce ne este efectiv prezent atunci când avem de a face cu respectivul obiect artistic și vom „prinde” momentele în care, pornind de la ceea ce ne este prezent perceptual, tindem să atribuim obiectului o interpretare sau alta, să-l includem într-un context în care aă „aibă sens”.
 
Apoi, vom lucra asupra unor mijloace discursive de formulare a intuiției obținute în cadrul observării. Vom formula descrieri și interpretări concise, pe care le vom testa, prin întrebări și obiecții, încercând să depășim, prin examenul critic al gândirii în comun, blocarea într-un „eu asta văd” care nu duce nicăieri dacă nu ești capabil să le arăți și altora ceea ce vezi, făcând, în același timp, față obiecțiilor și întrebărilor lor.
 
În cadrul acestor 4 întâlniri, vom lucra în mod colaborativ – gândind împreună, ca grup – aplicând metoda de dialog socratic practicată de filosoful francez Oscar Brenifier.
Participarea la seminar este gratuită.
Seminrele se se vor desfășura în limba română (cu posibilă traducere în rusă și engleză)
Telegram

Что ещё почитать: