10 февраля 2016

Expoziţia cu genericul “Poeme ţesute cu dor” a meşterului popular Ecaterina Popescu

Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală vă invită să participaţi la inaugurarea expoziţiei cu genericul “Poeme ţesute cu dor” a meşterului popular Ecaterina Popescu şi a meşteriţelor de la Complexul de Meşteşuguri “Artă rustică” din satul Clişova Nouă, raionul Orhei, care va avea loc joi 11 februarie 2016, ora 14.00.

Ecaterina-Popescu

“Dumnezeu lucrează prin oameni. Cel de Sus a lucrat prin Ecaterina Popescu, cea care a deconspirat alături de consătencele ei tainele culorilor naturale ale covorului nostru tradiţional, care sunt importante valori netrecătoare”,- spunea Ministrul Culturii al Republicii Moldova Monica Babuc, referindu-se la meşterul popular Ecaterina Popescu şi meşteriţele de la Comlexul de meşteşuguri „Artă rustică”.

Născută pe 4 aprilie 1954 în satul Clişova Nouă, raionul Orhei, Ecaterina Popescu este meşterul popular care mereu a studiat şi a promovat arta populară a ţesutului artistic. Practică arta ţesutului de la virsta de 10 ani. Tehnicile de ţesut şi dragostea de covoare le-a moştenit de la mama sa – Elizaveta Anghel.

Ecaterina Popescu a studiat la Şcoala Pedagogică din oraşul Orhei , iar mai târziu la Institutul Pedagogic de Stat din Bălţi. A activat în calitate de profesoară de clasele primare, şefa grădiniţei din satul Clişova Nouă, primar al satului Clişova Nouă, director al Centrului Educaţional la şcoala primară din satul Fedoreuca, iar din 2013 este conducătorul Centrului de Meşteşuguri “Artă Rustică” din satul Clişova Nouă, raionul Orhei, pe care chiar ea l-a înfiinţat.

Şi-a făcut stagiu în cadrul:
– Ministerului Ştiinţei şi Educaţiei ”Managmentul în învăţământ” , anul 2001;
– USAID Bizpro Moldova “Oportunităţi în afaceri”, anul 2003;
– SABIT (Statele Unite ale Americii) “Rolul femeilor rurale în dezvoltarea businessului prin producerea articolelor meşteşugăreşti tradiţionale” , anul 2006 ;
– “Administrarea domeniului meşteşugăritului” în cadrul “Parteneriatului româno-german”- Camera Meşteşugrilor din Koblenz, Germania, anul 2007;
– Metoda Cadrului Logic – instrument de elaborare şi analiză a proiectelor, CreDO, anul 2007;
– Vizită de studiu în Polonia. Activitatea ONG-urilor din domeniul Culturii, Institutul Cultural Polonez din Bucureşti, anul 2015;

Pe parcursul anilor meşterul popular Ecaterina Popescu s-a implicat în diverse proiecte şi activităţi de voluntariat fiind şi:
– Membră a Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, de la fondarea organizaţiei (1993)
– Preşedinte al asociaţiei Obşteşti regionale “Femeia Rurală”
– Membră a Comisiei de Expertiză Tehnică de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie din Moldova
– Membră a Consiliului Uniunii Meşterilor populari din Moldova
– Membră a Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova şi România.

În anul 2000 crează Organizaţia Obştească “Femeia Rurală” a carei misiune constă în „revalorificarea si promovarea meşteşugurilor populare ca oportunitate economică în localităţile rurale”.

Ecaterina Popescu este cea care a înfiinţat Complexul de Meşteşuguri “Artă Rustică” din satul Clişova Nouă, raionul Orhei.

Acest centru cuprinde cinci compartimente:

– Centrul de instruire în domeniul meşteşugurilor

– Întreprindere meşteşugărească

– Muzeu local cu genericul “Tradiţiile populare ale satelor din Lunca Răutului”

– Sala de expoziţie permanent

– Ansamblul de dans popular “Lăstăraşii”

muzeu.md

Подписывайся