FOTO: „Țară fără părinți” – Expoziție fotografică despre copiii din Moldova rămași singuri
Expoziția „Țară fără părinți” – un proiect fotografic creat de Andrea Diefenbach, a fost vernisată vineri, 23 octombrie, la Zpațiu. Artista a venit în vizită din Germania pentru a arăta celor din Vest cum se trăiește în Moldova.
Proiectul său a fost inspirat de istoria numeroșilor copii care rămân singuri, fie pe grija buneilor, fie a altor rude, părinții plecând peste hotare la muncă.
Acesta este cel de-al doilea album al artistei și cuprinde atât fotografii ce au fost captate în satul Cârpești, cât și imagini din diferite țări în care muncesc moldovenii. Andrea Diefenbach descrie în proiectul „Țară fără părinți” alegerile cu care se confruntă lucrătorii migranți din Republica Moldova.
„Am venit inițial în Europa de Est pentru a fotografia persoane care au probleme cu sănătatea. Apoi am mers pentru o săptămână pentru a realiza un material pe tema traficului de persoane din Moldova și am discutat cu un psiholog care mi-a povestit despre acești copii ce rămân acasă singuri, din cauză că părinții pleacă la muncă peste hotare. Pe atunci circa o pătrime din adulți erau plecați, iar acum se știe că aproximativ o treime din populația aptă de muncă este înafara țării. Am hotărât că este foarte important să relatez prin fotografie despre copiii lăsați acasă, de aici a și pornit proiectul meu personal, la care am muncit doi ani și jumătate. Am vrut să redau emoțiile și sentimentele pe care le trăiesc acești copii, deoarece sunt necunoscute pentru cei din Uniunea Europeană”, a afirmat Andrea Diefenbach.
Expoziția prezintă, două laturi ale acestei realități: copiii fără părinți în Moldova și maturii în singurătate peste hotare. Imaginile trădează acea fisură în sistem care determină cetățenii să lase casa pentru a câștiga un ban.
Vezi mai jos câteva poze de la vernisaj. Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 11 noiembrie 2015, pe adresa: str. Șciusev, nr. 103.
Expoziția doamnei Andrea Diefenbach Land ohne Eltern a fost inaugurată cu susținerea Centrului Cultural German AKZENTE, în parteneriat cu Goethe-Institut București. Evenimentul face parte din programul KulTour în cadrul „Alternative KunsTräume – Spații Artistice Alternative în Moldova”, proiect elaborat, organizat și finanțat de Goethe-Institut.
Goethe-Institut este organizația care creează și implementează politicile culturale ale Republicii Federale Germane prin intermediul cursurilor de germană, programelor culturale și informarea despre Germania. Creează și susține dialogul intercultural în 160 oficii din toată lumea și reprezintă o imagine autentică a Germaniei contemporane.
Text/foto: Eugenia Tataru