15 мая 2024

Ziua Internațională a Muzeelor

Stimați prieteni, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei are onoarea de a vă invita la unul dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor – Ziua Internațională a Muzeelor, care anul acesta va purta genericul „Muzeele pentru educație și cercetare”.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 10:00-18:00, timp în care am pregătit pentru voi o mulțime de activități și surprise.

Program:

În incinta muzeului:

  • 00-18.00Vizitarea gratuită a expozițiilor permanente și temporare ale muzeului.
  • 11:00-12:00 – Exponatul vorbește – proiect pentru muzeu, care cu ajutorul inteligenței artificiale detectează exponatul și îl descrie, prezentat de elevii IPLT „Gheorghe Asachi”, câștigători ai Premiului pentru „Excelență în inginerie” la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024.

Locație: sala nr. 9 (Bronz), etaj

  • 12:00-13:00Statui muzicale – instalație care la atingere tactilă generează sunete ale muzicii contemporane, prezentată de câștigătorii Premiului pentru „Excelență în inginerie” la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024, elevii IPLT Da Vinci, mun. Chișinău.

Locație: sala nr. 8 (Medievală), etaj

  • 13:00-14:00Robo ghid macheta unei săli de muzeu în care un robot-ghid oferă tururi la distanță dar și tururi pentru vizitatorii cu dizabilități ai muzeului, prezentată de către elevii IPLT „Gaudeamus” din mun. Chișinău, câștigători ai Premiului pentru „Proiectul de inovare” la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024.

Locație: sala nr. 6 (Roșie), etaj

  • 15:00-16:00Muzeul în reflectorholograme, baloane de săpun, alge luminiscente, led-uri programabile, prezentate de către elevii IPLT „Mihai Stratulat” s. Boșcana, Criuleni, câștigători ai Premiului pentru „Perseverență” la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024.

Locație: cinemateca „Clio”, etaj

  • 30-16.00 – Vernisajul expoziției temporare „Dialog în spațiu și timp. Expoziție de cultură vestimentară chineză” organizat de Ambasada Republicii Populare Chineze la Chișinău în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Locație: sala nr. 1, parter

  • 16:00-17:00Explorând Istoria cu Tehnologie – proiect pentru muzeu cu QR cod, ochelari VR și alte tehnologii, prezentate de către elevii IPG „Viorel Cantemir” s. Sofia, Drochia, câștigători ai Premiului pentru „Stea în devenire” la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024

Locație: sala nr. 6 (Roșie), etaj

  • 16:00-17:00 – Concert cameral susținut de elevii Școlii de Arte „Alexei Stârcea”, conducător artistic: Irina Bogataia

Locație: sala nr.12 (Albastră), etaj

  • 17:00-18:00Note muzicale pe nisip – proiect inovativ pentru persoanele cu deficiență de auz (dispozitivul „chladni plate” și hobby master site) pentru a le ajuta să „simtă” muzica, prezentate de către elevii IPLT „Spiru Haret”, câștigători ai Premiului pentru „Valorile Fundamentale” la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024.

Locație: sala nr. 9 (Bronz), etaj

În curtea muzeului:

  • 13:00-15:00Evoluția tehnologică în spațiu și timp. Preistorie – reconstituim viața cotidiană și aplicăm desene în stil cucutenian cu ajutorul șablonului; zonă foto
  • 13:00-18:00Evoluția tehnologică în spațiu și timp. Epoca medievală – tragerea la tir cu arcul; cortul pârcălabului; miniexpoziție de piese medievale; zonă foto, scene de luptă din perioada medievală (activități susținute de Asociația cluburilor de Reconstrucție Istorică din RM „Bastion”).
  • 00-13.30 – Vernisajul expoziției temporare „O istorie a celui mai vechi oraș locuit din România – Constanța”, organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (Constanța, România) în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei
  • 00-17.00Workshop organizat de Ambasada Republicii Populare Chineze la Chișinău:
  • activități interactive: nodul chinezesc, tăierea hârtiei chinezești, caligrafie
  • demonstrații: guzheng (instrument muzical chinezesc), Kung Fu (artă marțială originară din China)
  • 00-18.00 Recital de muzică susținut de orchestra de fanfară a Școlii de Arte „Alexei Stârcea”, conducător artistic și dirijor: Mihail Lisii

Ziua Internațională a Muzeelor, instituită de ICOM și sărbătorită anual pe 18 mai, servește drept platformă globală pentru promovarea rolului muzeelor în schimbul și dezvoltarea culturală. Ediția 2024 are drept scop de a regândi felul în care privim educația și să ne imaginăm un viitor în care schimbul de cunoștințe transcende barierele; unde inovația se unește cu tradiția.

Vă așteptăm cu drag la MNIM de Ziua Internațională a Muzeelor!

Parteneri eveniment: Aridon Group, First Lego League Moldova, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Ambasada Chinei în Republica Moldova, Școala de Arte „Alexei Stârcea”, Asociația cluburilor de Reconstrucție Istorică din RM „Bastion”

Parteneri media: Diez, Locals, TVR Moldova, Călătorii cu Gust, Aquarelle, Aquarelle FM 90.7, Moldova 1

Подписывайся