SUNT TOATE PRODUSELE
DE NICOTINĂ LA FEL?
THESE ARE FACTS

Proiect special de parteneriat
Cum acționează asupra organismului

Explicăm
Țigările, pungile cu nicotină, dispozitivele de încălzire a tutunului, țigările electronice - unii cred că toate aceste produse sunt la fel. În realitate, însă, acestea fac parte din două categorii distincte de produse, unele livrează nicotină prin ardere, iar altele generează nicotină fără a implica procesul de combustie. Deși, într-adevăr, toate sunt produse care conțin nicotină, acestea influențează în mod diferit asupra organismului. Vă explicăm mai jos de ce.
Temperatura face diferența
Atunci când o țigară este aprinsă, tutunul arde la temperaturi ce pot ajunge la 800°C, fiind generat fum.
Acesta conține peste 6.000 de substanțe chimice nocive, dintre care aproximativ 100 au fost clasificate de autoritățile de sănătate publică ca fiind cancerigene.
La modul practic, arderea creează fum, scrum și gudron, care, în timp, duc la dezvoltarea bolilor legate de fumat.
Pe de altă parte, produsele fără fum nu ard tutunul și nu produc fum. Arderea este înlocuită cu încălzirea, care generează un aerosol cu conținut redus de substanțe chimice, în comparație cu țigările.
Majoritatea produselor fără fum sunt electronice, iar temperatura exactă la care acestea funcționează variază de la un produs la altul.
Ce au în comun?
  • Nicotina
    Atât țigările, cât și dispozitivele fără fum au ceva în comun - nicotina. Aceasta este eliberată fie prin ardere, fie prin încălzire.
  • Fără ardere
    De exemplu, țigările generează nicotină prin arderea tutunului. Țigările electronice încălzesc lichide care pot fi aromatizate și emană vapori cu nicotină.
  • Fără fum
    Pe de altă parte, dispozitivele de încălzire a tutunului încălzesc tutunul doar cât este necesar pentru a elibera un aerosol ce conține nicotină. Procesul exclude formarea fumului și a scrumului.
  • Alte alternative
    Alternativele precum snusul și pungile cu nicotină sunt și ele produse fără fum, întrucât nicotina este absorbită pe cale orală.
Nu e mai bine să renunți și la nicotină?
La modul ideal, da. Dar haideți să le luăm pe rând. Nicotina este o substanță prezentă în mod natural în tutun, dar și în alte plante precum roșiile, cartofii sau vinetele. Aceasta provoacă eliminarea dopaminei, un neurotransmițător numit și „hormonul fericirii", care stimulează atenția, senzația de plăcere și capacitatea de concentrare.

Deși creează dependență și nu este lipsită de riscuri, nicotina în sine nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Cancerul pulmonar, bolile cardiovasculare și emfizemul sunt cauzate în primul rând de inhalarea compușilor nocivi formați în procesul de ardere a tutunului.
Pentru mulți fumători adulți, nicotina este un motiv cheie pentru care aceștia continuă să fumeze, alături de ritualul în sine. Uneori, dacă o alternativă nu le oferă experiența cu care sunt obișnuiți, este mai puțin probabil ca aceștia să renunțe complet la țigări.

Având în vedere că 1,3 miliarde de oameni din întreaga lume continuă să fumeze, unele voci sugerează că utilizarea alternativelor poate reduce riscurile pentru sănătate. Însă există și anumite condiții: ca aceste alternative să aibă fundament științific și să fie produse respectând toate normele de siguranță și calitate.
Cu certitudine, însă, cea mai bună alegere este întotdeauna renunțarea completă la tutun și la nicotină. Studiile demonstrează că aceasta îmbunătățește starea de sănătate, prelungește speranța de viață și aduce beneficii persoanelor deja diagnosticate cu boli legate de fumat.
Proiect special de parteneriat