NICOTINA

– nu este principală sursă de nocivitate
THESE ARE FACTS
Proiect special de parteneriat
Explicăm
Nu există nici o îndoială că renunțarea completă la tutun și la nicotină este cea mai bună alegere pentru orice fumător, iar, în fiecare an, multora le reușește acest lucru. Totuși, ce se întâmplă cu acei fumători adulți care nu pot sau nu doresc să renunțe la fumat? Aceștia merită cel puțin să aibă acces la informații fiabile despre alternativele fără fum. Cu toate acestea, informațiile false despre asemenea produse îi împiedică pe fumătorii adulți să renunțe la țigări și să treacă la un mod mai puțin dăunător de a consuma nicotină.
Dezinformarea este o problemă globală, motiv pentru care societatea are opinii atât de polarizate cu privire la consumul de nicotină.
  • Într-un sondaj internațional din 2021, aproape jumătate dintre respondenți nu știau că principala sursă de nocivitate asociată fumatului sunt substanțele dăunătoare din fum, și nu nicotina în sine. Deși nicotina creează dependență și prezintă riscuri pentru sănătate, mai multe instituții de sănătate publică au remarcat că aceasta nu este un agent cancerigen și nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Pe de altă parte, fumul care este produs în urma arderii tutunului crește probabilitatea de a dezvolta aceste boli din cauza nivelurilor ridicate de substanțe chimice nocive și potențial nocive pe care le conține.
  • Deci, ce este nicotina? Nicotina este o substanță de origine vegetală care se găsește în mai multe soiuri de plante, inclusiv în tutun. În forma sa pură, este un lichid incolor sau galben pal.
Atunci când este inhalată, nicotina este absorbită prin plămâni direct în fluxul sanguin și astfel ajunge în țesuturi și organe, inclusiv în creier. Nicotina creează dependență, acesta fiind unul dintre motivele pentru care oamenii continuă să fumeze sau să utilizeze produse cu nicotină. Cu toate acestea, timp de decenii, nicotina a fost folosită cu succes în terapia de substituție, drept mijloc de a-i ajuta pe fumătorii adulți să renunțe complet la tutun și la nicotină.

Deși nicotina nu este principala cauză a bolilor legate de fumat, aceasta creează dependență și nu este lipsită de riscuri.
Atunci, de ce se regăsește în alternativele fără fum?
Nicotina este unul dintre motivele pentru care unii adulți fumează. Alte motive ar fi senzațiile gustative și ritualul fumatului în sine.
Pentru ca fumătorii adulți să facă tranziția de la țigări la alternativele fără fum, aceste produse trebuie să conțină nicotină, să ofere o aromă acceptabilă și să reproducă experiența.

Produsele care conțin nicotină nu ar trebui să fie utilizate de persoanele care suferă de boli de inimă sau sunt expuse riscului de a dezvolta boli de inimă, de diabetici, epileptici sau persoanele care suferă de convulsii. Asemenea produse nu trebuie utilizate în timpul sarcinii sau alăptării. Totodată, minorii nu ar trebui să folosească sau să aibă acces la tutun sau la produse care conțin nicotină.
Dezinformarea provoacă confuzie. Fumătorii adulți merită informații corecte și fiabile pentru a putea lua decizii conștiente cu privire la sănătatea lor.
Proiect special de parteneriat