GUDRONUL
- O SUBSTANȚĂ SAU 6000?
THESE ARE FACTS

Proiect special de parteneriat
Explicăm
Totul despre gudron.
Cum afectează în mod ireversibil plămânii.
Cu siguranță ați văzut măcar o dată, în documentare, articole sau pozele de pe pachetele de țigări, cum arată plămânii unui fumător înrăit. Să recunoaștem, au un aspect înfricoșător. Însă v-ați întrebat din ce motiv culoarea acestora devine maro închis? De fapt, cauza principală este gudronul, un lichid lipicios, care se acumulează în plămâni și afectează grav țesuturile sănătoase.
Ce este gudronul?
Așa cum ziceam mai sus, gudronul este un lichid vâscos de culoare închisă, care reprezintă totalitatea particulelor din fumul de țigară. De fapt, gudronul nu este un singur component, ci un amestec de câteva mii de substanțe produse în timpul arderii țigărilor.
Conținutul de gudron este măsurat într-un laborator, unde particulele sunt captate cu ajutorul unui filtru.

Anume gudronul este responsabil de pătarea dinților și a degetelor fumătorilor într-o culoare galben-maronie. Acestea sunt însă efectele cele mai puțin periculoase. Gudronul ajunge chiar și în plămâni, unde duce la consecințe grave. Putem spune că, de fapt, fiecare țigară fumată lasă o amprentă în organism - amprenta de gudron.
Date despre gudron
  • 1
    Gudronul este prezent în orice produs din tutun care este ars. Nivelul acestuia crește pe măsură ce produsul trece prin procesul de combustie.

    01
  • 2
    Ultimele fumuri de la o țigară pot conține o cantitate de gudron de două ori mai mare decât primele.
    02
  • 3
    Gudronul din fumul de țigară paralizează cilii din plămâni și contribuie la apariția unor boli pulmonare precum emfizemul, bronșita cronică și cancerul pulmonar.
    03
Cum afectează plămânii?
Plămânii sănătoși sunt de culoare roz deschis, în timp ce plămânii unui fumător sunt de culoare mai închisă din cauza gudronului inhalat. Textura de asemenea diferă, plămânii deteriorați fiind mult mai tari.

Cu cât un fumător a fumat mai mult timp, cu atât mai evidente sunt efectele negative ale gudronului. De exemplu, plămânii unui fumător care fumează un pachet de țigări pe zi, timp de un an, filtrează o cană întreagă de gudron.

Din cauza acestuia, plămânii pot crește în dimensiuni, iar în interior se pot naște focare inflamatorii. De asemenea, gudronul dăunează plămânilor prin îngustarea tuburilor mici (bronhiole) care absorb oxigenul. Acesta deteriorează cilii care ajută la protejarea împotriva murdăriei și a infecțiilor, fapt ce poate duce la o serie de boli pulmonare, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și emfizemul.
Conțin gudron alternativele fără fum?
În general, gudronul nu este utilizat ca unitate de măsurare pentru alternativele fără fum. Motivul e simplu. Țigările produc fum, iar dispozitivele de încălzire a tutunului - aerosol. Compoziția chimică a aerosolului este fundamental diferită de cea a fumului, pentru că, în cazul alternativelor, nu există combustie de tutun. Prin urmare, compoziția reziduului este foarte diferită. Astfel, atunci când produsele fără fum sunt fabricate la standarde de calitate și siguranță adecvate pentru a evita arderea, acest lucru poate duce la o reducere a riscurilor pentru sănătate.
Până la urmă, este utilă măsurarea gudronului?
Dacă luăm în considerare doar greutatea, măsurarea gudronului nu este utilă. Acesta ar putea conține o proporție mare de substanțe chimice foarte toxice și o proporție mică de substanțe mai puțin toxice sau exact invers. Greutatea nu oferă nicio indicație cu privire la conținutul de reziduuri și nici la riscul de nocivitate.
Atunci când analizăm conținutul fumului de țigară, aflăm că există 6.000 de substanțe chimice eliberate în timpul arderii. Dintre acestea, aproximativ 100 au fost identificate de către autoritățile de sănătate publică drept nocive sau potențial nocive.
Proiect special de parteneriat