08 июля 2024

Expoziţia „Cyber Island” a artistului Adrian Grecu

Vă invităm să participaţi la vernisajul expoziţiei de Adrian Grecu cu genericul „Cyber Island”, care va avea loc pe 10 iulie la ora 17.00 la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei!
Insula e un loc real și un tărâm ideal. Toate culturile se referă la insulă ca la un loc special, atribuindu-i multiple semnificații. Ce răzbate însă din „insulele” lui Grecu e dimensiunea spirituală și simbolică a insulei ca un soi de realitate izolată, o lume magică nu neapărat adevărată și în același timp un spațiu de manifestare a propriei identități, a căutării de sine, teren al manifestării libere a imaginației.
Imaginația artistică a lui Adrian Grecu se mișcă în spațiul digitalului încă din anii ’90, de când datează prima versiune CGI a insulei. Motivul era atunci mai degrabă expresia unei atitudini critice în registru politic și social, articulat într-o formă riguroasă, atent elaborată, dar de mare forță vizuală.
În expoziția „Cyber Island”, artistul prezintă o radiografie și o împlinire a acestui demers de lungă durată, atât în ceea ce privește nivelul discursiv cu trimiteri simbolice și/sau politice, cât și în ceea ce privește opțiunea sa fermă pentru digital, pentru modelaj 3D, pentru interacțiuni și aplicații de Realitate Augmentată sau Realitate Virtuală și, mai recent, platforme de Inteligență Artificială. De data asta, ne spune chiar artistul, „spațiul vizual a evoluat spre organic, spre vegetal, spre detalii și caractere fluide, asemănătoare gândirii, aflată în continuă transformare dinamică.”
Așa trebuie văzută și tema centrală din proiectul „Cyber Island”: o referire la ideea de călătorie, de căutare și experimentare, la crearea unui (cyber)-loc în care imaginarul devine posibilitate.
Horea Avram

Подписывайся