Sub Același Acoperiș Spart: Ateliere Deschise în septembrie
Начало: 29/09/2023 - 19:00
Конец: 30/09/2023 - 23:59
Место: Apartamentul Deschis (str. București 68/1, Chişinău), Casa Zemstvei (str. Alexei Şciusev 103, Chişinău)
Цена: -

Scena culturală independentă din Chișinău va reînvia pe 29 și 30 septembrie, când “Sub Același Acoperiș Spart” își va deschide porțile pentru public. Acest eveniment unic, ce rezultă din programul de rezidențe pentru artiști al Asociației Oberliht, este o celebrare a diversității, creativității și colaborării în cadrul comunității culturale din Chișinău. Găzduit de Apartamentul Deschis și Casa Zemstvei – două spații culturale alternative distincte, acesta reunește artiști, activiști culturali și organizatori, care își vor prezenta lucrările și vor implica publicul.

“Casa Zemstvei găzduiește diverse colective artistice și lucrători culturali începând cu anul 2012. În acest weekend, vom deschide ușile pentru publicul larg, invitându-l să experimenteze și să participe la activități care oferă un sens nou agenției individuale în contextul social al orașului nostru. Vom prezenta proiecte care pun în discuție și examinează spațiile și resursele noastre publice comune și vom încuraja dialogul și participarea cu vecinii noștri și locuitorii din Chișinău” – Vladimir Us, cofondator al Asociației Oberliht

Detalii despre eveniment

29 septembrie 2023 (ziua 1)

Locație: Apartamentul Deschis (str. București 68/1, Chişinău)

Apartamentul Deschis va găzdui un program, care promovează legătura dintre diverse comunități, printre care se regăsesc utilizatorii transportului alternativ, membrii comunității artistice și reprezentanții inițiativelor culturale independente.

Programul va include:

CicloCultura – un atelier de mentenanță a bicicletei cu Eugeniu Țurcan (scuarul din fața Liceului Gh. Asachi), de la 17:00 la 18:00

Masa Critică Chișinău – o plimbare pe biciclete și trotinete cu punctul de plecare din fața Liceului Gh. Asachi, la 18:00 (detalii la: https://www.facebook.com/events/155836777580381/)

Schimb Cultural – o instalație și o proiecție video de R Stein Wexler [US/DE], la 19:00

Expoziție – expoziție de lucrări curatoriată de Anton Tkachenko [UA], între 19:00-22:00

Proiecție de film mut – veniți la film cu acompaniament muzical de Ilkin Huseynov [AZ], de la 19:30 la 20:30

Stârnind apele – contribuiți cu răspunsuri prin intermediul unor chestionare, între 19:30-22:00

DJ Set – vă invităm la o petrecere cu un DJ, la 20:30

30 septembrie 2023 (ziua 2)

Locație: Casa Zemstvei (str. Alexei Şciusev 103, Chişinău)

Casa Zemstvei își deschide din nou ușile pentru publicul larg adunând la un loc artiști, lucrători culturali și activiști din diferite țări, care au conviețuit și colaborat pe parcursul lunii septembrie, recreând formatul Re-publicii Lucrătorilor Culturii și dând continuitate temelor ce vizează rezidenții Zemstvei și societatea în general, dar mai exact încercând să răspundă la întrebarea: Cum facem față unor crize, autoorganizându-ne și făcând uz de infrastructuri culturale alternative?

Programul va include:

Atelierul de artă – între orele 15:00 și 16:30, copiii sunt invitați să participe la atelierul în “Pădurea fermecată” – un atelier de creație cu materiale reciclate, unde vor avea posibilitatea să-și exploreze creativitatea: https://zpatiu.wordpress.com/2023/08/16/padurea-fermecata-9/

CicloCultura – alăturați-vă Eugeniei Gligor între orele 15:00 și 16:30 pentru o discuție despre regulile de circulație rutieră pentru utilizatorii de transport alternativ.

3rd Space Studio (Al 3-lea spațiu) + Grădina Stalker – experimentați o varietate de evenimente și prezentări de artă alături de colectivul DRUJBA de la 16:00 la 23:59

– DRUJBA va oferi o cafenea pop-up “Bună Seara!” în Grădina Stalker, din meniu: mâncare proaspăt gătită în regim de picnic, publicații proaspăt gătite Sbornik SrediZemskih Poetov (“Antologia poeților din între-Zemstva”), Muzička s kolonky (“Muzica din difuzor”) proaspăt gătită.

Studioul de sunet – între orele 16:00 și 20:00 vă invităm să participați la un jam session alături de muzicieni locali.

Grădina Stalker / Coridor: MOTO-LAVKA – un balet dramatic polifonic cu strigăte de carnaval, cu Atelierul de improvizație al Teatrului ZAO. Între orele 17:00 și 18:00 vă invităm să participați la un joc, în care se va transmite energia deciziilor.

Zpațiu / Coridor – explorați lucrările artiștilor în rezidență care iau parte la programul Art Prospect găzduit de Asociația Oberliht: Ilkin Huseynov [AZ], Anton Tkachenko [UA] și R Stein Wexler [US/DE], de la ora 16:00 la 22:00. Expoziția va include atât lucrări individuale cât și instalații colective.

Binefăcătorie – un spațiu pentru comunitate de oameni care vreau sa ofere obiectele lor utilizate pentru folosul altcuiva (ziua întreagă): https://www.facebook.com/groups/174908808705461

 

### Despre Asociația Oberliht

Fondată în anul 2000 și bazându-se pe o experiență îndelungată ca actor cultural independent, Asociația Oberliht are scopul de a interconecta scenele artistice dispersate și de a forma o comunitate artistica, utilizând spațiile publice. Asociația are ca scop să ofere suport tinerilor artiști și să contribuie la dezvoltarea lor personală. Ea dezvoltă și menține platforme interdisciplinare și proiecte ce vizează conectarea atît a inițiativelor locale de artă și cultură contemporană cât și a celor internaționale, și pledează pentru un sector cultural puternic și independent în Republica Moldova și în regiune.

Pentru mai multe informații despre Asociația Oberliht, vă rugăm să vizitați http://oberliht.org/

Facebook: https://www.facebook.com/asociatia.oberliht

Instagram: https://www.instagram.com/asociatia_oberliht/

### Despre CHIOȘC AIR

Spre deosebire de expoziţiile de artă şi proiectele finisate, care circulă prin rețeaua de galeri și muzee, programul CHIOŞC AIR de rezidenţă pentru artişti încurajează crearea unor lucrări noi, produse în raport cu contextul şi realităţile locale. El oferă posibilitatea de a explora diferite probleme ce se referă la situaţia Moldovei în general şi de a analiza procesele care modelează astăzi spaţiul public al Chişinăului.

Pentru mai multe informații despre CHIOȘC AIR vă rugăm să vizitați http://chiosc.oberliht.org/air/

### Despre CEC ArtsLink

CEC ArtsLink sprijină mobilitatea și colaborarea culturală transnațională, oferind posibilitatea artiștilor și pionierilor din sfera artelor să invite comunitățile la dialog și în proiecte creative pentru o lume mai echitabilă, mai plină de compasiune și mai durabilă.

Pentru mai multe informații despre CEC Arts Link vă rugăm să vizitați https://www.cecartslink.org/

 

Telegram