22 сентября 2023

(INTERVIU) Adrian Albu: Chişinăul poate fi transformat într-un oraș verde şi curat

În cadrul unui interviu acordat pentru www.curentul.md, Adrian Albu, candidat desemnat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova pentru Primăria Chişinău, a vorbit despre cum Chişinăul poate fi transformat într-un oraș verde şi curat.
 
C: Domnule Albu, din câte cunoaştem, împreună cu colegii dvs., aţi elaborat un set întreg de acţiuni pentru a transforma Chişinăul într-un oraș verde şi curat…
 
A.A.: Da, este adevărat şi în acest proces am pornit de la faptul că o prioritate a noastră este înverzirea ca parte a unei vieți confortabile și a dezvoltării durabile a Chișinăului. Astăzi este important să atragem cetățenii în activitățile de protejare a mediului orașului nostru și de întreținere a spațiilor verzi prin implicarea lor în etapele de planificare și implementare a soluțiilor urbane durabile. Chișinăul poate deveni un oraș cu emisii reduse, atractiv din punct de vedere al mediului pentru locuitorii săi, iar păstrarea și dezvoltarea spațiilor verzi joacă un rol important în acest proces.

La concret, propunem protejarea amenajărilor peisagistice de construcții. Chișinăul nu poate fi construit pe baza distrugerii spațiilor verzi, a parcurilor, grădinițelor din fața blocurilor, curților blocurilor de locuit și a altor teritorii unde chișinăuienii își petrec timpul liber și care au un efect benefic asupra calității aerului din oraș și a aspectului său estetic. Chișinăul poate și trebuie să se construiască și să se dezvolte, dar vom avea grijă să propunem cele mai potrivite soluții în acest scop, care vor fi consultate cu cetățenii și nu vor dăuna spațiilor verzi ale orașului nostru.

Tot aici aş menţiona şi programele relevante pe care le-am elaborat împreună cu colegii.

C: Despre ce programe este vorba?

A.A.: Spre exemplu, realizarea programului „Grădina noastră” va conduce la transformarea curților blocurilor de locuit din Chișinău în spații de recreere pentru chișinăuieni, inclusiv pentru vârstnici și copii. În cadrul programului, vom încuraja locuitorii să-și amenajeze curțile blocurilor, oferindu-le tehnica necesară și serviciile specialiștilor în domeniul grădinăritului.

Alt program – „Acoperișuri verzi” prevede că pe acoperișurile unor clădiri municipale vor fi organizate plantații și zone de recreere pentru utilizatorii acestor clădiri. Acoperișurile verzi vor deveni o sursă bună de îmbogățire cu oxigen a aerului poluat al orașului, vor decora și individualiza imaginea Chișinăului, precum și vor deveni un loc minunat pentru pauze și odihnă a cetățenilor din clădirile respective.

De asemenea, vom urmări crearea de noi și revitalizarea vechilor coridoare verzi ale orașului destinate plimbărilor cu bicicleta sau pe jos; vom dezvolta un proiect dendrologic al orașului; vom elabora o hartă a copacilor deosebit de valoroși cu măsuri speciale de protecție a lor.

C: Când aţi menţionat de înverzire, aţi spus că e una din priorităţi. Să înţeleg că există şi altele?

A.A.: Da. Aşa este. O altă prioritate relevantă în context este promovarea ciclismului și a altor forme de transport alternativ. Aceasta va contribui la reducerea emisiilor de substanțe nocive, îmbunătățirea ecologiei și sănătății cetățenilor, reducerea ambuteiajelor, la dezvoltarea mobilității urbane.

Am elaborat şi un program special, întitulat „Chișinău pentru biciclete”. În cadrul programului, până în anul 2026, vor fi construite 50 km de piste de biciclete noi în locurile solicitate. De asemenea, va fi lansat proiectul „Biciclete urbane” care vor fi disponibile cu o reducere de 50% pentru posesorii de carduri ale chișinăuianului. Pentru locuitorii orașului vor fi create diverse facilități minore: stații de reparat biciclete în regim de autoservire, parcări pentru biciclete, suporturi pentru biciclete la intersecții etc.

Tot aici aş menţiona şi programul „Transportul verde al Chișinăului”, în cadrul căruia vor fi create condiții pentru integrarea armonioasă a transportului alternativ în viața de zi cu zi a chișinăuienilor.

Astfel, infrastructura pentru aceste tipuri de transport va fi bine gândită și organizată, precum și vor fi realizate acțiuni de popularizare a acestor mijloace de transport.

C: Dvs. spuneaţi că sunteţi în egală măsură preocupat şi de problema deşeurilor, atunci când vorbiţi de ecologie sau de transformarea Chişinăului într-un oraş verde.

A.A.: Segregarea și reciclarea deșeurilor este o altă prioritate a mea şi a echipei.
Deșeurile, care sunt produse în cantități uriașe de orașul nostru și poluează mediul, pot fi transformate într-o afacere ce va genera venituri pentru Chișinău și locuitorilor săi. Sunt convins că ne putem debarasa de gunoi doar având o cultură de utilizare a acestuia. De aceea, vom promova cultura gestionării deșeurilor în rândul locuitorilor municipiului și a mediului de afaceri, oferind diverse soluții: mai multe containere pentru sortarea gunoiului; facilități pentru întreprinderile ce sortează gunoiul; pregătirea și implementarea unui parteneriat public-privat în vederea creării unui cluster de înaltă tehnologie pentru reciclarea deșeurilor ecologice și eficiente din punct de vedere energetic prin construcția liniilor de sortare a deșeurilor în mai multe sectoare ale orașului, precum și a unei uzine de incinerare a deșeurilor cu cele mai moderne tehnologii de filtrare a fumului emis.

Aceste acțiuni vor permite să îmbunătățim mediul de viață al cetățenilor noștri, să păstrăm orașul nostru mai curat pentru copiii noștri și să asigurăm capitala cu o sursă suplimentară de energie.

C: Aţi pomenit de surse de energie, dar acestea mai degrabă se asociază cu probleme pentru mediul înconjurător decât cu un oraş verde, curat etc.

A.A.: Pentru a reduce dependența de resursele energetice finite, de riscurile asociate fluctuațiilor prețului la energie, precum și pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea mediului, vom promova utilizarea tehnologiilor eficiente din punct de vedere energetic și a surselor regenerabile de energie, ceea ce va crește stabilitatea economică a orașului nostru, precum și va avea un efect benefic asupra sănătății locuitorilor Chișinăului. În acest sens, avem deja elaborate programe concrete.

Spre exemplu, programul „Stimularea tehnologiilor eficiente energetic” va include oferirea de beneficii fiscale și subvenții pentru gospodăriile care utilizează tehnologii de acest gen. Iar în cadrul programului „Educație privind eficientă energetică”, vom implementa campanii, vor organiza seminare și evenimente menite să sensibilizeze locuitorii orașului cu privire la beneficiile eficienței energetice și ale surselor regenerabile de energie.

Dezvoltarea eficienței energetice a clădirilor municipale și a altor infrastructuri prin îmbunătățirea izolației termice, precum și instalarea sistemelor de iluminat și termice eficiente energetic va reprezenta alt set de măsuri pe care intenţionăm să le implementăm în acest sens. De asemenea, în cazul clădirilor noi și reconstruite vom insista pe norme și standarde care vor putea contribui la dezvoltarea durabilă și obținerea de economii prin asigurarea eficienței energetice și implementarea tehnologiilor de dezvoltare a energiei regenerabile.

Un accent aparte vom pune pe implementarea proiectelor de sprijinire a cercetării și inovării – vom identifica și dezvolta parteneriate, precum și vom sprijini cercetarea și inovarea care pot ajuta orașul nostru să devină mai durabil, mai eficient energetic și mai inovator.

C: Vorbind de ecologie şi oraş curat nu putem trece cu vederea starea râului Bâc.

A.A.: Aveţi dreptate. Râul Bâc are o importanță ecologică, istorică și culturală mare pentru orașul nostru. Astăzi, Bâcul se confruntă cu probleme de poluare și îngrijire insuficientă, respectiv, reabilitarea și protejarea acestui râu este una din prioritățile noastre.

Noi avem o viziune complexă de reabilitare a râului Bâc. Pentru implementarea ei, inițial vom face delimitarea și înregistrarea în cadastru a râului Bâc. Ulterior, împreună cu toate părțile interesate, vom organiza consultări cu ecologiștii și inginerii pentru a identifica soluțiile optime de reconstrucție a râului, ținând cont de nevoile cetățenilor, ale ecosistemului și mediului.

Programul „Râul Bâc mai curat” va include următoarele componente: implementarea unui sistem de monitorizare a nivelului de poluare a râului Bâc; crearea unei subdiviziuni care va monitoriza aruncarea deșeurilor în râul Bâc; popularizarea importanței salubrizării râului Bâc în rândul locuitorilor Chișinăului; implicarea cetățenilor în activitățile de salubrizare a teritoriilor adiacente râului.

Totodată, în cadrul altui program – „Râul Bâc pentru noi”, de-a lungul râului vor fi identificate cele mai potrivite locuri, care vor putea fi reamenajate în zone de agrement pentru cetățeni.

C: Toate aceste idei sunt bune, dar care e punctul final? Unde vreţi să ajungeţi?

A.A.: Şi eu, şi colegii, suntem convinşi că Chișinăul, având statut de capitală, trebuie să devină un exemplu pentru întreaga republică în ceea ce privește promovarea agendei verzi. Implementând aceste proiecte, împreună cu cetățenii locuitori ai Chișinăului, vom putea demonstra că suntem capabili să asigurăm cele mai bune practici de protecție a mediului și să creăm un oraș verde curat nu doar pentru noi și copiii noștri, ci și pentru generațiile următoare.

Подписывайся