Seminar online „Prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex”
Начало: 11/03/2021 - 12:00
Место: online
Цена: -
FACEBOOK

În perioada 1-14 martie, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității desfășoară campania de sensibilizare #ZERO_Discriminare, care în anul 2021 este dedicată femeilor.

De la an la an, este în creștere numărul adresărilor la Consiliu. Doar în anul 2020, au parvenit 297 plângeri și soluționate prin decizii 270 dosare. Faptul discriminării a fost stabilit în 74 de decizii. Cele mai multe decizii de constatare (30%) se raportează domeniului câmpul muncii, 24% – acces la bunuri și servicii disponibile publicului; 18% – lezarea demnității; 16% – acces la justiție; 7% – educație; 5% decizii la alte domenii.

Conform datelor statistice ale Consiliului, cu  o diferență de 20 la sută, bărbații se adresează mai des la Consiliu decât femeile. Însă coraportul dintre plângerile în care se invocă discriminarea și cele de constatare, scoate în evidență faptul că, în 26 la sută, din plângerile adresate de femei se constată discriminarea, față de plângerile bărbaților în care doar 20% sunt decizii de constatare a discriminării. Ceea ce denotă o mai bună înțelegere a componentelor discriminării în rândul femeilor. Lezarea demnității și câmpul muncii reprezintă domeniile în care femeile sunt cel mai des discriminate.

În contextul marcării Zilei internaționale „ZERO Discriminare- 1 martie” și cu prilejul Zilei Internaționale a femeilor – 8 martie, Consiliul își propune un șir de activități, ce au drept scop „Fortificarea capacităților femeilor în revendicarea dreptului la egalitate și nediscriminare în Republica Moldova”.

Ani în șir, femeile au luptat pentru a obține mai multe drepturi, inclusiv cel de a-și exercita dreptul la vot, iar grație activistelor, astăzi, pentru femei este mult mai simplu să obțină posturi de conducere, să acceseze funcții pe care anterior doar bărbații le-ar fi ocupat, să participe activ în viața socială, politică și economică a țării. Aceste zile nu sunt prilej doar pentru a fi oferite cadouri și flori, ci pentru celebrarea tuturor realizărilor pe diverse planuri pe care le-au putut obține femeile de-a lungul istoriei.

Obiectivele campaniei:

  • Conștientizarea importanței sociale a zilelor marcate;
  • Abilitarea juridică a femeilor în combaterea cazurilor de hărțuire;
  • Creșterea numărului de femei care au încredere în autoritatea Consiliului;
  • Scăderea nivelului de discriminare față de femei.

Consiliu își propune să organizeze o instruire on-line dedicată femeilor (dar nu numai) în vederea prevenirii hărțuirii pe criteriul de sex. Obiectivul cursului de instruire este creșterea numărului femeilor care își recunosc drepturile și, ulterior, le pot revendica. Evenimentul se va desfășura pe 11 martie 2021, gratuit. La el se pot înscrie femeile, prin completarea formularului de participare.

Totodată, în cadrul campaniei, se desfășură un sondaj privind percepția populației asupra fenomenului hărțuirii. Acesta are drept obiectiv evaluarea percepțiilor populației față de fenomenul hărțuirii.

Pe rețelele de socializare, Consiliul va publica zilnic postcarduri despre femei celebre din țară și din lume, care grație activităților desfășurate au adus contribuții remarcabile la dezvoltarea societății, spărgând astfel stereotipurile și prejudecățile legate de femei. Pe de altă parte, vor fi prezentate într-un format succint, cazuri răsunătoare de discriminare asupra femeilor. Prin acțiunea „Am avut curaj să mă apăr” Consiliul își propune să încurajeze femeile să nu admită tratamente diferențiate pe criteriul de sex, iar atunci când devin martore sau victime ale discriminării șă raporteze faptele.

Pentru mai multe detalii și informații referitor la activitățile din cadrul campaniei, accesați pagina de Facebook, Consiliul pentru egalitate.

Telegram