În întreaga lume, aproximativ 1,1 miliarde de oameni fumează și, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că acest număr să rămână aproximativ același în următorii cinci ani.
Tutun, nicotină, fum. Explicăm care este diferența
Știința și tehnologia au făcut posibilă dezvoltarea unor alternative fără fum pentru fumătorii adulți care nu pot sau nu doresc să renunțe la fumat. Cu toate acestea, reglementarea rămâne adesea în urma inovației.
În multe țări, alternativele fără fum sunt supuse acelorași norme ca și țigările sau sunt interzise total, fiind ignorată diferența dintre țigări și produsele fără fum care sunt fundamentate pe dovezi științifice.
Din acest motiv, pentru a putea începe o discuție privind reglementarea, trebuie cunoscute elementele de bază ale științei referitoare la tutun, fum și nicotină.
Arderea tutunului este cea care produce marea majoritate a substanțelor chimice nocive sau potențial nocive din fum. Alternativele fundamentate științific nu produc fum. Prin eliminarea procesului de ardere, nivelul de substanțe chimice din aerosolul produs de acestea este mai mic decât în fumul de țigară.

Potrivit autorităților britanice, sistemele electronice de livrare a nicotinei sunt cu 95% mai puțin dăunătoare decât țigările.

Cu toate acestea, este important să precizăm că e nevoie de evaluarea științifică a fiecărui produs în parte pentru a determinarea dacă acesta reduce emisiile de substanțe chimice nocive în comparație cu fumul de țigară.

Alternativele fără fum pot fi o alegere pentru fumătorii adulți care continuă să fumeze, dar cu o condiție: ca acestea să fie bazate pe dovezi științifice și să fie produse în conformitate cu măsurile de siguranță și de control al calității.

Totuși, este important de reținut că aceste produse nu sunt sigure și conțin nicotină, substanță care creează dependență. Ele sunt concepute pentru fumătorii adulți. Aceste produse nu reprezintă o alternativă la renunțarea la tutun și la nicotină, în general, dar sunt o alegere mai puțin dăunătoare pentru un fumător.
Fumul și arderea

Când o țigară este aprinsă, temperatura tutunului atinge 900°C (cu mult peste 400°C, care este temperatura minimă de aprindere a tutunului). În timpul arderii se formează fumul, care conține peste 6000 de substanțe chimice, dintre care aproximativ 100 au fost identificate de către autoritățile din sănătate ca fiind nocive sau potențial nocive.

Printre componentele gazoase ale fumului de tutun se numără monoxidul de carbon (CO). Capacitatea sa de a se combina cu hemoglobina este mult mai mare decât cea a oxigenului. Astfel, creșterea nivelului de CO în organismul unui fumător duce la anemie funcțională.
Tutunul și nicotina

  • Tutunul din țigări sau din rezervele de tutun folosite cu dispozitivele de încălzire a tutunului provine din planta de tutun

Indienii americani mestecau tutun în scopuri medicinale, iar, mai târziu, fumatul frunzelor de tutun a devenit parte a ritualurilor, fiind o metodă adoptată ulterior de europeni, care foloseau pipa și, ceva mai târziu, trabucurile și țigările.

În acest context, fumatul este mai periculos, deoarece atunci când tutunul arde, temperatura atinge 900⁰ C sau mai mult, astfel se produc compuși care afectează în mod negativ sistemul respirator și digestiv (întrucât fumul nu este doar inhalat, ci și înghițit), precum și inima și vasele de sânge, reducând cantitatea de oxigen livrată către țesuturi.

  • Nicotina este prezentă în mod natural în tutun. Deși poate fi sintetizată, nicotina utilizată în lichidele țigărilor electronice este de obicei derivată din plante. Această substanță este responsabilă de producția de dopamină, numită și „hormonul plăcerii". Deși nicotina, ca și cofeina, nu este catalogată oficial ca fiind un drog, multor oameni le este dificil să renunțe la fumat.
Un proiect special al Philip Morris