Reducerea riscurilor", o tendință globală în diverse domenii
Vă explicăm despre ce este vorba.
Cel puțin doi din trei fumători doresc să renunțe la dependența lor, jumătate încearcă în fiecare an să facă acest lucru, dar numai unul din 10 reușește.

Studiile din domeniul alimentației și supraponderalității arată că dietele duc la eșecuri și la o creștere mai mare în greutate, iar 90% dintre alcoolici cedează în următorii patru ani după urmarea unei terapii. Un experiment cu o durată de cinci ani, realizat în SUA, a arătat că doar 27% dintre cei dependenți de droguri au reușit să obțină o remisie durabilă după terapie și tratament psihiatric.

Doctorul Thomas Horvath, expert internațional în domeniul clinic al dependenței, a scris: „Reducerea riscurilor este o abordare în domeniul sănătății care pune sănătatea oamenilor pe primul loc. Nu toți oamenii sunt pregătiți sau capabili să renunțe imediat la un obicei prost, iar pentru astfel de pacienți propunem o metodă cu pași mici: le oferim o scară pe drumul spre renunțarea la viciu, fără de care este puțin probabil să poată sări singuri la o asemenea înălțime incredibilă. Reducerea riscurilor se referă la obiective pe termen lung în protejarea sănătății".

În 1991, Michael Russell de la Institutul de Psihiatrie din Londra a publicat articolul The Future of Nicotine Substitution (n.r. Viitorul Substituției Nicotinice). Acesta a pus bazele conceptului de reducere a riscurilor.

Michael Russell a scris: „Oamenii fumează pentru nicotină și mor din cauza gudronului. Nicotina pură nu este o substanță care provoacă boli legate de tutun. Prin urmare, Russell a pledat pentru crearea unor produse mai puțin nocive, care să conțină nicotină și care să înlocuiască țigările, reducând astfel drastic daunele aduse sănătății fumătorilor de substanțele nocive conținute în fumul de tutun".

Pornind de la viziunea lui Michael Russell, Philip Morris a început să dezvolte produse cu risc redus pentru fumătorii adulți. Compania a început să aibă o nouă misiune, aceea de a se asigura că produsele cu risc redus înlocuiesc țigările. Ca parte a unei transformări globale de business, PMI intenționează să renunțe în cele din urmă la producerea țigărilor.
Cu toate acestea, din cele 158 de țări în care se înregistrează în mod oficial consumul de droguri injectabile doar 80 au cel puțin un loc care oferă terapie de substituție cu opioide. Numai 43 de state au asemenea programe pentru deținuții din închisori.

Potrivit datelor PWID, eficacitatea programelor de reducere a riscurilor în Moldova a crescut odată cu introducerea serviciilor juridice și medicale (ginecologi, moașe și alți medici), precum și a serviciilor de prevenire a supradozajului (Raportul regional Moldova, 2015).

Japonia, Marea Britanie și SUA, care promovează țigările electronice ce nu conțin produsele arderii și gudron, au reușit să înregistreze o reducere a numărului de decese cauzate de fumat și de efectele acestuia. Țările care promovează dietele bazate pe alimente integrale, cum ar fi dieta mediteraneană și cea scandinavă, au înregistrat reduceri ale riscului de apariție a bolilor netransmisibile. În CSI, principiile de reducere a riscurilor au fost utilizate în Belarus, Ucraina și Rusia pentru a micșora consecințele fumatului și ale abuzului de alcool.

Decizia de a interzice pur și simplu este departe de a fi cea mai eficientă. Chiar dacă pare mai simplă.

Peste un miliard de oameni din lume sunt fumători. Pe ei nu îi oprește interzicerea fumatului în spațiile publice, creșterea prețurilor, interzicerea publicității la produsele din tutun sau ilustrațiile neplăcute de pe ambalaje. O persoană care dorește să înceapă să fumeze o va face fără ajutorul publicității. Mulți oameni încearcă să se lase de fumat, dar nici măcar interdicțiile nu îi ajută.
Conceptul de reducere a riscurilor este utilizat în multe domenii ale vieții. În fiecare zi ne confruntăm cu multe lucruri care sunt potențial periculoase pentru sănătatea noastră, dar cu toate acestea nu suntem gata să renunțăm la ele. Acesta este motivul pentru care în lume a apărut un concept al cărui scop nu este interzicea lucrurilor care provoacă daune, ci reducerea consecințelor, adică „reducerea riscurilor". Acest concept popular se bazează mai degrabă pe facilitare decât pe constrângere și ia în calcul nevoile oamenilor.

Este vorba despre înlocuirea comportamentelor periculoase, cum ar fi consumul de alimente nesănătoase, consumul de alcool, droguri, țigări, cu alternative mai sigure, fără interdicții radicale.

Conceptul de reducere a riscurilor este, de asemenea, utilizat în multe domenii distincte ale vieții. Mașinile moderne dispun de diverse sisteme de siguranță care protejează șoferul și pasagerii în caz de accident. Cremele de protecție solară reduc riscul dezvoltării cancerului de piele. În restaurante sunt servite din ce în ce mai des bucate fără sare, grăsimi, zahăr, iar meniul este completat cu alimente sănătoase, cum ar fi salatele, legumele și fructele. Oamenilor dependenți de alcool li se administrează, sub supravegherea specialiștilor, doze mici de alcool, iar fumătorii sunt încurajați să folosească dispozitive de încălzire a tutunului sau țigări electronice, care nu conțin produsele arderii sau gudron.

Nimănui nu-i trece prin cap să ceară interzicerea totală a automobilelor, bolilor, a hamburgerilor și a băuturilor carbogazoase.

Conceptul de reducere a riscurilor își are originea în secolul XX, când persoanele dependente de opioide au început să fie tratate. În locul drogurilor ilegale, acestora le-a fost propusă o terapie cu un analog mai sigur - metadona. Medicamentul era administrat sub supraveghere medicală și, dacă terapia nu era oprită, acesta reducea simptomele de sevraj și chiar ajuta la renunțarea la opioide. Unul dintre primele programe de reducere a riscurilor a fost prezentat în 1988, în San Francisco.
Un proiect special al Philip Morris