Nicotina în natură Nicotina este un alcaloid (membru al unui grup de compuși organici de origine naturală). Ea
se găsește în multe plante din familia Solanaceae, cum ar roșii, cartofi, vinete și ardei grași, dar în cantități mici în comparație cu frunzele și tulpinile de tutun. Un kilogram de roșii proaspete, de exemplu, conține între 2,7 și 9,1 mg de nicotină (concentrația de nicotină din tutunul uscat este de câteva ori mai mare, în soiurile noi aceasta poate reprezenta 1,5-2,2% din greutatea frunzelor uscate).
În cadrul studiului
„Rolul protector al nicotinei în natură", experții au realizat un experiment care a demonstrat că în cazul în care sinteza nicotinei este oprită în plantele de tutun, acestea devin mult mai atractive pentru dăunători. Totodată, plantele modificate genetic au pierdut de trei ori mai mult verdeață decât plantele obișnuite, pe care nicotina le protejează împotriva dăunătorilor. Din acest motiv, nicotina a fost folosită în trecut în calitate de insecticid în agricultură. În prezent, în acest scop sunt utilizați analogi sintetici, și anume neonicotinoizii.
Influența nicotinei asupra organismului Atunci când este inhalată, nicotina este absorbită prin plămâni direct în fluxul sanguin, de unde ajunge în țesuturi și organe, inclusiv în creier. Aici, nicotina se leagă de receptorii specifici și provoacă eliberarea dopaminei și a altor neurotransmițători. Drept urmare, nicotina poate stimula și, în cele din urmă, afecta funcțiile cerebrale pe termen scurt, cum ar fi emoțiile, învățarea și memoria.
În urma unei stimulări repetate cu nicotină, creierul se adaptează la prezența acestei substanțe, iar procesul devine reversibil atunci când persoana încetează să mai consume produse care conțin nicotină.
Influența nicotinei asupra creierului poate provoca, de asemenea, efecte fiziologice în afara creierului. De exemplu, adrenalina intră în fluxul sanguin, provocând contracția temporară (și reversibilă) a vaselor de sânge, creșterea tensiunii arteriale, precum și a ritmului cardiac.