Când o țigară este aprinsă, la capătul ei temperatura ajunge la 850-900°C, iar materia organică este arsă complet, fiind eliberat dioxid de carbon și vapori de apă.
Compușii chimici nocivi și foarte activi din fumul de țigară includ acroleina, benzopirenul, formaldehida, cianura de hidrogen, precum și alte toxine și substanțe cancerigene.
Între inhalări, temperatura este mai scăzută, în jur de 600°C. Temperaturile ridicate provoacă reacții chimice multiple, iar componentele nocive și potențial nocive ajung în organism odată cu fumul.
Fumul emis în urma arderii conține peste 6000 de substanțe, dintre care 100 au fost clasificate ca fiind nocive sau potențial nocive pentru sănătate. Anume produsele arderii sunt principala cauză a bolilor legate de fumat, cum ar fi cancerul pulmonar, bolile cardiovasculare și emfizemul.
Singura modalitate de a reduce efectele nocive este de a renunța complet la fumat. În prezent, în lume există peste un miliard de fumători. Organizația Mondială a Sănătății estimează că acest număr se va menține până în 2025.
Știința modernă și tehnologiile inovatoare au adus o schimbare esențială în domeniul sănătății publice.
Conform
cercetărilor efectuate de oamenii de știință, produsele fără fum sunt o alternativă mai puțin nocivă a țigărilor, destinată, însă, doar fumătorilor adulți. Alternativele fără fum, cum ar fi țigările electronice, sistemele de încălzire a tutunului și snus-ul, exclud procesul de ardere. Cu excepția snus-ului, aceste produse presupun inhalarea aerosolului emis în urma încălzirii tutunului sau a unui lichid.
Aceste alternative presupun imitarea fumatului (ritualul și viteza de livrare a nicotinei), dar eliberează mai puține substanțe nocive.