O tânără designeră din Moldova, dezbate stereotipurile de gen prin proiectul A N D R O G I N
Ținuta A N D R O G I N reprezintă brandul fiecăruia – cel nediscriminator, cu identitate istorică și suflu modern, unde distincția de normă este redefinită.
Tânăra designeră, Mihailov Otilia a creat proiectul A N D R O G I N în cadrul primei ediții de Fashion Project în cadrul Universității Tehnice a Moldovei.Fiind inspirată de stereotipurile de gen din societate, tânăra creatoare a decis să vorbească despre deconstrucția acestora prin modă. Astăzi moda nu este interesată de feminizarea bărbaților sau de a emascula femeile, ci mai degrabă încearcă să estompeze divizarea masculină / feminină și elimină aceste etichete. Așa cum îmbrăcămintea este cel mai important punct de reprezentare al identității, designerul a creat un compleu vestimentar care redă fluiditatea de gen într-un chip masculin.
Designer – Mihailov Otilia“Chiar dacă au parametrii diferiți, relația dintre gen și modă este un punct important. Înseamnă că dacă societatea se schimbă, normele se schimbă și dacă normele se schimbă, se schimbă moda sau invers. Tocmai din acest motiv am ales să creez un costum barbătesc din 3 piese, dar nu cele pe care ne-am obișnuit să le vedem, dar o combinație între sacou, pantalon și fustă. Urmând tendințele cromatice și constructive ale anului 2020, am îmbinat formele stricte ale sacoului clasic bărbătesc cu elementele delicate și feminine, în schimb, cromatic, am abordat elementele invers, formele stricte în print floral contrastant și culori vii, iar elementele feminine în negru, acestea (volanele și fusta) fiind și detașabile. Crinul- prezent în costum, este la fel o floare androgina, un simbol heraldic, floarea oamenilor cu statut, a nobililor și suveranilor; simbol al încrederii și al iubirii necondiționate, totodată și al mândriei, datorită tulpinii dreapte a acestuia care nu se poate îndoi, ci se poate doar rupe, așa cum spune și zicala universală “se rupe, dar nu se indoaie” despre oamenii mândri și orgolioși. Deasemenea costumul cuprinde tente istorice, renascentiste, dar și croi modern, care oferă comoditate și libertate în mișcare.
Îi mulțumesc mult echipei cu care am reușit să prezentăm adevarata față a proiectului A N D R O G I N, și anume: Beatrice Moraru- fotografie și machetare, Dragoș Munteanu/ NUFILMA – Producție video, Alina Tocarciuc- lector universitar UTM, Alina Constantinov – make up și modelului Cristian Isidor.”
Fotografie si machetare – Beatrice Moraru
Productie video – Dragoș Munteanu/ NUFILMA
Make up – Alina Constantinov
lector universitar UTM- Alina Tocarciuc
Model – Cristian Isidor